Свържи се с нас

Новини

Ситуацията в община Габрово е нормализирана

Published

on

Второ денонощие повече от 30  екипа работят без прекъсване за  аварийното възстановяване на последиците от падналия тежък сняг и дървета по протежение на целия град. Благодарение на самоотвержените им усилия, в община Габрово не бе допуснато обявяване на бедствено положение, към 16:30 часа ситуацията е овладяна бързо и беше възстановен нормалния ритъм на живот в града и в над 90% от селата. В изключително тежкото почистване се включиха множество местни доброволци, частни фирми и институции. Необходимо е да се подчертае, че характеристиката на комбинация между обилен снеговалеж с висока плътност и дървета с все още зелени корони  не е позната през последните 40 години. Това бе основната причина за изкореняване и скършване на дървесна маса измерима с хиляди куб. метри.

След почти пълното прекъсване на транспортните артерии в общината сутринта, към 16:30 ситуацията е следната:
Възстановено е движението по направление : Габрово – Трявна, Габрово – Дряново; Габрово – кв. Ябълка, км. Чарково, км. Борики, обиколен път Думници- Поповци, Чавеи, Армени, Люляци, Дебел дял, Болница – Корпус 1 на ТУ (Интеграла), ниската част на км. Балани.

Нормализирано е движението по направление Габрово – Севлиево. Екипите, в които бяха привлечени сили от съседни градове, работещи от двете страни на прохода Габрово – Шипка, са се срещнали и в момента пътят се разширява, ще бъде проходим до часове. Работи се по направление Габрово – Узана, като се очаква днес да се осигури пълна проходимост до база „Д-р Тота Венкова”. Достъпът до местността Узана ще бъде възможен в първата половина на  утрешния ден. Изпратен е допълнителен екип по направлението Кметовци – Боженци.

Отговорено бе в рамките на аварийните обстоятелства адекватно на затрудненията, по пътната мрежа в районите на кварталите Недевци, Лютаци, Любово, Етъра, централна градска част, всички кметства и км. наместничества. Проблемите остават във високите части на км. Балани и км. Трънито, както и в района на с. Раховци и Лесичарка;

В Габрово няма повече райони с нарушено електроподаване. То е възстановено в кв. Бичкиня, Мехатроника, кв. Гачевци, с. Трънито, км. Борики, км. Донино, с. Малини, Източник, км. Гергини, Поповци, Прахали, Чавеи, кв. Войново, Северната индустриална зона и прилежащите фирми, пречиствателна станция за отпадни води. Без ток са все още 24 села. 13-те екипа на Е.ОН активно се включват в отстраняването на паднали дървета и клони.

Службите са откликнали на повече от двеста и осемдесет подадени сигнали от граждани и дружества.

Новини

Първо издание на „Габрово найт рън“

Published

on

Габрово се включва във веригата „Рън България“ (Run Bulgaria) с нощно бягане на 24 септември. На среща на кмета Таня Христова, с Антон Бонов, от Българската федерация по лека атлетика, бе уточнено трасето на 7 км шосейно бягане, което ще премине през едни от най-емблематичните места в центъра на града.

Денят преди състезанието ще бъде посветен на леката атлетика, като сутринта ще се организира семинар по „Детска атлетика“, а следобед ще има занимание с деца от града на реновираната писта на стадион „Христо Ботев“.

„Габрово найт рън“ (Gabrovo Night Run) ще предложи и къса дистанция от 1.6 км за деца и начинаещи бегачи. Стартът на състезанието ще бъде от 21.00 часа на 24 септември от площад „Възраждане“.

Най-добрият български параолимпиец Християн Стоянов, който е специалист в бяганията на средни и дълги разстояния и е от родом от Габрово, е едно от лицата на“Габрово найт рън“. До дни ще бъде открита електронната регистрация за нощното бягане, която ще е безплатна за габровци!

Всеки участник ще получава брандирана тениска и устройство /стартов пакет/, което ще отчита персоналните резултати. Предвидени са атрактивни награди, медали за всички участници, както и интересна музикална програма. За участие се насърчават любители и професионалисти от всички възрасти.

Предварителна програма на Gabrovo Night Run

23 септември (четвъртък)
10:00 – 18:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово

24 септември (петък)
10:00-19:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово
9:00-11:00 часа – Семинар „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
14:00-17:00 часа – „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
21:00 часа – Старт на Gabrovo Night Run
21:45 часа – Награждаване
22:15 часа – Музика на площада

„Габрово найт рън“ е част от инициативите на Община Габрово като носител на наградата Европейски зелен лист за 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ново обвинение за севлиевеца, убил роднина при скандал

Published

on

На 26 юли се проведе заседание по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против А.А. от Севлиево, обвинен за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение.

Деянието бе осъществено на 20 юли 2020 г., в апартамент в ж.к. „Митко Палаузов“ в Севлиево, а пострадалият е родственик на подсъдимия.

В хода на заседанието бяха разпитани двама свидетели. На страните бяха предявени всички писмени и веществени доказателства по делото, както и видеозапис, изготвен при огледа на мястото на престъплението и аудио-запис от обаждане на телефон 112 във връзка със случая.

Преди приключване на съдебното следствие прокурорът упражни правомощията си по чл.287 ал.1 от НПК, като с оглед установени в хода на процеса нови обстоятелства, повдигна на А.А. ново обвинение за по-тежко наказуемо престъпление, а именно – по чл. 115 от НК за умишлено убийство.

Съдът счете, че искането за изменение на обвинението е направено своевременно и че са налице законовите предпоставки за допускане на същото.

С оглед заявеното от подсъдимия желание да се подготви по новото обвинение и съобразявайки разпоредбата на чл. 287 ал. 3 от НПК, съдът отложи разглеждането на делото за 4 август 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Три полицейски акции в Габрово и региона

Published

on

Три полицейски акции са били проведени в Габрово и региона, става ясно от информация, разпространена от пресцентъра Областната дирекция на МВР, откъдето обявиха резултатите от тях.

За периода от 19 до 23 юли на територията, обслужвана от РУ-Габрово, е била реализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред.

В хода на акцията са били проверени 234 лица и 75 автомобила, 26 търговски обекта. Изготвени са били 26 протокола за полицейско предупреждение, като са извършени 28 обхода в малки населени места и са били констатирани 128 нарушения.

За периода от 19 до 25 юли, на територията, обслужвана от РУ-Севлиево, се е провела специализирана полицейска операция срещу престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотици.

Проверени са били общо 203 автомобила и 403 лица. В хода на акцията е било задържано едно лице, като срещу него е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, проведена в периода от 23 до 25 юли, служители на „Пътна полиция“ са проверили на общо 258 МПС-та и 302 лица.

Установени са били трима водачи, употребили алкохол и двама неправоспособни. Констатираните нарушения за превишена скорост са 336. Санкционирани за неправилно изпреварване са 7 лица, а за неспазване на пътни знаци и маркировка- 20.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица