Свържи се с нас

Култура

Осветиха реновирания салон в НЧ „Развитие-1870”

Published

on

С тържествен водосвет и премиера на спектакъла „Усмивката на Нушич” беше официално открит реновираният салон в Народно читалище „Развитие-1870” – кауза на бизнеса в Севлиево.

Лентата прерязаха кметът на общината д-р Иван Иванов, президентът на Ротари клуб – Севлиево Михаил Йонков, Валя Станчева – член на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” и Емилиян Маринов – председателят, през чийто мандат бе осъществен ремонтът. Стилното тържество, навръх рождения ден на просветно-културната институция – 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, уважиха представители на Община Севлиево, Областната администрация, бизнеса, образователни и културни институции, приятели, самодейци, граждани.

Плакети „Заедно в каузата – да пребъде храмът на духовността – НЧ „Развитие-1870”! С благодарност за родолюбивия жест!” връчи председателят Данаил Лалев на Община Севлиево, Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” и Ротари клуб – Севлиево. Плакет в знак на благодарност и признание получи Емилиян Маринов, председателят, през чийто мандат се сбъдна мечтата за обновяване на салона. Кауза, която прегърна местният бизнес на 8 октомври 2020 г., на благотворителната вечер на сдружение „Севлиево 21 век”. А поводът бе достолепната 150-годишнина от основаването на Читалището – храм на духовността и стожер на българщината.

С дарените 41 000 лв. и 36 000 лв. читалищни средства бе изцяло реновиран салонът. Първата подадена ръка бе на Община Севлиево, която ремонтира покрива на културната институция. Дейностите в салона започнаха в началото на октомври 2021 г. въпреки пандемията от коронавирус, която бе сериозен проблем и голямо изпитание за културната институция.

Тогава заради вируса в България затвориха театри, кина, концертни зали, както и читалища. Някои школи и клубове съществуваха само чрез срещи във виртуалното пространство, а други – правеха почти невъзможното, за да работят на живо и обучават децата ни – нашето бъдеще. Поддържаха пламъка жив и искрата, която запалва любов към култура и знание.

През месец март тази година приключиха всички ремонтни дейности в проекта за реновиране: боядисване на тавана, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи, лакиране на ламперията и сцената, подмяна на мокета, монтиране на новите столове, освежаване и пране на завесите.

Премиерата на спектакъла „Усмивката на Нушич” – подарък за гостите, уважили празника на Читалището, обра овациите на публиката.

Постановка беше последната на Младежкия театрален състав с участието на Ксения Димитрова, Ния Златкова, Соня Цонева, Георги Георгиев и Денислав Богданов, под ръководството на режисьора Никола Узунов.

За всички тях, прекрачили прага на читалището преди повече от десет години, театърът е станал съдба. Неизброими са спечелените награди, плакети, златни медали, отличия от най-големите театрални фестивали в страната, за което абитуриентите – Ксения, Ния, Соня и Георги, получиха цветя и грамоти за принос в развитието на театралното изкуство. Връчи ги секретарят на НЧ „Развитие-1870” Нели Тотева-Георгиева с пожеланието за успехи и покана към гостите за финал на празника с коктейл.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица