Свържи се с нас

Новини

Габрово отличи своите доброволци

Published

on

С изключително емоционална церемония Община Габрово отбеляза Международния ден на доброволеца, 5 декември. Лично кметът на града Таня Христова награди хората, отделили от своето време, труд, умения, идеи и средства, за да помогнат на човек в нужда или да застанат зад кауза.

В този ден, а и не само в него, бихме искали да ви благодарим.

Да ви пожелаем здраве и да изпитвате често онова усещане за добре свършена работа и пълнота на деня. То е много повече от удовлетворение и често има силата дори да променя съдби и да лекува душата и тялото.

Благодарим ви че сте тук с нас и се надявам това събитие, което вече стана традиция, да е все по-мащабно, празнично, пълнокръвно и ехото от всяко направено добро да отеква все по-силно и по-надалеч“, поздрави доброволците тя.

Сред наградените бяха доброволците към болница „Д-р Тота Венкова“ – Геньо Пътев, семейство Ивайло и Елеонора Иванови, Добрин Савчев и Симеон Митев. Господин Митев е на достолепните 78 години и помага в разнасянето на лични вещи с храна и дрехи до пациентите от техните роднини. 

Анна Русинова, която работи като начален учител в НУ „Васил Левски, а когато в Центъра за деца и младежи с увреждания изпитват затруднения и недостиг на персонал, г-жа Русинова се включва като доброволец и подпомага процесите на обслужване и хранене  на децата, за които са необходими постоянни медицински грижи.

Мария Витих, която работи усилено в Германия за реализирането на различни благотворителни кампании в подкрепа на наши социални услуги. 

Жанета Кирчева, която реализира множество доброволчески и благотворителни кампании, сред които „Училище, здравей!“ /в рамките на която с ваучери за ученически пособия и помагала са подпомогнати 84 деца/, месечни акции за подпомагане на многодетни семейства, кампания по повод 1 юни, чрез която са осигурени подаръци за 46 деца от социално слаби семейства, Великденска акция за подпомагане на 22 семейства и 20 самотноживеещи възрастни хора, дарителска кампания за подпомагане на 8 самотни майки и техните деца по повод 8 март, подпомагане на хора в нужда за включването им като ползватели на различни социални услуги… Всички те са реализирани с подкрепата на десетки габровци.

Надя Колева получи отличието за вдъхновяваща доброволческа инициатива – кампанията по облагородяване и оформяне на детски кът на поляната край Соколския манастир.

Елица Григорова беше наградена за инициативата й за засаждане на 50 млади дъбови дръвчета.

Иванка Маринова за  идеята й да подпомогне младежи от социално слаби семейства да посрещнат своя абитуриентски бал с усмивка. В кампанията се включват и други габровци, както и такива от други градове. Осигурени са официални облекла, транспорт и всичко, от което има нужда един млад човек, за да се почувства специален.

Минка Дучева и Донка Костова, които са представители на Сдружението на онкоболните в Габрово. Те работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания, включват се в акциите на БЧК по разпределение и доставка на хранителни помощи и още много други, работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания.

Децата от улица „Морава“, които са на възраст от 7 до 10 години. Те организират и провеждат на тяхната улица благотворителен базар в помощ на болно дете. Никол Иванова, Яна Кирова, Ивка Николова, Станислав Николов, Цветина Цвяткова, Антонио Митрофанов и Пламена Пенева се увключват в каузата „В помощ на Зари“.

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и директорът на Центъра –  Росица Чернева. Основната дейност на центъра е предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности в детските градини и училищата в област Габрово. През последните години екипът и децата от Центъра се включват в множество доброволчески инициативи и каузи, сред които е и тазгодишната акция, в която деца със специални образователни потребности изработиха за деца от социално слаби семейства картички и разделители по повод 1 юни.

Даниел Ненов, който е номиниран за отличието „Доброволец на годината“ за реализирането на акция за настаняване в жилище на възрастен мъж без дом в Габрово. Той успява да спечели доверието на възрастния мъж, публикува няколко негови снимки в социалните мрежи, историята трогва габровци и кълбото на чистата добрина се търкулва, за да отведе Цвятко в новия му дом. Въпреки множеството трудности – самият Даниел по това време е  безработен, с подкрепата на добри хора, на агенция за недвижими имоти и с много човещина, инициативата „Нов дом за Цвятко“ е успешна. След като намира подслон за Цвятко, по-късно Даниел успява да настани в съседство още един бездомник.

Тихомир Колев, който възстановява и ремонтира велосипеди, а след това ги предоставя безвъзмездно на деца и младежи в затруднено положение, в случая на младежите от Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания. Така младите хора  могат да живеят още по-активно, а спортуването и срещите с приятели са по-лесни.

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества за различните им общественополезни каузи, сред които „Коледни внучета“ и концертът „Ангелски сърца“ и реализирането на най-мащабното плетене на мартеници в историята на Младежкия съвет по наркотични вещества. Те изработват над 600 мартеници, за да зарадват всички възрастни габровци, потребители на социалните услуги „Топъл обяд“, „Кризисна социална кухня“ и „Домашен социален патронаж“.

Десислава Павлова и екипът на хотел „Мак“, като инициатори и организатори на поредица доброволчески и благотворителни кампании, сред които предоставяне на топъл обяд на бездомни хора, подкрепа на SOS-детско селище в организирането на празник на абитуриент от селището, традиционно осигуряване на куверти на габровски абитуриенти в неравностойно положение за тяхната гала-вечер, целогодишна подкрипа с храна и медикаменти на бездомен мъж, предоставяне на стая за целогодишно пребиваване на майка с увреждания в неравностойно положение, и още много други.

Лайънс клуб Габрово за инициативите им за грижа за хора в неравностойно положение, опазването на околната среда, подкрепа за културата, насърчаване на младежките активности и международния младежки обмен. Вече 12 години Лайънс клуб Габрово откликва на нуждите и потребностите на най-нуждаещите се в нашия регион и работи самостоятелно или заедно с други неправителствени организации, общински и държавни структури по изпълнение на различни доброволчески акции в полза на местната общност.

Актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“ за участието им в поредица доброволчески акции в подкрепа на деца и семейства в затруднено положение – те посещават техните домове, организират безплатни представления, даряват билети. 

Терапевтичен център „Свети Илия“ за включването им с доброволен труд в редица инициативи – „Приеми ме на село – Възраждане“, където възстановиха 2 автобусни спирки, почистиха чешми, изградиха инфраструктура на еко-пътека. Те често помагат при различни инициативи и на персонала на Дневния център за деца и младежи с увреждания, като се грижат за малките потребители, помагат им в провеждането на забавни игри, носят им лакомства и разнообразяват ежедневието им. Оказват безценна подкрепа и на Народно читалище „Будителите 2017“, чиято нова сграда се нуждае от сериозен ремонт. Момчетата даряват безвъзмездно своя труд в строително-ремонтните дейности, както и при подготовката за откриване на Градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Двама млади пострадаха след падане в шахта на Гергьовден

Published

on

23-годишен мъж е с избити зъби и счупен нос, а 22-годишна дама със счупен нос, след като пострадаха при инцидент с електрическа тротинетка, с която паднаха в шахта.

Пътнотранспортното произшествие е настъпило на Гергьовден – 6 май, в Севлиево на ул.“Лозарска“ около 00.30 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 23-годишният мъж, управлявайки индивидуалното електрическо превозно средство, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и паднал в шахта.

Водачът и 22-годишната жена, возила се зад него, били откарани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

При прегледа медиците установили, че мъжът си счупил три зъба и носа, а жената – нос. И двамата са без опасност за живота.

Зареди още

Новини

Петър Волгин и Даниел Проданов ще гостуват в Габрово

Published

on

По покана на народния представител Даниел Петров в Габрово ще гостуват кандидатите за евродепутати от листата на ПП „Възраждане“ Петър Волгин и Даниел Проданов.

Отворената среща ще се проведе на 9 май, четвъртък, от 18.00 часа в Художествената галерия “Христо Цокев” – Габрово

По време на събитието ще бъдат обсъдени приоритетите на „Възраждане“ и предстоящите избори.

Зареди още

Новини

Девойките на НАГ станаха шампиони по хандбал на страната

Published

on

Девойките от Национална Априловска гимназия (НАГ) триумфираха във финала на Ученическите игри по хандбал за 11-ти и 12-ти клас. Под ръководството на треньора Нено Башев, те се изправиха срещу най-добрите отбори от цялата страна и заслужено завоюваха златото.

Състезанието, което се проведе в Спортна зала „Орловец“ от 2-ри до 4-ти май, беше изпълнено с много заряд и високо ниво на съревнование. Девойките на НАГ демонстрираха не само техническо майсторство, но и висок дух на отборна работа и добър стратегически подход.

В първия си мач от финалите, те постигнаха много важна победа срещу силния отбор на ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров“ от Велико Търново. Следващите две срещи също завършиха с успех за девойките на НАГ, които подчиниха ПГССИ „Христо Ботев“ от Свиленград и АЕГ „Гео Милев“ от Русе.

Голмайстор на турнира стана Даяна Петрова от НАГ, която с впечатляващите си умения вкара редица важни голове за отбора.

Поздравления за момичетата, треньора и НАГ за този невероятен успех! Техният труд и ангажимент са били наградени със заслужената им победа във високо конкурентно състезание.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица