Свържи се с нас

Култура

Започнаха Априловите дни на културата

Published

on

Днес, 11 май, Денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий започнаха Априлови дни на културата.

24-годишната традиция бе продължена и тази година, чието начало бе поставено в Актовата зала на Национална Априловска гимназия.

Събитието бе открито от директора на НАГ г-жа Елвира Христова, която приветства присъстващите и произнесе тържествено слово. В ръка тя държеше фототипното издание „Заветът“, посветено на Благодетеля Васил Априлов, което символично постави върху рояла в Актовата зала, за да бъде духовен стожер на цикъла от културни събития. Откриването бе уважено от заместник – областния управител на Габрово Ивелин Стоянов.

В своето приветствие Елвира Христова обвърза началото на събитието с честването на Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Тя пожела Априловите дни на културата да укрепнат и да достигнат Христовата възраст, на която „умът хладнее, а сърцето остава горещо“.

„На прага сме на една поредица от събития, които чакаме с нетърпение и сме подготвили много старателно. Искам да приканя учениците, които преживяват това за първи път, да се усетят истински домакини на тези събития. Да подхождат с любопитство, защото както всички „априловци“ сме положили клетва – трябва да презираме духовната леност. Нека да отдадем дължимото на усилията на онези, които са създали тази традиция“, каза в своето обръщение по повод откриването на Априловите дни на културата, които ще продължат до 24 май.

Първа от инициативите, попаднали в тазгодишното издание на Априловите дни на културата, бе интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“, чиято цел е да бъде открит заветът на Благодетеля, който той отправя към своите последователи.

В дидактическата игра участваха 5 отбора, разделени по цветове и носещи имената на древни народи, които трябваше да изпълнят различни дейности. Отборите бяха съставени от по петима ученици от различните випуски, ментор и ръководител. Участниците в „Шифъра на Априлов“ трябваше да се справят с решаването логични задачи, кръстословици, загадки, мистерии, съобразени с техните знания.

А жури, съставено от представители на различни класове и учители, оценяваше изпълнението на задачите.

В рамките на Априловите дни, утре 12 май в зала „Възраждане“ тържествено ще бъде изпратен випуск 2022, което ще премине под надслов „Аз не съм суеверен“. В петък, 13 май, от 10.35 часа във фоайето на новия корпус на НАГ ще се състои музикално междучасие с новата група на Момчил Косев. Същият ден, но от 13.50 часа в Актовата залата на гимназията ще бъде представен новият брой 18 на хуманитарния сборник „Денница на новобългарското образование“.

В събота, 14 май, от 10.00 часа на онлайн платформа ще се проведе среща с преподаватели от Софийския университет, на тема „Какво могат философията и световете на езика?“.

Новата седмица ще започне на 16 май от 10.00 часа в Актовата зала, с творчески обмен „Между редовете“ на ЧНУ „Ерик Кестнер“ и НАГ. На 19 май ще се проведе спортен празник и ден на таланта. Априловите дни ще завършат на 24 май с тържествено отбелязване на Деня на славянската писменост и култура, както и с абитуриентски бал.

Сред инициативите от програмата по отбелязване попадат и други културните събития, които ще се проведат до края учебната година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица