Свържи се с нас

Новини

Отличиха двама посланици на доброто от област Габрово

Published

on

Жанета Кирчева, създател на „Добрини за Габрово“, и 10-годишната Матеа Рачкова от града на Рачо Ковача бяха отличени в тазгодишното издание на наградите “Посланик на доброто“. Официалната церемония, организирана от Държавната агенция за закрила на детето, се проведе вчера в зала “Средец“ в столицата.

Жанета приема за своя мисия да помага всекидневно на семейства и деца в нужда. Акциите и кампаниите, които е организирала, са десетки. За приноса ѝ за обществото в града тя бе номинирана от Областна администрация- Габрово, а организаторите на наградите я наредиха сред тазгодишните посланици на доброто. В деня на награждаването Кирчева провеждаше поредната акция за подпомагане на Терапевтичен център „Св. Илия“- благотворителен базар на мартеници, с който се набират средства за оборудване на преходното жилище към центъра.

Наградата бе връчена от заместник-министър Наталия Ефремова на областния управител Кристина Сидорова. „ Жанета има три деца и четири внучета, но любовта ѝ е толкова голяма, че я споделя с познати и непознати, малки и големи, като връща надеждата, че добрините могат трайно да се настанят в ежедневието ни, а доброто е универсалният език, на който можем да общуваме с всички“, каза областният управител. Сидорова подари от името на Жанета Кирчева ръчно изработена мартеница на председателя на Държавна агенция закрила на детето Теодора Иванова.

„Мартеницата е изработена от момичетата и момчетата в центъра “Св. Илия“. Тя има своите недостатъци, както и всеки един човек. Това е нейното послание- да се обичаме и приемаме несъвършени“, каза още областният управител. Една от най-малките посланици на доброто бе 11-годишната Матеа.

През лятото на 2022 г. момичето се разделя с красивата си дълга коса. Решението на малката Матеа не е спонтанно. То е чакано три години. Тя решава да дари косата си, от която да се изработи перука за онкоболно дете. Няма търпение косата ѝ пак да порасне, за да я дари отново. Отличието ѝ бе връчено от заместник-министъра Надя Клисурска.

Наградите “Посланик на доброто“ се връчват от Държавната агенция за закрила на детето за четвърта поредна година. Призът се дава на личности, професионалисти и организации, помогнали на дете и/или на семейството му и променили житейска им съдба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица