Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна подписа проекта „Трявна – градът, в който се ражда красота“

Published

on

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството, кметът на община Трявна инж. Драгомир Николов, подписа договор за поредния спечелен проект на община Трявна по ОП „Регионално развитие” – „Трявна – градът, в който се ражда красота“.

Тържествената церемония по подписване на договорите се състоя миналата седмица и бе открита от министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова. Ръководителят на Управляващия орган на ОПРР г-жа Деница Николова подписа договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР с кметовете на 29 общини, които имат одобрени за финансиране проекти по схема  „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Общата стойност на проекта е 3 212 923,75 лв.

Основната му цел е да насърчаване развитието на специфичен туристически продукт въз основа на уникалното културно – историческо наследство на нашия град – самобитна архитектура, дърворезба и иконопис, чрез стимулиране атрактивността и конкурентоспособността на туристическите атракции, иновация на тяхното туристическо предлагане и диверсификация на туристическия продукт, като основа за повишаване приноса на туризма в устойчивото развитие на общинската икономика.

Обект на интервенция ще бъдат:
-Водеща атракция – обекти, паметници на културата, част от архитектурен и исторически резерват „Старинна част на гр. Трявна”: „Райкова къща”, „Славейково школо”, „Даскалова къща”, „Къща на Петко и Пенчо Славейкови”, „Часовникова кула”, „Старият мост”

– Допълващи водещата атракция обекти са: „Попангеловата къща”; преустройство на общински сгради в Многофункционален изложбен център; Музей „Тревненска иконописна школа” с изграждане на открит амфитеатър в двора.

С реализацията на проект „Трявна – градът, в който се ражда красота” ще се постигне обединено предлагане на отделните атракции в единен местен туристически продукт. Предвидено е да се подобри състоянието на къщите – музеи, паметници на културата, извършване на консервационно-реставрационни работи по екстериора на архитектурните обекти от Централната градска зона, обемно сигниране на зоната със съвременни аудио-визуални средства /”Звук и Светлина”/; обогатяване пространствата със специализирани обеми и атракции.

Ще бъдат извършени СМР, консервационно-реставрационни и възстановителни работи и на обектите: Музей на тревненската иконописна школа – открит амфитеатър, позволяващ организацията на специализирани фестивали, концерти, спектакли и други подобни събития; Попангелова къща – изграждане на Младежки център за художествени занаяти като част от Националното движение ”Българско наследство”, с двама обучаващи преподаватели-приложници; Даскаловата къща – изграждане на нова експозиционна зала с фондохранилище за нуждите на местния Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и провеждащия се Международен пленер по дърворезба. Ще бъде създадена система за специализиран туристически транспорт –2 електромобила със соларни панели за обслужване на туристическия поток.
Проектът предвижда изграждане на нова интерактивна система за реклама, информация и резервация /нов софтуер за визуализация на предлагания туристически продукт, аудио-визуални материали, рекламни киоски, изработване на LED –дисплей /пълноцветно LED табло/, нов уеб-сайт, персонални информационни-електронни устройства за посетителите и печатни рекламно-информационни материали.

Продължителността на проекта е 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица