Свържи се с нас

Любопитно

ИМКА Габрово и партньорите им от областта привлякоха над 140 доброволци

Published

on

На 15 октомври  в габровска област се проведоха 5  доброволчески инициативи,  с активното участие  на 5 метсни партньора от габровска област. Инициативите це проведоха в рамките на първите по рода си национални Дни на доброволчеството 2011 г., организирани от Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) със съдействието на Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

 

Благодарение  на роялта си на местен координатор на проекта, „Дни  на доброволчеството в Габровска област”, чиято цел бе да насърчи обществените организации Габровска област да реализират доброволчески проекти, както и да популяризира доброволчеството като начин за участие на гражданите при осъществяване на общественозначими цели, ИМКА –Габрово, заедно с домакинстващите организации привлече над 140 доброволеца, за реализацията  на инициативите, както следва:

Доброволческа  инициатива 1: Оформяне на „зелена стена” в двора на детска  градина „Мики  Маус” –  защита  от праха и шума на улицата; – засадени  100 храста  за оформяне на зелена стена от типа  Туя

Домакинстваща организация: детска  градина „Мики  Маус”,  привлечени за участие над  35 доброволци,  и още  30  родители и  съграждани, фирми, които дариха средствата  за закупуване на посадъчния  материал. Ръководството  на детска  градина Мики  Маус и  екипа на ИМКА-Габрово   благодари  на Фирма Гербер, която  предостави  безвъзмездно 30 храста за инициативата!

 Доброволческа  инициатива 2: Оформяне на зелена площ  за отдих и игрище за играта  „петанка” в двора  на ПТГ „Д-р  Никола Василиади”

Домакинстваща организация: ПТГ „Д-р  Никола Василиади” – привлечени около 18  доброволци, включително и представители  на уилищното  настоятелство.

 Доброволческа  инициатива 3: Популяризиране на услугата „Приемна грижа” в Габровска област, с участието  на доброволци;

Домакинстваща организация:  Български Младежки Червен Кръст, Габрово – привлечени  16 доброволци  ученици и представители  на Фирма СТЕАСН и  Хотел Габрово , които също подкрепиха инициативата.

Доброволческа  инициатива 4: Оформяне и освежаване на дневна стая за децата  от  Дом за деца лишени от родителска  грижа: „Христо Райков”, Габрово

Домакинстваща организация: Дом за деца лишени от  – родителска  грижа ”Христо Райков” Габрово –  бях а привлечени  4 доброволци  за боядисването, 2 от които представители  на Фирма Стеан. Останалите  служители  на фирмата  се включиха  в организиране на следобедно ателие за подготовка  на празнична маса и  подготовка и аранжиране на сандвичи за детско парти  за децата  от  ДДЛРГ  „Христо Райков”, Габрово и  доброволци  ученици.    Общ  брой  доброволци , привлечени з аучастие в инициативата около 27  участника.

Доброволческа  инициатива 5: Да шофираме безопасно! –  доброволческа  кампания  за безопасно шофиране в Трявна

Домакинстваща организация: Център  за социална рехабилитация и интеграция, Трявна – привлечени  16  доброволци,  2 доброволци от  Корпус  на Мира, представители  на местната  полиция и  служители  в бензиностанция  в Трявна.

Доброволческа  инициатива 6: Бъди  активен – бъди доброволец! –  доброволческа  кампания нови доброволци и среща на поколенията  доброволци  на Младежки център, Севлиево

Домакинстваща организация: Младежки център, Севлиево 16  младежи от  Севлиево и Габрово  участваха  в провеждане на инициативата. Всички  доброволци  се включиха  в раздаването  на безплатни прегръдки и в лакомства от тиква, на гостите и  гражданите  на града.

Поради лошото време инициативата  започистване в Дряново  бе отменена. Доброволците  от  Младежки  клуб в Дряново  ще осъществят образователна еко инициатива в дряновските училища до края  на месец октомври.

 „Удовлетворени сме, че успяхме да мобилизираме толкова  много доброволци  в еднин ден и  осъществихме тези  5 местни инициативи, всяка от които е от особено значение  за живота  на хората  в местната  общност. Благодарни  сме за подкрепата на всички партньори, медии и граждани, на родителите и  фирмите, които освен своя труд подкрепиха и  финансово  реализацията  на някои от доброволческите инициативи. Вярваме, че на дни  на доброволчеството, като този  на 15  октомври са чудесни поводи  всеки от нас да демонстрира  социална отговорност, да се включи активно и  да  бъде  съпричастен и значим  и да даде свояс принос  за подобряване на средата  в която работи и  живее.” – сподели Антоанета  Янкабакова, директор  на ИМКА Габрово

 До края  на октомври  ИМКА Габрово заедно със  своите партньори  ще анализира резултатите  от проведените инициативи и ще обсъди идеи  за  бъдещето, за да  привлече вниманието  на повече работещи и фирми за участие в обществено значими инициативи и проекти  на местно и областно  ниво. Най-активните  фирми и организации и  граждани, участвали в инициативите в рамките  на проекта на ИМКА-Габрово „Дни  на доброволчеството в Габровска област” ще  бъдат  номинирани за доброволци  на годината още през  ноември, в навечерието на 5 ти  декември –  международния  ден на доброволците.

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица