Свържи се с нас

Новини

Мечката, влизаща по дворове в кв.“Бакойци“, е преместена

Published

on

Мечката, която влизаше в дворове в габровския квартал „Бакойци“, е била уловена през нощта на сряда срещу четвъртък, съобщават от Северноцентралното предприятие в Габрово, цитирани от sevlievo-online.com.

Акцията по залавянето и преместването на дивото животно е реализирана от служители на Държавно горско стопанство Габрово, Владимир Тодоров от Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Живко Жеков – специалист по ловното стопанство към СЛРД „Чардафон“.

Подготовката за залавянето на 120-килограмовия мъжки екземпляр е започнала с изграждането на три хранилки и залагането на фотокапани. Благодарение на тях специалистите от трите организации са планирали къде да заложат специални безопасни капани, в един от които дивото животно се е хванало.

Мечокът е бил упоен със специална щадяща упойка и в четвъртък е бил транспортиран високо в планината, в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“.

Избраното място за освобождаване на мечката е отдалечено от населени места и е съобразено с естествения хабитат на вида.

„Северноцентрално държавно предприятие“ ДП подготви информационни брошури с основни правила за безопасно поведение в райони, обитавани от кафяви мечки. Наблюденията през последните години показват, че популацията на кафявата мечка в планинските райони на предприятието се увеличава, а също така и разселването ѝ в по-ниските части на планината. Зачестяват и случаите, в които мечки нанасят щети основно на пчелини и унищожават единични или група кошери, нападат също и домашни животни.

Според експертите, шансът за среща с кафява мечка в балкана не е толкова висок, защото хищникът също избягва срещите с хора. И все пак, за да се избегнат инциденти, е важно навлизайки в гората, всеки човек да е подготвен за възможна среща с най-големият хищник в България – мечката.

Изработените брошури ще бъдат разпространени в рискови райони на предприятието, където съществува реална опасност от среща с мечка. По този начин туристи, гъбари и билкари ще могат да се запознаят с ценна информация как да действат, за да излязат от ситуацията благополучно и да предотвратят евентуални инциденти.

Основни правила при случайна среща с мечка:

  1. Запазваме самообладание. Не бягаме – това най-вероятно ще провокира мечката да ни подгони.
  2. Преценяваме ситуацията – следим поведението на мечката. Ако се приближава към нас отстъпваме бавно назад. Ако се изправи на задни лапи и души във въздуха – спираме.
  3. Не доближаваме мечка ако я забележим от дистанция.
  4. Не оставяме мечката без изход за бягство, тя е изплашена не по-малко от нас и не трябва да се чувства като „хваната в капан“.
    Освен правила за безопасно поведение, брошурите разясняват и как да избегнем среща с мечка. За целта е необходимо да:
  5. Да не се оставят отпадъци, особено хранителни.
  6. Да се оглеждаме за следи от мечки.
  7. Да се движим на групи и да вдигаме шум, за да се избегне риска да изненадаме мечката, ако е заспала или увлечена с друго занимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица