Свържи се с нас

Новини

Днес е Велика събота!

Published

on

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото “Христос воскресе!”

Днес хората отдават почит на починалите си близки, посещават гробищата, преливат и прекадяват. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като “най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

6 популярни спорта които (все още) не са част от Олимпийските игри

Published

on

Олимпийските игри са най-значимото състезание на международната спортна сцена, на което се представят най-добрите спортисти от цял свят. Въпреки широкия спектър от спортове, включени в Олимпийските игри, все още има много популярни дисциплини, които не са получили възможността да станат част от състезанието. Ето кои са 6 от най-обсъжданите игри, които все още очакват това признание, някои от които ще видим съвсем скоро на олимпийската сцена.  

Крикет
Крикетът е британски спорт, който се практикува професионално основно в страни като Индия, Пакистан, Австралия и разбира се Обединеното кралство. Той е и един от най-гледаните спортове с огромна фенска маса по цял свят, а единствената му поява на Олимпиада до момента е още в първото издание на модерните игри през 1896 г. Впоследствие състезанието по крикет бива оттеглено от списъка спортове на Олимпийските игри, тъй като все още не разполага с достатъчно участници и професионални състезатели. Сега, повече от век след първата му поява, крикетът ще стане официална част от програмата на Игрите на изданието в Лос Анджелис през 2028 г. 

Покер
Сред най-дискутираните дисциплини, които все още не са част от Олимпийските игри, е покерът. Въпреки че не се счита за спорт в класическия смисъл на думата, покерът е игра, която изисква високо ниво на умения, включително отлични познания в силата на покер ръцете и правилата, но също така редица качества като дисциплина, търпение и емоционален контрол, които са присъщи за всеки спорт. 

Включването на покера в Игрите изисква да се разшири виждането и дефиницията на олимпийските спортове, за да обхване състезателни дейности, които разчитат повече на умствени умения, отколкото на физическа подготовка. Въпреки тези предизвикателства огромната популярност на покера, уменията, необходими за състезанията на високо ниво, и глобалната му популярност гарантират, че дискусиите за мястото му в Олимпийските игри ще продължат.

Шах
Друга изключително популярна мисловна игра, която все още изчаква реда си, за да стане Олимпийска дисциплина, е шахът. За разлика от покера обаче, шахматът е официално признат за спорт от Международния олимпийски комитет още през 2000 г. и получава широка подкрепа от Международния комитет FIDE. Това означава, че в близко бъдеще играта може да получи статута на официален олимпийски спорт. 

Боулинг
Произходът на боулинга може да се проследи хиляди години назад, като форми на играта се появяват в Древен Египет и Рим. В днешни дни на играта се наслаждават милиони хора по света, както за развлечение, така и в състезания на професионално ниво. Боулингът е въведен временно в олимпийските игри като демонстрационен спорт на летните игри в Сеул. В него обаче участват само 20 държави и оттогава този спорт не се е появявал отново.

Скуош 
Скуошът е скоростен ракетен спорт, известен със своята интензивност, изискващ бързи рефлекси, ловкост, стратегическо мислене и високи нива на физическа подготовка. Дисциплината е била кандидат за включване в Олимпийските игри няколко пъти, но никога не е попадала в официалния списък. Около 17 милиона души по света играят скуош, но въпреки това кандидатурите му за участие в Олимпийските игри многократно са били отхвърляни. Това обаче се промени в последния кръг на гласуването и, подобно на крикета, скуошът ще се играе на Олимпийските игри през 2028 г.

Поло
Поло е още един спорт с история в Олимпийските игри. Той е част от програмата през 1900, 1908, 1920, 1924 и 1936 г., но така и не успява да привлече голям брой състезаващи се нации, поради което отпада от следващите издания на Игрите. Полото често се възприема като по-елитарен и скъп спорт, който не е предназначен за световна публика, а има последователи само в конкретни държави. Въпреки това през последните години спортът се радва на повече фенове и състезатели, което означава, че връщането му на Олимпийската сцена не е невъзможно. 

Въпреки своята популярност и състезателен характер тези спортове остават извън Олимпийските игри по различни причини. Все пак благодарение на динамичния характер на игрите списъкът с олимпийски дисциплини постоянно се увеличава и става все по-разнообразен и интересен. Тази година на летните Олимпийски игри в Париж ще станем свидетели и на появата на няколко нови попълнения, сред които сърф, скейтборд и брейк денсинг.

Зареди още

Крими

Приеха в болница с разбита глава напит от пладне велосипедист

Published

on

36-годишен пиян велосипедист пострада сериозно и бе приет в габровската болница след като претърпя пътнотранспортно произшествие на бул.“Трети март“ в Габрово.

Инцидентът е станал в петък, 26 април, около 16.50 часа, съобщиха днес от пресцентъра на полицията.

Мъжът изгубил контрол над управлявания от него велосипед, паднал и се ударил в тротоара.

На място била извършена проверка за алкохол от отзовалия се на мястото на инцидента полицейски екип, чието техническо средство отчело 1.71 промила в количеството издишан въздух.

Мъжът бил откаран за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където била установена открита рана на челото, за щастие без опасност за живота.

Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Новини

„Янтра“ прекъсна негативната си серия след реми със „Спартак“ (Плевен)

Published

on

„Янтра“ записа равенство срещу „Спартак“ (Плевен) в мач от 30-я кръг на първенството във Втора професионална лига. Двубоят се игра на стадион „Христо Ботев“ и завърши без попадения – 0:0. Така габровският тим прекъсна серията от три поредни поражения в шампионата, но не с победа.

За отбелязване е все пак, че това беше първи мач от началото на втория полусезон, в който отборът ни не допусна попадение във вратата си. Велислав Вуцов отново остави на пейката Ивайло Михайлов.

В стартовия състав не намери място и Валентин Цветанов, а като ляв бек излезе Димитър Стоянов. Десен краен бранител беше завърналият се след наказание Божидар Томовски. В нападение до Даниел Младенов действаше Александър Петров.

Като цяло срещата премина при натиск и превъзходство на Янтра, но съставът ни успя да създаде само две от т.н. стопроцентови ситуации за гол. В 26-ата минута грандиозен пропуск направи опитния Даниел Младенов.

При контраатака Тони Иванов влезе отдясно в наказателното поле и пусна чудесен успореден пас към Младенов, но нападателят не успя да нанесе добър удар и от малкия пеналт не намери очертанията на вратата. В 43-ата стражът на Спартак Станислав Антонов направи две страхотни спасявания, за да запази нулевото равенство. Вратарят на гостите първо отрази удар на Айвън Ангелов от границата на наказателното поле, а след това се справи и с добавката отблизо на Даниел Младенов.

През първата част и Константин Иванов беше близо до попадение, но ударът му с глава след ъглов мина на сантиметри над напречната греда, Младенов също изпрати топката над вратата след добро центриране на Божидар Томовски.

Дискусионна ситуация имаше още във втората минута, в която Тони Иванов падна в наказателното поле след съприкосновение с Яни Пехливанов, но реферът Антонио Антов прецени, че няма основание да отсъди 11-метров наказателен удар.

През втората част плевенчани бяха още по-прибрани, а Янтра така и не намери начин да се справи със защитата на гостите. В 66-тата минута Спартак беше близо дори до това да поведе на контраатака, но Борис Груев демонстрира рефлекс и извади с крак удар на останалия очи в очи с него Тончо Георгиев, за да запази „суха мрежа“.

Направените от Велислав Вуцов смени също не дадоха резултат и срещата приключи при нулево реми. С актив от 44 точки Янтра остава на 6-та позиция в класирането.

В следващия кръг съставът ни ще гостува на дублиращия отбор на ЦСКА 1948. Мачът е в четвъртък, 2 май, в столицата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица