Свържи се с нас

Култура

Как габровци са посрещали Баба Марта в миналото?

Published

on

Март е първият пролетен месец в календара. Въпреки латинския произход на името, свързано с римския бог на войната Марс, ние сме го нарекли „Баба Марта“. За нас, българите, първия му ден се свързва с един от най-обичаните и самобитни наши обичаи – връзването на мартеници.

Как е съхранил Илия Габровски – един от най-заслужилите изследователи на Габрово, спомена за посрещането на март, за ритуалите, които са се извършвали в първия му ден, може да прочетем в негова статия от 1969 г. от личния му архив.

Ето какво е записал той: „ Месец март е наречен „баба Марта“ като единствен женски месец, защото времето в прехода между зимата и пролетта е непостоянно, капризно като жена. Той се тачи и като месец на децата, особено 1 март и затова на тоя ден връзват мартеници на ръката. Народната поговорка казва: „Марта е като дете, ту плаче, ту се смее, ту вали, ту слънце грее“. Много други поговорки са свързани с непостоянното време през марта: „Мартенско слънце-зъбато, рогато“, т.е. не топли. „Мартенски дъжд“ – много плодоносен, даже и в оцет да го налееш, пак става“, мартенска работа“ (непостоянна), „баба Марта се смее“ (хубаво време), „баба Марта плаче“ (вали дъжд), „баба Марта си разхвърля парцалите“ (вали сняг), „Начумерила се като баба Марта“ или „Сечко сече, Марта дере, Април кожи продава“ (през март често поради лошо врем и липса на паша и фураж овцете и козите умират и ги дерат).

Първи март, като ден на най-милото-децата им връзват мартеници на дясната ръка за здраве, щастие, благополучие и да ги пази от уроки (лош поглед) и болести. Някъде връзват мартеници и на младите булки, бременни и лехуси (току що родили жени).

Мартеницата правят от осукан бял и червен конец с или без пискюлчета, „да са бели и червени, здрави и читави“. Някои пискюлчета оформят като момче и момиче и наричат Рачо и Дешка по любимите кукли на Нено Кукладжията. Рано сутринта, събуждали децата за да са ранобудни през цялата година, мързел да не ги овладява и баба Марта не ги заварва в леглото, че иначе ще се разсърди и очите им ще гореливят. Умиват детето и като му връзват мартеницата го карат да казва „Добре дошла, бабо Марто!“

За да бъде и домът, и дворът радостен и щастлив, простират на отворения прозорец или чардака червено одеяло или червена дреха за да зарадват баба Марта, да не се сърди и все да е засмяна. Измитат и изчистват навред в къщи и двора и викат „Вън бълхи-вътре Марта!“. Вярва се, че ако ги огрее „мартенско слънце“ и повее „мартенски вятър“ няма да има бълхи в постели и завивки през годината. Някъде връзват червени конци на 1 март на лозата и овошките, агънцата и яренцата за да дават много плод, а последните да са здрави и едри.

На тоя ден бабите пазят да не излизат из къщи, че ако ги срещне баба Марта ще се разсърди и времето ще е лошо. Тя трябва да срещне момиче, че да е засмяна като „моминско лице“. С мартенска вода се мият косите на момичетата и жените, че да им е „дълга, дълга косата до петите“ и да са здрави, че от „здраве да се не отърват“.

Вярва се, че каквото е времето на 1 март, такова ще е времето през месец март. А каквото е времето на 2 март, такова ще е времето през април и т.н.

Мартеницата се носи до 9 (22) март-първа пролет и до като се види щъркел или лястовичка или чуят кукувица. След това я закачат на ябълка или трендафил, за да бъдат бели и червени.“

Днес всички се закичваме с бяло-червените символи и на този първи мартенски ден си подаряваме мартенички с надежда и пожелания за здраве, късмет и сполука.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Двама победители в конкурса „Събитие на годината в областта на културата – Габрово“

Published

on

Двама са победителите в ежегодния конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово 2022”, който НЧ „Будителите -2017“ проведе за девета поредна година.

Равен брой гласове от вота на публиката и на журито събраха фестивалът „Реките на града – младежки случки срещу течението“, организиран от Младежкия център, Община Габрово и Фондация „Колективът” (София) и концертът, посветен на 70-та годишнина на Лъчезар Захариев – художествен ръководител и хореограф на ДФА „Габровче”.

Техните организатори бяха отличени на тържествена церемония, състояла се снощи в библиотеката на Техническия университет. Плакетите и парична премия от по 250 лева връчи председателят на читалището – Светослав Славчев.

Признанието за съвременен будител тази година отиде при хореографа Лъчезар Захариев, отдал дълги години в работата си и възпитал поколения като художествен ръководител на ДФА „Габровче”.

Специалната награда на РЕКИЦ „Читалища” – Габрово за читалищно събитие, привлякло най-голям зрителски интерес, получи НЧ „Габрово 2002” за концерт – спектакъла, посветен на 20-та му годишнина.

На церемонията бяха обявени събитията, получили най-голяма подкрепа от габровската публика: „Дали” – рекламна кампания на Драматичен театър „Рачо Стоянов” – автор Гергана Лазарова- Рънкъл; „Театър в парка“ – проект на Драматичния театър, подкрепен от Програма „Култура” на Община Габрово; Камерни концерти на клавирно дуо Деница Йорданова и Мирела Валявичарска – Сдружение „Алтернативен свят Оренда“; Фестивалът „Реките на града – младежки случки срещу течението“ и концертът, посветен на 70-та годишнина на Лъчезар Захариев.

Вместо топ 5 с вота си журито изведе напред седем събития, след като се оказа, че има такива с равен брой точки. Номинациите в конкурса, общо 21 събития от културния календар на Габрово за изминалата 2022-а, бяха оценявани от: Кристина Сидорова, областен управител на Габрово, Велимира Христова – отдел Култура, Община Габрово, Мария Радойчева от организационния екип на миналогодишния фаворит „Узана поляна фест“, Марияна Проданова и Велина Махлебашиева от НЧ „Будителите 2017”. С най-много точки те отличиха: Инициативата „10 дни култура в Шести участък“, организирана от Община Габрово и Студио Комплект, София; Празничната програма за 50 –та годишнина на Музея на хумора и сатирата; Проекта „Театър в парка“; Фестивала „Реките на града – младежки случки срещу течението“, Концерта, посветен на 70-та годишнина на Лъчезар Захариев; Фестивала на огъня и светлината- НЧ „Будителите 2017”; Проекта „Книжно лято – букви, думи и знаци“ на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“.

Музикални и танцови изпълнения зарадваха публиката на тържествената церемония за връчване на наградите в конкурса, който насочва вниманието към разнородни, но стойностни събития от културния живот в града ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Майстори на редки занаяти са герои във фотографския дневник на Росина Пенчева

Published

on

Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“.

Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за: 39-годишния майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев; баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.); майстора лютиер Деян Денчев (49 г.); първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.); иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.); 31-годишния книговезец и артист Стопан.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.

Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища.

„Добре дошли сте при нас за среща с Росина Пенчева и артизаните от нейния фотографски дневник 31 март 2023 г., 17:30 ч., експозиция „Колю Фичето“, споделят от Исторически музей – Дряново.

Събитието се осъществява по повод Европейските дни на художествените занаяти. Координатор: РСО „Централна Стара планина“. Организатори: Община Дряново, Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица