Свържи се с нас

Новини

Ситуацията в община Габрово е нормализирана

Published

on

Второ денонощие повече от 30  екипа работят без прекъсване за  аварийното възстановяване на последиците от падналия тежък сняг и дървета по протежение на целия град. Благодарение на самоотвержените им усилия, в община Габрово не бе допуснато обявяване на бедствено положение, към 16:30 часа ситуацията е овладяна бързо и беше възстановен нормалния ритъм на живот в града и в над 90% от селата. В изключително тежкото почистване се включиха множество местни доброволци, частни фирми и институции. Необходимо е да се подчертае, че характеристиката на комбинация между обилен снеговалеж с висока плътност и дървета с все още зелени корони  не е позната през последните 40 години. Това бе основната причина за изкореняване и скършване на дървесна маса измерима с хиляди куб. метри.

След почти пълното прекъсване на транспортните артерии в общината сутринта, към 16:30 ситуацията е следната:
Възстановено е движението по направление : Габрово – Трявна, Габрово – Дряново; Габрово – кв. Ябълка, км. Чарково, км. Борики, обиколен път Думници- Поповци, Чавеи, Армени, Люляци, Дебел дял, Болница – Корпус 1 на ТУ (Интеграла), ниската част на км. Балани.

Нормализирано е движението по направление Габрово – Севлиево. Екипите, в които бяха привлечени сили от съседни градове, работещи от двете страни на прохода Габрово – Шипка, са се срещнали и в момента пътят се разширява, ще бъде проходим до часове. Работи се по направление Габрово – Узана, като се очаква днес да се осигури пълна проходимост до база „Д-р Тота Венкова”. Достъпът до местността Узана ще бъде възможен в първата половина на  утрешния ден. Изпратен е допълнителен екип по направлението Кметовци – Боженци.

Отговорено бе в рамките на аварийните обстоятелства адекватно на затрудненията, по пътната мрежа в районите на кварталите Недевци, Лютаци, Любово, Етъра, централна градска част, всички кметства и км. наместничества. Проблемите остават във високите части на км. Балани и км. Трънито, както и в района на с. Раховци и Лесичарка;

В Габрово няма повече райони с нарушено електроподаване. То е възстановено в кв. Бичкиня, Мехатроника, кв. Гачевци, с. Трънито, км. Борики, км. Донино, с. Малини, Източник, км. Гергини, Поповци, Прахали, Чавеи, кв. Войново, Северната индустриална зона и прилежащите фирми, пречиствателна станция за отпадни води. Без ток са все още 24 села. 13-те екипа на Е.ОН активно се включват в отстраняването на паднали дървета и клони.

Службите са откликнали на повече от двеста и осемдесет подадени сигнали от граждани и дружества.

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица