Свържи се с нас

Култура

Общественият съвет по култура заседава днес

Published

on

Днес, 2 декември 2011 г., се състоя работна среща на Обществения съвет по култура към Община Габрово, на която присъства и кметът на Общината – госпожа Таня Христова. Обект на дискусията бе Програма „Култура” – постигнато до момента и предстоящо.

Програмата съществува от една година. За това време Общината финансира 7 проекта по няколко основни приоритета: Изкуството в ръцете на младите; Събития, свързани с различни видове изкуства; Проекти, естетизиращи градската среда; Издателска дейност. Изпълнените проекти и степента на реализация на годишната работна програма ще бъдат представени на специално организирана за целта пресконференция, след окончателното приключване на финансовото им отчитане.

На днешното заседание на Обществения съвет по култура бе направен анализ на база на реализираните до сега проекти и бяха набелязани посоките, в които ще се търсят промени с цел оптимизация и доусъвършенстване на правилника на Програма „Култура”. Обсъдени бяха и възможните приоритети за 2012 година.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 16-ти декември.

До тази дата всички нейни членове могат да изпращат предложенията си за промени, насоки и препоръки, свързани с Програма „Култура”. Направените предложения ще бъдат обобщени и представени за обсъждане на предстоящото заседание.

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица