Свържи се с нас

Крими

4 милиона къса незаконни цигари и 3 500 кг тютюн са иззети от нелегалната фабрика в Севлиево

Published

on

Четири милиона къса незаконно произведени цигари и 3500 кг тютюн са установени при разкриването на нелегална фабрика в Севлиево, като предотвратената щета за държавния бюджет е в размер на близо 1,5 млн. лева неплатен акциз. Това бе съобщено на съвместен брифинг на прокуратурата и Агенция „Митници“.

„Разкритото тежко умишлено престъпление е резултат на съвместна акция на ДАНС и Агенция „Митници“, предприели незабавни, неотложни следствени действия – оглед на местопроизшествие. Разследването се води от митнически инспектор и е под наблюдението на Районна прокуратура – Габрово, като на местопроизшествието е присъствал наблюдаващ прокурор от Териториално отделение – Севлиево“, каза Таня Недкова, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Тя посочи, че престъплението е квалифицирано по чл. 234, ал. 3 от Наказателния кодекс, като за него е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от две до осем години. Квалификацията на престъплението е съобразена със събраните доказателства – това са установените големи количества обработен, нарязан тютюн и готови изделия, добрата организаци и високотехнологичното оборудване.

„Служители на Агенция „Митници“ и ДАНС са извършили проверка в производствено помещение в Севлиево и са установили инфраструктура за производство на тютюневи изделия. Фабриката е била напълно оборудвана с независимо електрозахранване. Установени са близо 4 милиона къса цигари и над 3500 кг готов за влагане тютюн, заедно с 35 палета с тютюнев шкарт -бракувани цигари. Щетата за държавата от незаплащане на акциз е 1,5 млн. лева“, посочи заместник – директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов.

Той поясни, че се предполага се, че фабриката работи отскоро, предвид многото наличен брак. Такава технологична линия е следвало да бъде настроена, за да функционира изрядно. Произведените тютюневи изделия са предназначени за износ, като марката цигари не е позната на българския пазар.

„На този етап разследването е в начален стадий. Към момента има задържани две лица, които са собственици, респективно ползватели на сградата и се установява съпричастността им към установеното производството. При проверката, машините са произвеждали цигари. В помещението са установени седем чужди граждани, които са разпитани пред съдия, в качеството им на свидетели“, съобщи Маруся Димитрова, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

В ход е полицейска акция за осигуряване на пътна безопасност

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и ограничаване на предпоставките за възникване на произшествия.

В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии в страната.

Те ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Проверките ще включват още използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

Стартиралата акция е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност.

Зареди още

Крими

Сгащиха шестима непълнолетни, откраднали кола от ул.“Орловска“

Published

on

Полицията в Габрово установили шест непълнолетни момчета, съпричастни с извършването на автокражба.

Престъплението било извършено през нощта на 12 май. Тогава неизвестно лице противозаконно отнело лек автомобил „Тойота Айго“, паркиран на ул.“Орловска“ в областния град.

Малко по-късно след постъпването на сигнала в полицията, автомобилът бил намерен изоставен на ул.“Петкова нива“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършители на деянието са шест непълнолетни момчета от Габрово.

Непълнолетните не се водят на отчет в Детска педагогическа стая и спрямо тях няма налагани възпитателни мерки по смисъла на ЗБППМН.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Мелето в центъра на Габрово не е на етническа основа

Полицията призова гражданите да не се поддават на провокативни информации, разпространяващи се в социалните мрежи.

Published

on

Във връзка с инцидента от 2 май, при който две групи хора се сбиха, и придобил популярност в социалните мрежи, в габровската полиция бе извършена проверка. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е установено, че причина за сбиването не е омраза на етническа основа, а е вследствие на предходно познанство и влошени междуличностни отношения. Прегледани и анализирани са били и видеозаписи от камери.

Областна дирекция на МВР – Габрово приканва гражданите да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение.

От полицията припомнят, че на 2 май, около 20.30 часа, е получен сигнал за сбиване между две групи лица на ул.”Скобелевска“. На място незабавно бяха изпратени автопатрулни екипи, които установяват двама пострадали.

Същите бяха откарани за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като след прегледа са били освободени. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия бяха установени извършителите на деянието – пет лица на възраст между 13 и 18 години.

За случая своевременно е уведомена Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица