Свържи се с нас

Новини

Пет екипа на „Благоустрояване“ се грижат за тревните площи

Published

on

За косенето на тревните площи в Габрово се грижат 5 обособени групи към отдел „Озеленяване“ в ОП „Благоустрояване“, които работят по график от началото на месец април. Всяка от петте групи обслужва отделни райони в града, като работата им по поддръжка на зелените площи неизбежно зависи от метеорологичните условия.

Обилните и почти ежедневни валежи през месеците април и май предизвикаха ускорен растеж на тревата. От началото на месец юни подобряването на метеорологичните условия позволи на екипите на ОП „Благоустрояване“ да продължат поддръжката на зелените пространства в кварталите и централна градска част, съгласно предварително планирания график.

За да наваксат с бурния растеж на тревата, предизвикан от дъждовете през април и май, и поради големия обхват на зелени площи в район „Северозапад“ в момента работят 2 групи на отдел „Озеленяване“.

В района на ул. „Зелена ливада“ второто косене за тази година започна на 6-ти юни в пространствата от нечетните номера на улицата, а днес – 7-ми юни, се извършва косене в останалите междублокови пространства.

В седмичния график (5-9 юни) е предвидено косенето в района да продължи по улиците „Петър Михов“, „Златна нива“ и „Петър Падалски“, извършва се и косене и подрязване на храсти по бул. „Могильов“ до храма „Св.Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“.

В обособен район „Център“ през настоящата седмица работи една група, която извършва косене в района на градинката до храм „Успение на Пресвета Богородица“, зелените площи край Дечкова къща, района на НЗОК и ул. „Шипка“, ул. „Аврам Гачев“, блок „Дунав“, ул. „Брянска“.

Предвидено е подрязване на храсти край „Дом на културата“ и паметника на Чардафон. В район „Североизток“ се осъществява поддръжка на зелените площи по улиците „Осми март“ и „Панорамна“, кръстовище „Марсел де Бископ“, кръстовище „Колелото“, кръстовище на изхода от Габрово в посока Велико Търново Групата, обслужваща зелените пространства в район „Запад“ е пренасочена в район „Северозапад“ през настоящата седмица.

В район „Юг“ се извършва косене по улиците „Климент Охридски“, „Гимназиална“, „Рила“, „Елин Пелин“, „Гърмидолов“, „Иван Тончев“, „Прага“ и в района детската площадка и стълбите в кв. Лисец.

В периода 29 май – 2 юни са приключени дейностите по косене на тревните площи в района на улиците „Юрий Венелин“, „Ванче Михайлов“, „Д-р Василиади“, пространство край паметника на Ран Босилек, „Лазурна“, „Градище“, „Александър Керков“, „Роден край“, „Иван Димов“, „Острец“, „Хризантема“ от номер 17, „Лазурна“, бул. „Стефан Караджа“, зелената площ под бул „Могильов“ 1.

Екипите от отдел „Озеленяване“ са извършили и подрязване на храсти на бул.“Априлов“ и в района на паметника на Ран Босилек.

От „Благоустрояване“ припомнят на гражданите, че могат да получават информация или да отправят сигнали, свързани с чистотата и озеленяването в града, чрез електронната поща на предприятието office@bkcgb.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица