Свържи се с нас

Новини

Габрово отличи своите доброволци

Published

on

С изключително емоционална церемония Община Габрово отбеляза Международния ден на доброволеца, 5 декември. Лично кметът на града Таня Христова награди хората, отделили от своето време, труд, умения, идеи и средства, за да помогнат на човек в нужда или да застанат зад кауза.

В този ден, а и не само в него, бихме искали да ви благодарим.

Да ви пожелаем здраве и да изпитвате често онова усещане за добре свършена работа и пълнота на деня. То е много повече от удовлетворение и често има силата дори да променя съдби и да лекува душата и тялото.

Благодарим ви че сте тук с нас и се надявам това събитие, което вече стана традиция, да е все по-мащабно, празнично, пълнокръвно и ехото от всяко направено добро да отеква все по-силно и по-надалеч“, поздрави доброволците тя.

Сред наградените бяха доброволците към болница „Д-р Тота Венкова“ – Геньо Пътев, семейство Ивайло и Елеонора Иванови, Добрин Савчев и Симеон Митев. Господин Митев е на достолепните 78 години и помага в разнасянето на лични вещи с храна и дрехи до пациентите от техните роднини. 

Анна Русинова, която работи като начален учител в НУ „Васил Левски, а когато в Центъра за деца и младежи с увреждания изпитват затруднения и недостиг на персонал, г-жа Русинова се включва като доброволец и подпомага процесите на обслужване и хранене  на децата, за които са необходими постоянни медицински грижи.

Мария Витих, която работи усилено в Германия за реализирането на различни благотворителни кампании в подкрепа на наши социални услуги. 

Жанета Кирчева, която реализира множество доброволчески и благотворителни кампании, сред които „Училище, здравей!“ /в рамките на която с ваучери за ученически пособия и помагала са подпомогнати 84 деца/, месечни акции за подпомагане на многодетни семейства, кампания по повод 1 юни, чрез която са осигурени подаръци за 46 деца от социално слаби семейства, Великденска акция за подпомагане на 22 семейства и 20 самотноживеещи възрастни хора, дарителска кампания за подпомагане на 8 самотни майки и техните деца по повод 8 март, подпомагане на хора в нужда за включването им като ползватели на различни социални услуги… Всички те са реализирани с подкрепата на десетки габровци.

Надя Колева получи отличието за вдъхновяваща доброволческа инициатива – кампанията по облагородяване и оформяне на детски кът на поляната край Соколския манастир.

Елица Григорова беше наградена за инициативата й за засаждане на 50 млади дъбови дръвчета.

Иванка Маринова за  идеята й да подпомогне младежи от социално слаби семейства да посрещнат своя абитуриентски бал с усмивка. В кампанията се включват и други габровци, както и такива от други градове. Осигурени са официални облекла, транспорт и всичко, от което има нужда един млад човек, за да се почувства специален.

Минка Дучева и Донка Костова, които са представители на Сдружението на онкоболните в Габрово. Те работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания, включват се в акциите на БЧК по разпределение и доставка на хранителни помощи и още много други, работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания.

Децата от улица „Морава“, които са на възраст от 7 до 10 години. Те организират и провеждат на тяхната улица благотворителен базар в помощ на болно дете. Никол Иванова, Яна Кирова, Ивка Николова, Станислав Николов, Цветина Цвяткова, Антонио Митрофанов и Пламена Пенева се увключват в каузата „В помощ на Зари“.

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и директорът на Центъра –  Росица Чернева. Основната дейност на центъра е предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности в детските градини и училищата в област Габрово. През последните години екипът и децата от Центъра се включват в множество доброволчески инициативи и каузи, сред които е и тазгодишната акция, в която деца със специални образователни потребности изработиха за деца от социално слаби семейства картички и разделители по повод 1 юни.

Даниел Ненов, който е номиниран за отличието „Доброволец на годината“ за реализирането на акция за настаняване в жилище на възрастен мъж без дом в Габрово. Той успява да спечели доверието на възрастния мъж, публикува няколко негови снимки в социалните мрежи, историята трогва габровци и кълбото на чистата добрина се търкулва, за да отведе Цвятко в новия му дом. Въпреки множеството трудности – самият Даниел по това време е  безработен, с подкрепата на добри хора, на агенция за недвижими имоти и с много човещина, инициативата „Нов дом за Цвятко“ е успешна. След като намира подслон за Цвятко, по-късно Даниел успява да настани в съседство още един бездомник.

Тихомир Колев, който възстановява и ремонтира велосипеди, а след това ги предоставя безвъзмездно на деца и младежи в затруднено положение, в случая на младежите от Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания. Така младите хора  могат да живеят още по-активно, а спортуването и срещите с приятели са по-лесни.

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества за различните им общественополезни каузи, сред които „Коледни внучета“ и концертът „Ангелски сърца“ и реализирането на най-мащабното плетене на мартеници в историята на Младежкия съвет по наркотични вещества. Те изработват над 600 мартеници, за да зарадват всички възрастни габровци, потребители на социалните услуги „Топъл обяд“, „Кризисна социална кухня“ и „Домашен социален патронаж“.

Десислава Павлова и екипът на хотел „Мак“, като инициатори и организатори на поредица доброволчески и благотворителни кампании, сред които предоставяне на топъл обяд на бездомни хора, подкрепа на SOS-детско селище в организирането на празник на абитуриент от селището, традиционно осигуряване на куверти на габровски абитуриенти в неравностойно положение за тяхната гала-вечер, целогодишна подкрипа с храна и медикаменти на бездомен мъж, предоставяне на стая за целогодишно пребиваване на майка с увреждания в неравностойно положение, и още много други.

Лайънс клуб Габрово за инициативите им за грижа за хора в неравностойно положение, опазването на околната среда, подкрепа за културата, насърчаване на младежките активности и международния младежки обмен. Вече 12 години Лайънс клуб Габрово откликва на нуждите и потребностите на най-нуждаещите се в нашия регион и работи самостоятелно или заедно с други неправителствени организации, общински и държавни структури по изпълнение на различни доброволчески акции в полза на местната общност.

Актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“ за участието им в поредица доброволчески акции в подкрепа на деца и семейства в затруднено положение – те посещават техните домове, организират безплатни представления, даряват билети. 

Терапевтичен център „Свети Илия“ за включването им с доброволен труд в редица инициативи – „Приеми ме на село – Възраждане“, където възстановиха 2 автобусни спирки, почистиха чешми, изградиха инфраструктура на еко-пътека. Те често помагат при различни инициативи и на персонала на Дневния център за деца и младежи с увреждания, като се грижат за малките потребители, помагат им в провеждането на забавни игри, носят им лакомства и разнообразяват ежедневието им. Оказват безценна подкрепа и на Народно читалище „Будителите 2017“, чиято нова сграда се нуждае от сериозен ремонт. Момчетата даряват безвъзмездно своя труд в строително-ремонтните дейности, както и при подготовката за откриване на Градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица