Свържи се с нас

Новини

Благотворителният концерт за Серафим събра 7 000 лева

Published

on

7 000 лева бяха събрани от габровци, посетили благотворителния концерт в подкрепа на Серафим Бобев, който страда от множествена склероза. Събитието, организирано от приятели и колеги, се състоя във вторник, 6 юни, в спортна зала „Орловец“, а в него се включиха местни танцови формации и индивидуални изпълнители.

На сцената излязоха ансамбъл „Габровче“, оркестър „Габрово“, съставите при НЧ „Априлов – Палаузов 1861“ – балет „Магия“, клуб по спортни танци „Ритмика“ и танцов състав „Девет осми БГ“, както и фолклорният ансамбъл „Сивек“ при НЧ „Габрово – 2002“.

Към каузата се присъединиха още цигуларят от Габровския камерен оркестър Христофор Михайлов, актьорът и директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Петко Койчев, илюзионистът Христо Митев (Мат Мърдок) и възпитаниците на вокална формация „Ъпстрийм войсес“ Далия Ковачева и Кристина Неделчева.

Талантливите участници подариха на публиката пъстър букет от песни, музика и танци, а залата им отвърна с бурни аплодисменти и много емоции.

Постъпленията по време на концерта са от билети на стойност 6 лева и от кутии за дарения, поставени в спортната зала. Близките на Серафим отправят своята огромна благодарност и адмирации към всички, които допринесоха за събирането на парите. Средствата ще подпомогнат благотворителната кампания, чрез която за два месеца са набрани малко над 70 000 лева.

Габровецът има шанс да пребори заболяването си чрез присаждане на стволови клетки в московска клиника. Лечението струва 50 хиляди евро, а датата за процедурите е насрочена за 18 септември тази година.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи по следните начини:

Чрез дарителска сметка в лева: IBAN: BG53 BPBI 7929 4055 7692 01, BIС: BPBIBGSF, Пощенска банка – клон Габрово, титуляр: Серафим Румянов Бобев, основание:  „Дарение“.

Чрез благотворителната платформа: PavelAndreev.BG (включително с дебитна карта, PayPal или Revolut).

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица