Свържи се с нас

Любопитно

Много изненади очакват децата в карнавалния ден на Габрово

Published

on

Карнавалният ден – 21 май тази година ще стартира със събития за най-малките. За 20-ти пореден път в Габрово ще се проведе детски мини карнавал. Вълшебно украсена сцена и приказни герои ще очакват най-малките в 10.00 часа пред Дома на хумора и сатирата.

За юбилейното издание, гост на събитието ще бъде бате Енчо. На сцената по предварително определен ред ще дефилират всички детски градини, както и всеки, който желае да покаже пред публика карнавалния си костюм. Ще има награди за всички, като част от тях са осигурени от приятелите на Габрово от побратимения град Аалст, Белгия. Специален приз ще получи и най-малкият участник в детския мини карнавал.

Карнавалното ревю-представяне ще продължи до 12.30 часа, а след този час участниците ще дефилират по крайбрежната улица „Аврам Гачев“, ще преминат през къдравия мост и ще финишират пред Спортна зала Орловец. Предстои една щура, пъстра и приказна детска веселба.

Не по-малко забавно ще бъде на площад „Възраждане“, където от 10.00 часа започва Националния детски фестивал „Смехоранчета“. Той също е юбилеен и за 20-та година ще събере талантливи деца от цяла България. Над 200 участници от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, София, Славяново и Габрово ще показват таланта си чрез хумористични танци, песни и театрални миниатюри. Сред тях, разбира се, ще бъдат „Габровските смехоранчета“ и Младежкия театрален състав с ръководител Виктория Петрова, завоювал множество престижни национални награди.

Следобедът за децата на Габрово ще продължи в градинката с мечето, където ще бъде организиран детски карнавален град. В 13.00 часа професионалните аниматори от АнИматорС ще дадат старт на карнавалните игри. Те ще бъдат както музикални и танцови, така и познатите на всички „1-2-3 за-мръз-ни“, „Балончето лети – спукай го – Ти“ и „Музикален ластик“.

В 14.00 часа гост на градчето ще бъде изпълнител – фокусник, а след това игрите продължават с „Топчета в лъжица“, „Летящи атлетики“ и „Познай кой го няма“. В 15.30 ч. към екипа ще се включи Куклен театър, а в 16.10 следва големия финал с микс от игри, състезания и танци.

През цялото време, от 13 до 17.00 часа, момичета от художествената академия ще украсяват лицата на децата с рисунки и карнавален грим.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Завесата на Карнавала в Габрово се открехва

Published

on

Окончателно е готова програмата за празниците на Габрово през месец май и веселите цветни афиши скоро ще грейнат из града, за да информират мало и голямо кога и как да се явява на различните събития.

На 20 май в Музея на хумора и сатирата ще бъде открито 25-тото Габровско Биенале, което ще даде възможност на посетителите да се докоснат до две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, дело на художника Олаф Вестфале.

Във вечерните часове на сцената на пл. Възраждане ще се качат група Джеръми?, а после небето ще бъде озарено от лазерно шоу.

Карнавалният ден – 21 май ще започне с детски мини карнавал и карнавално шествие на детските градини по ул. „Аврам Гачев“. На централния градски площад пък деца от цялата страна ще показват своите таланти в Националния детски фестивал на хумора „Смехоранчетата“. За най-малките в градинката с мечето ще бъде изградена и детска карнавална сцена. Юбилейното, 20-то, издание на Националното карнавално ревю с котки ще започне в 11 часа в Спортната зала.

В 18.30 часа стартира големият карнавал на Габрово, който тази година събира над 60 карнавални картини. Сценаристи, режисьори, шивачи на карнавални костюми, участници и всякакви културни работници и дейци са в трескава подготовка на най-цветния, пищен, весел, щур и незабравим Карнавал, който тази година се подвизава под мотото „Кот доди, гад доди!“.

След неговия финал сцената на площад „Възраждане“ ще завладеят „Остава“, C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys.

Но това, разбира се не е всичко, защото на 22 май карнавалът продължава с фестивал „Улицата“ по пешеходната „Радецка“ – шарена и щура рецепта за щастие, направена с любов, магия и музика. В следобедните часове на площад „Възраждане“ ви очаква традиционният Биг Бенд парад.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица