Свържи се с нас

Новини

Земетресение удари България, усети се и в Габрово

Published

on

Земетресение, с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер, удари България, днес, 7 юни. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН епицентърът е бил югоизточно от град Пловдив, близо до Асеновград, на дълбочина от 5 км.

Земетресението бе усетено в много градове на страната, сред които и Габрово.

Трусът е регистриран в 15.26 часа българско време.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Новини

17 май е Денят на Габрово

Published

on

Годината 1860-та е знакова за развитието на Габрово. Тогава официалните власти решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град.

Писмено свидетелство за този акт е приписката на йеромонах Неофит Георгиев Соколски, оставена в църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината „Пролог за месеците юни, юли и август 1764 г.“.

Тя гласи:

„1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли.“ Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

По повод отбелязването на Деня на Габрово за 164 път, културните институти в града ще отворят врати за всички желаещи, а денят ще бъде неучебен за учениците. Всички зони за платено паркиране ще бъдат безплатни, за да се осигури максимално удобство за гражданите и гостите на града.

Как ще бъде отбелязан Празникът на Габрово можете да научите оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица