Свържи се с нас

Новини

Конкретно: За бизнеса и домакинствата! Доходи, енергетика, здравеопазване и образование

България няма нужда повече от политическо философстване, а от конкретни действия и редовно правителство!

Published

on

България няма нужда повече от политическо философстване, а от конкретни действия и редовно правителство, защото трудните месеци предстоят и потърпевши ще бъдем всички ние.

Високото ниво на инфлация притиска всеки гражданин, всеки бизнес и всяка индустрия, като тази криза изисква бърза и адекватна държавна подкрепа, защото адаптирането на продажните цени на производителите към техните клиенти ще отнеме поне няколко месеца, през които те няма да могат да адаптират и възнагражденията към служителите си. Поради тази причина подкрепата от държавата към бизнеса и домакинствата трябва да върви абсолютно паралелно и много ускорено.

Това, за което „БСП за България“ ще настоява и ще търси подкрепа в 47-я парламент е по отношение на:

Доходите на българските граждани, като конкретните мерки, са въвеждане на семейно подоходно облагане. С 550 лева за всяко дете ще се намалява данъчната основа на единия работещ родител. 6500 лева еднократна помощ за второ и трето дете при условие, че единият родител е работил 24 месеца преди това. Тази мярка е една от стратегиите ни на БСП за намаляването на демографската криза. Намаляване на ставките на ДДС от 20% на 9% за основни храни, като хляб, месо, мляко, яйца и др. Търсене на парламентарен консенсус за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 година. Младите до 24-годишна възраст да бъдат освободени от данъци, за да могат да се чувстват по-спокойни при започването си на работа или при реализацията на частни инициативи.

В частта на енергетиката е важно да споменем, че в момента изпуснахме питомното, за да гоним дивото! От 10 години настояваме за развитие на ядрените ни мощности, но за най-голямо съжаление не само никой не ни чу, а дори управляващите се противопоставяха на тази идея. В така създалата се ситуация сме длъжни да търсим решения, както краткосрочни, така и дългосрочни. От „БСП за България“ ще предложим конкретно няколко бързи стъпки, които отново да бъдат насочени към бизнеса и домакинствата. Спиране на износа на дървен материал, докато българската индустрия и българските домакинства не бъдат обезпечени. Тази стъпка ще прекрати и спекулативното повишаване на цената на дървения материал. Спешна целева подкрепа за семейства с ниски доходи. Месечна субсидия от 200 kWh до края на март за домакинствата. Да се намали ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители. Мярката засяга фирми и домакинства. Възобновяване на процедурите за изграждане на нови ядрени мощности. Мярката е стратегическа и дългосрочна. Касае енергийната независимост на България.

В частта на здравеопазването предлагаме засилване на ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при COVID-19. Ваксинирането да е доброволно, без опити за дискриминационен елемент. Преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните региони в страната. Безплатни лекарства за деца до 14 години. Подготовка за приемане на необходимите нормативни промени за премахване на търговския статут на държавните, университетските и общински лечебни заведения.

В частта на образованието предлагаме стартиране на процедура за преглед на всички учебни програми и учебно съдържание с акцент на програмите по български език и литература и история. Учителите да бъдат избавени от огромната бюрократична тежест и да бъдат отново учители. Ограничаване на възможността на началниците и служителите на РОУ за политическо въздействие върху учителите. Повишен дял при гласуване на бюджета на 5% за образование и 1% за наука от БВП. Използване на един учебник по предмет за всеки клас за цялата страна.

Област Габрово ще има четирима народни представители и тук е много важно да се знае, че трябва да се търси общ фронт за конкретни действия по проблемите на областта, които засягат всеки гражданин, а именно: За Габрово приоритетите трябва да са свързани с ускореното довършване на тунела под Шипка. След приключване на процедурата по обжалване от страна на втория класиран подизпълнител, незабавно трябва да се започне процедура за потвърждение към европейската комисия и оперативна програма „Транспорт и транспортна свързаност 2021-2027“ за потвърждения на финансирането. След стартиране на изпълнението, срокът за изграждане ще е три години и половина. През цялото това време, паралелно трябва да започне и процедура с искане от община Севлиево към АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“) за поставяне на началото за изграждането на околовръстен път на Севлиево, като процедури по отчуждаване на земи и проектиране.

Паралелно с това народните представители трябва да се ангажират с осигуряването на финансиране за довършването на довеждащия водопровод от село Стоките, което трябва да бъде заложено в оперативна програма „Околна Среда 2021-2027“. За Трявна е наложително да се търси възможност да бъде реализиран проекта за хидро-съоръжението Нейковци, което ще обезпечи с питейна вода Трявна, Царева Ливада и Дряново. Това, което касае всички четири общини на територията на област Габрово, е рехабилитацията на пътната инфраструктура – Узана, Крамолин, Трявна до Царева Ливада, за които има готови проекти, но все още няма осигурено финансиране. Това са само част от темите, по които бъдещите народни представители трябва да бъдат максимално активни. Вярвам, че разумът, знанието и опитът са част от мощния двигател на БСП, който няма да спре да се бори за по-добър и достоен живот на всички българи!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 33 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

„Профикс“ търси монтажник / градинар на поливни системи

Published

on

Фирма „Профикс“ ЕООД търси да назначи монтажник/градинар за изграждане на нови и поддържане на съществуващи поливни системи в Габрово. Работата е свързана и с пътуване до обекти в други населени места в региона.

Основни задължения:

 • Познаване на различните фитинги, предназначението и начините им за монтиране и експлоатация
 • Полагане на PE/PPR тръби
 • Монтиране на разпръсквачи, дюзи, водни помпи, разширителни съдове и други, свързани с работата части и стоки.

Основни изисквания към кандидатите:

 • Добри технически познания
 • Амбиция за развитие и проактивност
 • Професионален опит в сферата не е задължителен, но се счита за предимство.
  * При липсата на опит в областта „Профикс“ ЕООД осигурява обучение в реална работна среда и специализирани обучителни курсове.
 • Шофьорска книжка, кат. В се счита за предимство.

„Профикс“ предлага:

 • Работа в млад и амбициозен екип от професионалисти
 • Сигурно, редовно и мотивиращо възнаграждение
 • Възможност за професионално израстване
 • Системни бонуси
 • Осигуровки

Ако имате интерес към обявеното работно място, можете да се свържете с „Профикс“ ЕООД“ на телефон: +359 878 368 777 – Ивайло Стефанов, за да ви бъде насрочено интервю.

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за тежката катастрофа на бул.“Хемус“

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за пътнотранспортното произшествие, възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което в петък вечер настъпи смъртта на 19-годишен водач.

Досъдебното производство е започнало оглед на местопроизшествието и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. „в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 20.30 часа на бул. „Хемус“ в Габрово, при управление на лек автомобил „БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и предизвикано пътнотранспортно произшествие.

При него автомобилът се удари в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобила почина на място.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областната дирекция на МВР – Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

По непотвърдена информация от източници на „Габрово Нюз“, километражът на „БМВ“-то е блокирал при скорост от около 130 км/ч, която е близо 3 пъти по-висока от разрешената в участъка и градски условия. Според опитни шофьори, неразумно високата скорост, в комбинация с особеностите на пътя, са довели до трагедията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по дела в съда

Published

on

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор Тихомир Петков, присъстваха Зорница Таскова – прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, Йорданка Чанкова – прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд – Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2 721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването.

Приключени са били 1 189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността“ – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ – 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %.

Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост.

В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022 г е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски.

През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г- жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица