Свържи се с нас

Новини

Калин Терзийски с наградата за литература на Европарламента

Published

on

снимка:Уикипедия

Авторът на „Алкохол“ Калин Терзийски (на снимката) беше отличен с литературната награда на Европейския парламент за 2011 г. на специална церемония в Брюксел. Тя се присъжда ежегодно на творци от 12 европейски държави, сред които за първи път е България.

Терзийски е излъчен от българско жури, председателствано от Георги Константинов, за издадения си през 2009 г. сборник „Има ли кой да ви обича“. Европейският парламент ще финансира превода на книгата на два европейски езика по избор на автора. Издатели от цяла Европа могат да кандидатстват за безплатна субсидия за превода на отличените книги, но трябва да платят за издаването им.

„За първи път ще ме превеждат на чужд език“, сподели Терзийски, който се представи като „бивш психиатър, бивш алкохолик и настоящ писател“.  Той съобщи, че се е спрял на английския „като базисен език“ и на още един „малък“ език, който ще бъде жест към парламента, опитващ се да популяризира малките европейски литератури.

Само британският лауреат на наградата Адам Фоулдс има електронни варианти на своите книги, се оказа по време на дебат за европейската литература, организиран днес в Европейския парламент. Авторите са разколебани, тъй като няма достатъчна защита за правата им, сподели чешкият писател Томаш Змешкал.

„За нас е по-добре творбите ни да се четат от максимален брой хора, но тези, които печелят всъщност са издателите“, каза сръбската писателка Елена Ленголд.

За разлика от САЩ в Европа няма данъчни облекчения за електронната търговия с книги, което спира редица издателства от разгръщане на тази дейност и пазарът се доминира от американски автори, призна зам.-председателят на Европарламента Даяна Уолис. Евродепутатите поискаха преди две седмици Европейската комисия да предложи решение на проблема, но данъчната регулация е приоритет на страните членки.

„Най-успешните държави в Европа, са тези, които са най-авторитарни, защото демокрацията е изключително сложна и скъпа“, каза черногорският лауреат на литературната награда на Европарламента Андрей Николадис, който говори от името на 12-те отличени писатели на церемонията по награждаването.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица