Свържи се с нас

Новини

Сдружението за подпомагане в Тун прекратява дейност

Published

on

На свое заседание през месец април тази година Сдружението за подпомагане в Тун, Швейцария, взе решение да преустанови дейността си и съответно да ликвидира натрупания до момента ресурс, събиран от членски внос.

През годините, сумите които постъпваха по сметката на Сдружението се използваха за финансиране на малки проекти, съсредоточени основно в сферата на културата и социалните дейности в Габрово.

Днес, на среща с кмета на община Габрово Таня Христова, и с председателя на Сдружението за подпомагане от габровска страна, комисар Георги Русинов, Жасмина Щалдер – секретар на Съюза в Тун, предостави официалното решение за трансфериране на сумата от 20 000 швейцарски франка, които ще бъдат целесъобразно изразходвани, съблюдавайки волята на дарителите.

2 500 швейцарски франка ще бъдат преведени по сметката на Сдружението в Габрово за малки проектни дейности.

Специално учреденият фонд за деца с увреждания, възлизащ на 3 500 швейцарски франка ще бъде преведен по сметка на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ за закупуване на 2 мобилни инфузионни помпи с пациентски монитор, проследяващ жизнените показатели на новородени и недоносени бебета.

Остатъчният актив, на стойност 14 000 швейцарски франка ще бъде преведен по сметка на Община Габрово като парите ще бъдат използвани за издигане на скулптурна композиция, която ще остави трайна следа в градската среда, символ на дългогодишното приятелство между Тун и Габрово.

Община Габрово благодари на всички приятели в Тун за подкрепата и дългогодишното сътрудничество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица