Свържи се с нас

Любопитно

Отборът на „Персите“ спечели Шифъра на Априлов

Published

on

Отборът на „Персите“ спечели тазгодишното издание на интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“.

Заслужено спечелилият тим, който бе в състав: Никол Лесичарска от 8 „Д“ клас, Камелия Таукова от 9 „А“ клас, Симеон Плачков от 10 „Б“ клас, Миглена Филипова от 11 „В“ клас и Детелина Христова от 12 „Г“ клас се, с ръководител преподавателят Християна Димитрова, се открои с точност на знанията и активно участие.

И въпреки това всички отбори „априловци“, които мериха сили в дидактическата игра, показаха своите умения да се ориентират бързо в дадена ситуация и да мислят като екип.

Интелектуалната вътрешноучилищна игра „Шифърът на Априлов” е посветена на годишнина от създаването на Априловото училище. Подготовката и реализацията на играта е поверена на учениците от  10-тите класове, специалност „Български език и литература“.

Традиционно интелектуалната игра, чиято цел е да бъде открит заветът на Благодетеля, който той отправя към своите последователи, се провежда в деня на патронния празник – 14 януари. Поради епидемичните мерки и онлайн обучението се наложи датата на провеждането ѝ да се отложи с няколко месеца и така тя попадна в рамките на Априловите дни на културата.

Събитието бе открито от двете главни водещи ученички в играта – Виктория Богданова и Илина Таскова от 10 „А“ клас, както и от директора на училището Елвира Христова, която приветства присъстващите и произнесе тържествено слово.

В тазгодишната игра отборите бяха 5, разделени по цветове и носещи имената на древни народи, прочути със славните си битки, с мъдростта си и с цивилизациите, които са съградили и които днес са световно културно наследство.

Всеки отбор бе съставен от по петима участници от всеки един випуск и клас, ментор и ръководител. Логическите задачи бяха четири на брой, като бяха разделени на кръстословици, пъзели и загадки, скрити из цялото училище, а крайната задача беше откриването на самия шифър.

Задачите бяха оценявани от жури, съставено от четири ученички от хуманитарната паралелка в 10-ти клас: Екатерина Русева, Михаела Митева, Кристина Михова и Анелия Джамбазова.

На всички участници в „Шифъра на Априлов“ бяха раздадени грамоти, а на отбора победител и поощрителни награди.

Автори:
Калина Колева и Виктория Бурдиняшка, 10 „А“ клас, Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Любопитно

„ВАИКАР“ ще оцени по достойнство Вашия стар „Мерцедес“ или „БМВ“

Published

on

Притежавате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ W126 или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува екземпляри от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни и достойни цени за Вашата стара кола. Независимо дали тя е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да я видим.

📞 Свържете се с нас, като позвъните на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си дългогодишна служба.

Позвънете още сега и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Над 120 екипажа пристигат в Трявна за традиционното офроуд състезание

Published

on

Несъмнено едно от най-мащабните и харесвани спортни събития, провеждащо се на територията на община Трявна, е офроуд състезанието, което събира любители на екстремните преживявания от близо и далеч.

След едногодишно прекъсване, тази година в надпреварата се включват над 120 екипажа от България и съседна Турция, които ще открият пролетния сезон в Трявна. Главен организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Риск-Габрово“, с подкрепата на Община Трявна.

Официалното откриване на офроуд състезанието „Трявна 4х4“ 2024 ще се състои на 13 април, събота, от 08.45 ч пред сградата на Община Трявна. Точните трасета и места за наблюдение ще бъдат обявени ден по-рано.

Идеята за провеждане на подобно кроскънтри рали и офроуд състезание в покрайнините на Трявна се заражда през 2010 година, когато е и първото издание на екстремната надпревара.

„Така вече 13 години имаме възможността да организираме офроуд състезание и Трявна да е наш любезен домакин, за което отново благодарим! Неслучайно сме избрали региона, защото е центърът на България и отделно тук има много повече хотели и места за настаняване на хората. Трасетата са много подходящи и има на полигоните затворен кръг, който е много подходящ също за публика и състезатели“, коментира Йосиф Лагадов от АСК „Риск-Габрово“.

В тридневното офроуд приключение в Трявна и Плачковци ще участват високопроодими джипове и UTV-та.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица