Свържи се с нас

Новини

Отличиха инспектор Йордан Генов в конкурса „Пожарникар на годината“

Published

on

Инспектор Йордан Генов от Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово беше отличен за „Принос в развитието на пожарната безопасност и защита на населението в България“ на националния конкурс „Пожарникар на годината – 2021“.

За 27-и пореден път бяха наградени победителите в надпреварата. Най-добрите за миналата година огнеборци, спасители и доброволци получиха своите награди на тържествена церемония в сградата на МВР.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поздрави носителите на призовете в категориите комплексен победител и победители за основните направления на дейност – пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност: „На тези достойни хора разчитаме в беда. Професията им е тежка, но и благодарна – срещат се с риска и страданието, но и с признателните очи на тези, на които помагат. Гордеем се с вашите успехи!“.

На над 55 хиляди произшествия за година се отзовават служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. И при всяко от тях са наясно, че трябва да разчитат на колегите си, както на себе си. Затова тези награди са както лични, така и за екипите, които ръководите или от които сте част, отбеляза министър Рашков, подчертавайки и активната работа по линия на превенцията и с уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания, самотноживеещи и деца.

Той увери, че ръководството на МВР ще продължи да подкрепя усилията на главната дирекция за обновяване и подобряване на условията на труд на пожарникарите. От първостепенно значение е през тази година да продължи осигуряването на съвременни средства за защита на оперативните служители. Огромната дейност, извършвана от пожарните и спасителните екипи, както и предизвикателствата, пред които ни изправя съвремието, налагат предприемането на адекватни и енергични стъпки за реформа на главната дирекция.

Тази промяна ще бъде в полза както на българското общество, така и на служителите. Ще бъде ускорена приоритетно и работата по изграждане и реализиране на съвременни системи за оповестяване на хората, каквато е системата BG Alert. Ще продължи и подкрепата за създаването на доброволни отряди. Доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на пожарната.

От името на всички наградени комплексният победител и носител на титлата „Пожарникар на годината“ комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН – Добрич, отправи благодарност към ръководствата на МВР и на ГДПБЗН за доверието и за оценката за труда на колегите си – достойни хора, служещи с чест на обществото.

Призовете на отличените връчиха министър Бойко Рашков, заместник-министър Таня Райчева, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, заместникът му главен комисар Станимир Станев, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН, главен комисар Тодор Гребенаров – директор на ГДЖСОБТ, и главен комисар Деян Моллов – директор ГДГП.

На тържеството присъстваха директори на дирекции в МВР, ръководители на държавни структури, както и представители на партньорски организации, структури на неправителствения сектор и служители от пожарните служби в страната. Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия.

Тази година комплексен победител и носител на титлата „Пожарникар на годината“ стана комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН-Добрич. Две колективни награди бяха присъдени на пожарните екипи от Варна и Благоевград, за демонстриран висок професионализъм и компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица