Свържи се с нас

Култура

Започнаха Априловите дни на културата

Published

on

Днес, 11 май, Денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий започнаха Априлови дни на културата.

24-годишната традиция бе продължена и тази година, чието начало бе поставено в Актовата зала на Национална Априловска гимназия.

Събитието бе открито от директора на НАГ г-жа Елвира Христова, която приветства присъстващите и произнесе тържествено слово. В ръка тя държеше фототипното издание „Заветът“, посветено на Благодетеля Васил Априлов, което символично постави върху рояла в Актовата зала, за да бъде духовен стожер на цикъла от културни събития. Откриването бе уважено от заместник – областния управител на Габрово Ивелин Стоянов.

В своето приветствие Елвира Христова обвърза началото на събитието с честването на Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Тя пожела Априловите дни на културата да укрепнат и да достигнат Христовата възраст, на която „умът хладнее, а сърцето остава горещо“.

„На прага сме на една поредица от събития, които чакаме с нетърпение и сме подготвили много старателно. Искам да приканя учениците, които преживяват това за първи път, да се усетят истински домакини на тези събития. Да подхождат с любопитство, защото както всички „априловци“ сме положили клетва – трябва да презираме духовната леност. Нека да отдадем дължимото на усилията на онези, които са създали тази традиция“, каза в своето обръщение по повод откриването на Априловите дни на културата, които ще продължат до 24 май.

Първа от инициативите, попаднали в тазгодишното издание на Априловите дни на културата, бе интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“, чиято цел е да бъде открит заветът на Благодетеля, който той отправя към своите последователи.

В дидактическата игра участваха 5 отбора, разделени по цветове и носещи имената на древни народи, които трябваше да изпълнят различни дейности. Отборите бяха съставени от по петима ученици от различните випуски, ментор и ръководител. Участниците в „Шифъра на Априлов“ трябваше да се справят с решаването логични задачи, кръстословици, загадки, мистерии, съобразени с техните знания.

А жури, съставено от представители на различни класове и учители, оценяваше изпълнението на задачите.

В рамките на Априловите дни, утре 12 май в зала „Възраждане“ тържествено ще бъде изпратен випуск 2022, което ще премине под надслов „Аз не съм суеверен“. В петък, 13 май, от 10.35 часа във фоайето на новия корпус на НАГ ще се състои музикално междучасие с новата група на Момчил Косев. Същият ден, но от 13.50 часа в Актовата залата на гимназията ще бъде представен новият брой 18 на хуманитарния сборник „Денница на новобългарското образование“.

В събота, 14 май, от 10.00 часа на онлайн платформа ще се проведе среща с преподаватели от Софийския университет, на тема „Какво могат философията и световете на езика?“.

Новата седмица ще започне на 16 май от 10.00 часа в Актовата зала, с творчески обмен „Между редовете“ на ЧНУ „Ерик Кестнер“ и НАГ. На 19 май ще се проведе спортен празник и ден на таланта. Априловите дни ще завършат на 24 май с тържествено отбелязване на Деня на славянската писменост и култура, както и с абитуриентски бал.

Сред инициативите от програмата по отбелязване попадат и други културните събития, които ще се проведат до края учебната година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица