Свържи се с нас

Любопитно

Двама фотографи от Габрово са финалисти в конкурс на МРРБ

Published

on

Габровските фотографи Калин Митев и Ярослав Чепурной спечелиха второ място в кампанията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на тема „ОПРР обновява и вдъхновява – покажи ни най-добрите обекти от твоя град“. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Пътно кръстовище и предгаров площад „Марсел де Бископ“ – II място в конкурса © Калин Митев

Калин Митев Калин Митев е заснел с дрон кръстовището и предгаровото пространство на площад „Марсел де Бископ“, които бяха реконструирани по проекта за развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово. Авторът мотивира кандидатурата си със значимостта на обекта, като подчертава, че реализацията му допринася за развитието на транспортната инфраструктура, облекчаването на трафика и по-красивия облик на града.

Кръстовище с кръгово движение на Шиваров мост – II място в конкурса © Ярослав Чепурной

Фотосът на Ярослав Чепурной показва впечатляваща гледка от птичи поглед на кръговото кръстовище при Шиваров мост, изпълнено по проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“. Фотографът е озаглавил творбата си „Градските жили“, препращайки към ефекта, който създава новото улично осветление. През 2019 г. Ярослав беше големият победител в първото издание на фотоконкурса на МРРБ със снимка на кръговото кръстовище на пл. „Белорусия“.

От дясно наляво: Ярослав Чепурной и Калин Митев – момент от награждаването © МРРБ

Фотографите получиха своите отличия от зам.-министър Десислава Георгиева и Ангелина Бонева – зам. главен директор на ГД „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“. Награждаването се състоя в Националната художествена академия – София по време на годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР).

Първа награда спечели Красимир Коев за представяне на обновения по ОПРР парк в Морската градина на Варна. Трето място зае Ивет Бабулкова от град Горна Оряховица, която в серия снимки е показала обновените паркове в града. В състезанието се надпреварваха над 130 снимки, изпратени от участници от София, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Русе, Разград, Завет, Кубрат и други. Те представят проекти с европейски инвестиции, чрез които се обновяват и модернизират българските градове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица