Свържи се с нас

Икономика

Стартират 12 нови схеми по ОП „Развитие на човешките ресурси” догодина

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

22 схеми с общ бюджет от 350 милиона лева бяха разгледани на 15 ноември 2011 г. по време на деветото редовно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Одобрени бяха 8 изцяло нови схеми, насочени приоритетно към висшето образование и социалното включване, които ще стартират през 2012 г. заедно с още 4 други схеми, приети на предишни заседания на Комитета. Това означава, че близо 100% от бюджета на Оперативна програма, „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, възлизащ на 2,4 милиарда лева, е разпределен в конкретни схеми.

Поради изключително високия интерес от страна на работещите към ваучерните схеми „Аз мога” и „Аз мога повече”, срокът на изпълнение на първата беше удължен до 2013 г., а с почти 80% ще бъде увеличен бюджета на „Аз мога повече”, в случай че резултатите от протичащата в момента междинна оценка на изпълнението на ОП РЧР докаже ефективността на проектите за обучение на заети лица с ваучери. В ситуацията когато българските работодатели се принуждават да ограничават инвестициите в своя човешки капитал, самите заети лица проявяват силна активност към възможностите за обучение за придобиване и повишаване на професионалната си квалификация или придобиване на ключови компетенции. Над 75 хиляди са заявленията, подадени в Дирекциите „Бюра по труда” в цялата страна през първите 3 месеца от старта на схемата. 64% от кандидатите за ваучери желаят да повишат знанията си по чужд език. Две от разгледаните схеми са с фокус върху създаването на заетост за младежи и млади специалисти без трудов стаж, а общият бюджет по тях е 18 милиона лева.

Три са новите схеми в сферата на образованието, които ще стартират през следващата година. Те са насочени към подобряване на управленския капацитет на висшите училища и създаването на система за квалификация и кариерно развитие на академичния състав. 6 милиона лева са предвидени за подобряване на взаимодействието между образованието и бизнеса. Те ще бъдат инвестирани за актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда.

През 2012 г. ще продължи изпълнението на процедурите в подкрепа на деинституционализацията и осигуряването на живот в общността на настанените в Домове за деца, лишени от родителска грижа. Две нови схеми ще спомогнат за реално прилагане на политиките за равни възможности, социално включване и грижа за хората с увреждания. С над 40% беше увеличен бюджетът по схема „Алтернативи”, по която общините участват като партньори и която цели професионализиране на услугата „Личен асистент”.

Пред нас стоят нелеки и отговорни задачи през 2012 г. Тъй като към момента почти целия бюджет на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” вече е разпределен в конкретни мерки и схеми, нашият екип ще се съсредоточи върху повишаване нивото на договаряне и качественото й изпълнение, както и върху ускоряване на процеса на усвояване на средствата по Оперативната програма. Целта ни е тя да продължи да бъде ефективен инструмент на държавната политика в областта на пазара на труда, образованието и обучението и социалното включване, коментира Деяна Костадинова, заместник-министър на труда и социалната политика и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През следващата година ще сме изправени и пред предизвикателството да започнем подготовката на програмния период 2014-2020. На общоевропейско ниво вече започна дискусията на проекта за директива на Европейската комисия по отношение на приоритетите и целите при разпределението на средствата от Структурните и Кохезионния фонд. Предстои ни нелеката задача да съобразим общоевропейската стратегия с нашите национални цели и да очертаем приоритетните области, в които ще инвестираме до 2020 г., допълни заместник-министър Костадинова.

От 2007 г. до момента по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са стартирали общо 126 процедури, от които 46 в периода януари-октомври 2011 г. с общ бюджет над 900 милиона лева. Сключени са договори с бенефициенти за над 1 милиард и 373 милиона лева, което представлява 58% от целия бюджет на програмата. За месеците от началото на 2011 г., размерът на договорените средства нараства с 20%, а на плащанията към бенефициенти – с над 66% спрямо предходната година. Към бенефициентите са разплатени над 349 милиона лева или малко повече от 14% от бюджета на програмата.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Подем“ отпразнува 60 години!

Published

on

Габровската компания „Подемкран“ отпразнува 60 години от създаването на „Подем“. Годишнината, която през 2021 година бе отложена, поради усложнената епидемична обстановка тогава, свързана с КОВИД-19, бе отбелязана на 16 септември в парка „Маркотея“, със звездно представление и много добро настроение.

„От самото си създаване до наши дни „Подемкран“ не спира да се развива, като през годините успява да се утвърди като водещ производител на подемни съоръжения в Европа. Този успех се дължи на непрекъснатия стремеж към иновации. Ние се вслушваме в нуждите на клиентите и предлагаме най-оптимални решения за увеличаване тяхната производителност“, каза изпълнителният директор на „Подемкран“ АД Георги Стоименов.

В своето слово пред служителите той благодари на всички тях, както и на работниците в миналото, допринесли със своя труд за доброто име и имидж на фирмата днес. В обръщението си Стоименов отбеляза, че 60-годишнината на фирмата е празник на Габрово, тъй като предприятието е дало бит и препитание на немалък брой хора.

„От своето създаване до наши дни дружеството е преживяло нелеки времена. С много вяра в това, което сме правили и страшно много труд, успяхме да ги преодолеем“, добави още той.

Изпълнителният директор на фирмата цитира думите на големия български индустриалец Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“, които той разкри, че това са ценностите, в които компанията вярва и са водещи при управлението в годините от нейното създаване. Георги Стоименов пожела на целия екип на „Подемкран“ да обича това, което прави.

По време на събитието беше награден дългогодишният служител на дружеството Рафаил Иванов. Празникът беше уважен и от бившия директор на предприятието г-н Стефан Станчев.

Водещ на фирменото тържество беше телевизионният водещ, модел и актриса Мария Силвестър, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха актьорът Бойко Кръстанов и Танцова формация „Габровче“, които вдигнаха на крак гостите на празненството.

След тях на сцената се качи българският актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор Стефан Вълдобрев. Тържеството завърши с красиви фойерверки, които озариха небето над Габрово.

„Подемкран“ АД е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

В наши дни компанията е структороопределяща за развитието на Габрово и е един от предпочитаните работодатели в региона. Във фирмата сега работа намират приблизително 260 служители, в които тя не спира да инвестира и стимулира.

Средната работна заплата възлиза на близо 2 000 лева. От 1 октомври т.г. „Подемкран“ ще вложи допълни 400 000 лева, за да подпомогне работниците с допълнителни придобивки.

Зареди още

Икономика

Президентът ще участва в церемония по разширяване на завод в Севлиево

Published

on

На 20 септември, вторник, президентът Румен Радев ще посети Севлиево, където ще участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Официалното откриване започва в 11.00 часа. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

В рамките на посещението президентът ще разгледа производствения процес и ще се срещне с млади специалисти, работещи в компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица