Свържи се с нас

Любопитно

Орлин Павлов и „Сигнал“ гостуват за Празника на Трявна

Published

on

Всяка година едно от най-дългоочакваните събития от малки и големи е Празникът на Трявна, който по традиция се провежда петдесет дни след светлия християнски празник Възкресение Христово.

И тази година, Община Трявна е подготвила богата празнична програма, с която да зарадва жители и гости на града.

Отбелязването на Петдесетница стартира на 9 юни, четвъртък, с комедията “Глупаци”, представена от театрална трупа при Народно читалище “Пробуда-1924”, гр. Плачковци, които гостуват в Трявна. Постановката ще бъде изиграна в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 19:00 ч.

Петъчният ден продължава с много настроение и рок музика, за което ще се погрижат група “Сигнал” и техните любими хитове. Началото е точно в 20:00 ч. на площад “Капитан Дядо Никола”.

Неизменна част от панаира на Трявна е и традиционната празнична томбола с раздаване на награди, организирана от Община Трявна, която ще започне в съботния ден от 19:00 ч. отново на старинния площад. Тази година голямата награда е 32-инчов телевизор. Веднага след това на сцената ще излезе певецът и актьор Орлин Павлов. Празничният ден ще бъде закрит с пищна заря, която ще озари небето над Трявна по случай тазгодишния празник на града.

Всеки, който желае да закупи билет за участие в томболата може да го направи на място, в Деловодството на Община Трявна, стая 102 от 08.00 ч. до 17.00 ч. От утре, 7 юни, билети ще бъдат продавани също в Туристическия информационен център, от 09:00 ч. до 18:00 ч., в една от дървените къщички на площада пред читалището от 16:00 ч. до 18:00 ч. и в сградата на Кметство Плачковци от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Своя късмет ще могат да изпробват всички, които са си закупили билети до начало на започване на томболата в събота, като печеливши такива ще бъдат продавани и на място от 17:00 ч.

Освен подготвените празнични концерти и томбола, през трите дни ще бъдат разположени и традиционните щандове и атракции по ул. “Ангел Кънчев” до портала на фирма “Трема” и ул. “Бедек” и на площада пред ЖП гарата в града.

Тазгодишният празник на града ще завърши с тенис турнир между младите състезатели от ТК “Българов”-Трявна, ТК “Българов”-Габрово и ТК “Севлиево”, които ще премерят сили на тенис корта в неделния ден от 09.00 ч. Най-добрите ще бъдат наградени с медали и грамоти за своите постижения.

Очакват Ви множество забавления, приятни емоции и срещи с приятели!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица