Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна подписа проекта „Трявна – градът, в който се ражда красота“

Published

on

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството, кметът на община Трявна инж. Драгомир Николов, подписа договор за поредния спечелен проект на община Трявна по ОП „Регионално развитие” – „Трявна – градът, в който се ражда красота“.

Тържествената церемония по подписване на договорите се състоя миналата седмица и бе открита от министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова. Ръководителят на Управляващия орган на ОПРР г-жа Деница Николова подписа договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР с кметовете на 29 общини, които имат одобрени за финансиране проекти по схема  „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Общата стойност на проекта е 3 212 923,75 лв.

Основната му цел е да насърчаване развитието на специфичен туристически продукт въз основа на уникалното културно – историческо наследство на нашия град – самобитна архитектура, дърворезба и иконопис, чрез стимулиране атрактивността и конкурентоспособността на туристическите атракции, иновация на тяхното туристическо предлагане и диверсификация на туристическия продукт, като основа за повишаване приноса на туризма в устойчивото развитие на общинската икономика.

Обект на интервенция ще бъдат:
-Водеща атракция – обекти, паметници на културата, част от архитектурен и исторически резерват „Старинна част на гр. Трявна”: „Райкова къща”, „Славейково школо”, „Даскалова къща”, „Къща на Петко и Пенчо Славейкови”, „Часовникова кула”, „Старият мост”

– Допълващи водещата атракция обекти са: „Попангеловата къща”; преустройство на общински сгради в Многофункционален изложбен център; Музей „Тревненска иконописна школа” с изграждане на открит амфитеатър в двора.

С реализацията на проект „Трявна – градът, в който се ражда красота” ще се постигне обединено предлагане на отделните атракции в единен местен туристически продукт. Предвидено е да се подобри състоянието на къщите – музеи, паметници на културата, извършване на консервационно-реставрационни работи по екстериора на архитектурните обекти от Централната градска зона, обемно сигниране на зоната със съвременни аудио-визуални средства /”Звук и Светлина”/; обогатяване пространствата със специализирани обеми и атракции.

Ще бъдат извършени СМР, консервационно-реставрационни и възстановителни работи и на обектите: Музей на тревненската иконописна школа – открит амфитеатър, позволяващ организацията на специализирани фестивали, концерти, спектакли и други подобни събития; Попангелова къща – изграждане на Младежки център за художествени занаяти като част от Националното движение ”Българско наследство”, с двама обучаващи преподаватели-приложници; Даскаловата къща – изграждане на нова експозиционна зала с фондохранилище за нуждите на местния Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и провеждащия се Международен пленер по дърворезба. Ще бъде създадена система за специализиран туристически транспорт –2 електромобила със соларни панели за обслужване на туристическия поток.
Проектът предвижда изграждане на нова интерактивна система за реклама, информация и резервация /нов софтуер за визуализация на предлагания туристически продукт, аудио-визуални материали, рекламни киоски, изработване на LED –дисплей /пълноцветно LED табло/, нов уеб-сайт, персонални информационни-електронни устройства за посетителите и печатни рекламно-информационни материали.

Продължителността на проекта е 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица