Свържи се с нас

Любопитно

Отборът на „Персите“ спечели Шифъра на Априлов

Published

on

Отборът на „Персите“ спечели тазгодишното издание на интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“.

Заслужено спечелилият тим, който бе в състав: Никол Лесичарска от 8 „Д“ клас, Камелия Таукова от 9 „А“ клас, Симеон Плачков от 10 „Б“ клас, Миглена Филипова от 11 „В“ клас и Детелина Христова от 12 „Г“ клас се, с ръководител преподавателят Християна Димитрова, се открои с точност на знанията и активно участие.

И въпреки това всички отбори „априловци“, които мериха сили в дидактическата игра, показаха своите умения да се ориентират бързо в дадена ситуация и да мислят като екип.

Интелектуалната вътрешноучилищна игра „Шифърът на Априлов” е посветена на годишнина от създаването на Априловото училище. Подготовката и реализацията на играта е поверена на учениците от  10-тите класове, специалност „Български език и литература“.

Традиционно интелектуалната игра, чиято цел е да бъде открит заветът на Благодетеля, който той отправя към своите последователи, се провежда в деня на патронния празник – 14 януари. Поради епидемичните мерки и онлайн обучението се наложи датата на провеждането ѝ да се отложи с няколко месеца и така тя попадна в рамките на Априловите дни на културата.

Събитието бе открито от двете главни водещи ученички в играта – Виктория Богданова и Илина Таскова от 10 „А“ клас, както и от директора на училището Елвира Христова, която приветства присъстващите и произнесе тържествено слово.

В тазгодишната игра отборите бяха 5, разделени по цветове и носещи имената на древни народи, прочути със славните си битки, с мъдростта си и с цивилизациите, които са съградили и които днес са световно културно наследство.

Всеки отбор бе съставен от по петима участници от всеки един випуск и клас, ментор и ръководител. Логическите задачи бяха четири на брой, като бяха разделени на кръстословици, пъзели и загадки, скрити из цялото училище, а крайната задача беше откриването на самия шифър.

Задачите бяха оценявани от жури, съставено от четири ученички от хуманитарната паралелка в 10-ти клас: Екатерина Русева, Михаела Митева, Кристина Михова и Анелия Джамбазова.

На всички участници в „Шифъра на Априлов“ бяха раздадени грамоти, а на отбора победител и поощрителни награди.

Автори:
Калина Колева и Виктория Бурдиняшка, 10 „А“ клас, Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица