Свържи се с нас

Икономика

Инфлацията за октомври е 0,8%

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за октомври 2011 г. спрямо септември 2011 г. е 100.8%, т.е. месечната инфлация е 0.8%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2011 г. спрямо декември 2010 г.) е 2.3%, а годишната инфлация за октомври 2011 г. спрямо октомври 2010 г. е 3.5%Л Средногодишната инфлация за периода ноември 2010 – октомври 2011 г. спрямо периоданоември 2009 – октомври 2010 г. е 4.5%.
През октомври 2011 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили както следва: хранителни продукти и безалкохолни напитки – увеличение с 1.5%; алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 0.1%; облекло и обувки – увеличение с 4.2%; жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива – увеличение с 0.4%; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома – намаление с 0.2%; здравеопазване – увеличение с 0.2%; транспорт – намаление с 0.3%; • съобщения – цените остават на равнището от миналия месец; свободно време, развлечения и културен отдих – намаление с 0.2%; образование – увеличение с 1.3%; ресторанти и хотели – увеличение с 0.4%; разнообразни стоки и услуги – увеличение с 0.3%.
През октомври статистиката отчита увеличение в цените на следните хранителни продукти: сладкарски изделия – с 1.1%, свинско месо – с 1.0%, месо от едър рогат добитък – с 1.8%, птиче месо – с 0.6%, мляно месо (кайма) – с 1.9%, малотрайни и трайни колбаси – съответно с 2.1 и 0.9%, риба и рибни продукти – с 1.0%, пресни и кисели млека – съответно с 0.6 и 0.4%, кашкавал – с 1.3%, сирене бяло саламурено – с 0.6%, млечни масла – с 0.5%, маргарин – с 2.3%, пипер – всички видове – с 6.3%,
зеле – с 6.4%, грозде – с 8.1%, домати – с 40.8%, краставици – с 54.1%, картофи – с 2.4%, леща – с 1.2%, маслини – с 0.5%, газирани напитки – с 1.0%, минерална вода – с 0.7%, кафе – всички видове – с 0.5%, и други.
През месеца са се намалили цените на следните хранителни продукти: ориз – с 0.3%, брашно и други зърнени продукти – с 3.7%, растителни масла – с 1.1%, цитрусови и южни плодове – с 2.8%, ябълки – с 9.6%, зрял лук – с 5.4%, моркови – с 3.6%, захар – с 0.3%, и други.
През октомври в групите на нехранителните стоки и услугите увеличение е регистрирано при цените на: облекло – с 3.4%, обувки – с 6.3%, материали за ремонт и поддържане на жилището – с 1.1%, газообразни и течни горива за битови нужди – съответно с 2.9 и 1.9%, топлинна енергия за подгряване на вода – с 3.0%, готварски печки – с 0.8%, бойлери – с 1.9%, дизелово гориво – с 1.2%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 0.4%, моторни и смазочни масла – с 0.3%, поддръжка и ремонт на ЛТС – с 0.2%, пътнически таксита – с 1.2%, услуги, свързани с образованието – с 1.3%, хранене извън дома – с 0.4%, хигиенни материали – с 0.9%, и други.
През октомври са се повишили цените на лекарствата – с 0.2%, на лекарските услуги – с 0.1%, а цените на стоматологичните услуги са на нивото през септември.
Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за октомври 2011 г. спрямо
септември 2011 г. е 100.3%, т.е. месечната инфлация е 0.3%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2011 г. спрямо декември 2010 г.) е 1.7%, а годишната инфлация за октомври 2011 г. спрямо октомври 2010 г. е 3.0%. Средногодишната инфлация за периода ноември 2010 – октомври 2011 г. спрямо периода ноември 2009 – октомври 2010 г. е 3.7%.

АргументиБГ

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица