Свържи се с нас

Новини

Как родителят може да забележи дали детето му има гръбначно изкривяване?

Published

on

„По време на пубертета при децата, родителите все по-рядко обръщат внимание на осанката на детето си без дрехи. Нередовното преглеждане на детето в домашни условия, би могло да бъде опасност за незабелязване и неглижиране на проблем, свързан с гръбначния стълб и торса на детето. Най-голям риск за поява на гръбначно изкривяване има във възрастта между 11 и 16 г. Моят съвет към родителите е да провеждат оглед на детето си в домашни условия всеки месец, за да бъдат взети навременни мерки при забелязване на едно евентуално гръбначно изкривяване.“ споделя Иванина Минкова, кинезитерапевт в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

За извършването на тест за оценка на стойката на детето, не са необходими специални средства. Достатъчно е детето да е съблечено до кръста. То застава с гръб към родителя си, който трябва да обърне внимание на положението на следните зони:
– разположението на главата – дали е наклонена повече в ляво или повече в дясно;
– разположението на раменете – дали едното е по-високо от другото; 
– разположението на лопатките – дали едната „стърчи“ повече от другата и дали са равномерни;
– формите на талийните триъгълници дали са еднакви; 
– разположението на таза – дали е симетричен от ляво и от дясно 
– разположението на коленни и глезенни стави;
– формата на сводовете.

При оглед отпред на детето се обръща внимание на следните зони
– разположението на главата – симетрична ли е от двете страни;
– разположението на раменете – симетрични ли са;
– разположение на мамилите – симетрични ли са;
– формите на талийните триъгълници дали са еднакви; 
– разположението на пъпа и линията на корема;
– разположението на тазобедрени, коленни и глезенни стави.

Оценява се общия баланс и стойка на детето. Гръбначният стълб на детето може да бъде огледано и в странична позиция, при което се обръща внимание на физиологичните извивки – лордоза и кифоза.

В шиен и поясен отдел трябва да има нормална лордоза, т.е. изпъкване на гръбнака напред в тези зони. Извивката трябва да бъде нормална, нито да е голяма, нито да липсва.

В гръден отдел трябва да има нормална кифоза, т.е изпъкване на гръбнака назад, като тя трябва да е нито много голяма, нито липсваща.

„Съветът ми към родителите е да заснемат снимки при всяко провеждане на тест и оглед на детето, което е препоръчително да се прави всеки месец. Снимките ще помогнат за проследяване на растежа и развитието на целия опорно-двигателен апарат на юношата“, коментира още специалистът.

За повече информация или да запишете час за консултация позвънете на телефон: 0895 676 107, Иванина Минкова – кинезитерапевт в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Новини

Марин Маринов присъства на информационна среща за дуалното обучение

Published

on

Заместник-кметът на община Трявна бе сред официалните гости по време на информационна кампания за популяризиране на дуалната форма на обучение у нас, която бе проведена в тревненски хотел на 4 и 5 юли тази седмица. Марин Маринов уважи събитието, което е в изпълнение на Дейност 5 – Дейности в подкрепа на родителите, по проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и поздрави присъстващите от името на кмета на община Трявна Силвия Кръстева.

“Добре дошли в нашата прекрасна Трявна, изключително много се радвам, че има такъв голям интерес към подобно събитие, което екипът на Министерство на образованието и науката е подготвил. Смятам, че не е необходимо да Ви уверявам в ползите на дуалното обучение – една от причините, поради която всеки един отива да учи, за да може да бъде полезен не само на себе си, но и на обществото, в което се опитваме всички ние да живеем заедно, помагайки си един на друг. Пожелавам успех на събитието, сигурен съм, че всеки един от Вас ще излезе обогатен след края му и искам също така да благодаря освен на екипа на МОН и на областна управа, така и на Регионално управление на образованието в лицето на г-н Георги Маринов, с който взаимодействаме изключително добре по всяка една допирна точка. Бъдете здрави!” сподели зам.-кметът на община Трявна.

Информационната кампания в Трявна събра близо 110 души, сред които членове на екипа за организация и управление на проекта, директори и учители от училищата от област Габрово и област Велико Търново, които вече са въвели дуална форма на обучение, представители на бизнеса от двете области, ученици от VII клас и техните родители, както и заинтересовани граждани. Събитието уважиха още областният управител на Габрово Ралица Манолова и началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Областният управител на област Габрово подчерта, че дуалната форма на обучение е “позабравеното ново” и вече е доказало, че работи във времето. “Знам, че на територията на област Габрово всяка една община има фирми, които са подали ръка, които са готови да подкрепят този образователен процес, така че учениците да се чувстват подготвени и добри специалисти. Не веднъж съм казвала и продължавам да казвам, че само тогава, когато заедно работим и намираме истинската пресечна точка между интереса и възможностите на институциите, бизнеса, активното участие на родители и ученици само тогава можем да постигнем добри резултати“, допълни още Манолова.

По време на откриването на кампанията бяха представени постигнатите резултати от стартирането на проекта и как той е подобрил връзката “ученик-училище-родител-работодател” в контекста на значимостта на активното участие на родителите и връзката им с училището и работодателя за реализирането на дуалната система на обучение. Във втория ден от информационната кампания бяха посетени Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово и „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕОД – гр. Габрово.

“Основен акцент е представянето на постиженията на учениците, обучавани в дуална система на обучение, пред родители, широката общественост и органите на местната власт от госпожа Фани Тодорова, член на екипа за организация и управление. В рамките на двата дни бяха проведени поредица събития – представяне на професионални гимназии, обмен на добри практики, отворени врати при работодател и професионална гимназия, дискусии“, сподели инж. Емилия Ангелова – координатор по проекта в Регионално управление на образованието – Габрово.

Зареди още

Новини

Отстранено е паднало дърво, застрашаващо къщи по ул.“Украйна“

Published

on

Община Трявна, съвместно със служители на местна фирма, сформираха екип по отстраняване на паднало дърво, което бе блокирало речното корито на р. Тревненска след обилните и силни дъждове, причинили голямото наводнение в региона в средата на миналия месец.

Дървената маса бе отстранена днес от т. нар. Стояновско дере, в района на жилищни имоти на ул. “Украйна” № 77.

Сигналът до Община Трявна е подаден от собствениците на къщите, които са сред десетките пострадали, вследствие на наводнението в тревненско.

“Тук всичко беше във вода – целият двор, приземните етажи на къщите ни, покъщнина ни още стои навън – дрехи, дивани, перални… Приливната вълна изкорени дървото и както виждате то падна напречно над коритото на реката. Притесняваме се, че отново предстои разваляне на времето, пак дъждове и не искаме да се стига до нови наводнения!”, споделят местните жители.

Пострадалите собственици изразиха благодарността си от бързата реакция на Община Трявна по отстраняване на падналото дърво и действията на доброволците към Доброволното формирование на местната власт, които непосредствено след наводнението им оказват помощ по възстановяване на нанесените от бедствието материални щети.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Двама дрогирани набори и един пиян хванаха на пътя

Published

on

Общо трима водачи, двама употребили наркотици и един алкохол, бяха установени през последните дни на пътя и останаха без свидетелствата си за правоуправление на МПС за дълъг период от време.

Дрогираните шофьори били хванати през вчерашния ден. Около 21.55 часа в севлиевския ж.к. „Митко Палаузов“ за проверка бил спрян лек автомобил „БМВ“, управляван от 35-годишен мъж от Плевен.

По надлежния ред е установено, че плевенчанинът управлявал колата след употреба на амфетамин.

По-малко от 2 часа по-късно, около 23.15 часа, но на ул.“Ангел Кънчев“ в Трявна била извършена проверка на „Фолксваген Голф“.

Водачът му – 35-годишен от Тетевен, многократно осъждан, също бил тестван за употребата на забранени вещества, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Третият пътен нарушител бил хванат в събота, 2 юли. В дряновското село Гостилица бил спрян за полицейска проверка „Ситроен“, управляван от 38-годишен габровец.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като дрегерът е отчел 1.23 промила в количеството. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица