Свържи се с нас

Новини

Конкретно: За бизнеса и домакинствата! Доходи, енергетика, здравеопазване и образование

България няма нужда повече от политическо философстване, а от конкретни действия и редовно правителство!

Published

on

България няма нужда повече от политическо философстване, а от конкретни действия и редовно правителство, защото трудните месеци предстоят и потърпевши ще бъдем всички ние.

Високото ниво на инфлация притиска всеки гражданин, всеки бизнес и всяка индустрия, като тази криза изисква бърза и адекватна държавна подкрепа, защото адаптирането на продажните цени на производителите към техните клиенти ще отнеме поне няколко месеца, през които те няма да могат да адаптират и възнагражденията към служителите си. Поради тази причина подкрепата от държавата към бизнеса и домакинствата трябва да върви абсолютно паралелно и много ускорено.

Това, за което „БСП за България“ ще настоява и ще търси подкрепа в 47-я парламент е по отношение на:

Доходите на българските граждани, като конкретните мерки, са въвеждане на семейно подоходно облагане. С 550 лева за всяко дете ще се намалява данъчната основа на единия работещ родител. 6500 лева еднократна помощ за второ и трето дете при условие, че единият родител е работил 24 месеца преди това. Тази мярка е една от стратегиите ни на БСП за намаляването на демографската криза. Намаляване на ставките на ДДС от 20% на 9% за основни храни, като хляб, месо, мляко, яйца и др. Търсене на парламентарен консенсус за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 година. Младите до 24-годишна възраст да бъдат освободени от данъци, за да могат да се чувстват по-спокойни при започването си на работа или при реализацията на частни инициативи.

В частта на енергетиката е важно да споменем, че в момента изпуснахме питомното, за да гоним дивото! От 10 години настояваме за развитие на ядрените ни мощности, но за най-голямо съжаление не само никой не ни чу, а дори управляващите се противопоставяха на тази идея. В така създалата се ситуация сме длъжни да търсим решения, както краткосрочни, така и дългосрочни. От „БСП за България“ ще предложим конкретно няколко бързи стъпки, които отново да бъдат насочени към бизнеса и домакинствата. Спиране на износа на дървен материал, докато българската индустрия и българските домакинства не бъдат обезпечени. Тази стъпка ще прекрати и спекулативното повишаване на цената на дървения материал. Спешна целева подкрепа за семейства с ниски доходи. Месечна субсидия от 200 kWh до края на март за домакинствата. Да се намали ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители. Мярката засяга фирми и домакинства. Възобновяване на процедурите за изграждане на нови ядрени мощности. Мярката е стратегическа и дългосрочна. Касае енергийната независимост на България.

В частта на здравеопазването предлагаме засилване на ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при COVID-19. Ваксинирането да е доброволно, без опити за дискриминационен елемент. Преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните региони в страната. Безплатни лекарства за деца до 14 години. Подготовка за приемане на необходимите нормативни промени за премахване на търговския статут на държавните, университетските и общински лечебни заведения.

В частта на образованието предлагаме стартиране на процедура за преглед на всички учебни програми и учебно съдържание с акцент на програмите по български език и литература и история. Учителите да бъдат избавени от огромната бюрократична тежест и да бъдат отново учители. Ограничаване на възможността на началниците и служителите на РОУ за политическо въздействие върху учителите. Повишен дял при гласуване на бюджета на 5% за образование и 1% за наука от БВП. Използване на един учебник по предмет за всеки клас за цялата страна.

Област Габрово ще има четирима народни представители и тук е много важно да се знае, че трябва да се търси общ фронт за конкретни действия по проблемите на областта, които засягат всеки гражданин, а именно: За Габрово приоритетите трябва да са свързани с ускореното довършване на тунела под Шипка. След приключване на процедурата по обжалване от страна на втория класиран подизпълнител, незабавно трябва да се започне процедура за потвърждение към европейската комисия и оперативна програма „Транспорт и транспортна свързаност 2021-2027“ за потвърждения на финансирането. След стартиране на изпълнението, срокът за изграждане ще е три години и половина. През цялото това време, паралелно трябва да започне и процедура с искане от община Севлиево към АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“) за поставяне на началото за изграждането на околовръстен път на Севлиево, като процедури по отчуждаване на земи и проектиране.

Паралелно с това народните представители трябва да се ангажират с осигуряването на финансиране за довършването на довеждащия водопровод от село Стоките, което трябва да бъде заложено в оперативна програма „Околна Среда 2021-2027“. За Трявна е наложително да се търси възможност да бъде реализиран проекта за хидро-съоръжението Нейковци, което ще обезпечи с питейна вода Трявна, Царева Ливада и Дряново. Това, което касае всички четири общини на територията на област Габрово, е рехабилитацията на пътната инфраструктура – Узана, Крамолин, Трявна до Царева Ливада, за които има готови проекти, но все още няма осигурено финансиране. Това са само част от темите, по които бъдещите народни представители трябва да бъдат максимално активни. Вярвам, че разумът, знанието и опитът са част от мощния двигател на БСП, който няма да спре да се бори за по-добър и достоен живот на всички българи!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 33 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово този уикенд

Published

on

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово в края на тази седмица, съобщиха от местната общинска администрация. Спортистите ще демонстрират нивото си в Националния шампионат по лека атлетика за момчета и момичета до 14 години и традиционния турнир в памет на Никола Вълчанов.

Двете прояви ще се състоят на обновената по проект на Министерството на младежта и спорта писта по лека атлетика на стадион „Христо Ботев“, информират от Общински спортни имоти.

С личното съдействие на президента на Европейската атлетическа асоциация и БФЛА Добромир Карамаринов, същата беше оборудвана с необходимите съоръжения и това дава възможност на града ни за пръв път в историята приеме Национален шампионат. 

Той е за най-малката възрастова група – състезатели до 14 години. Те ще се борят за отличията в петобой. Дисциплините, които включва той, са 60 метра спринт и 60 метра с препятствия, скок височина или скок дължина, бягане на 800/600 метра или тласкане на гюле. 197 момичета и 88 момчета от над 50 клуба в страната са заявили участие в първенството.

Габрово ще бъде представен от състезатели на АК „Орловец 93“. При момичетата ще се участват Илина Бончева и Александра Антова, а при момчетата – Християн Христов, Кристиян Кънев и Никола Голаков.

Първенството започва в събота в 08:00 часа сутринта. В първия състезателен ден изпитанията са до 19:00 часа. В неделя от 09:00 до 14:00 часа ще се проведат останалите стартове. Първенството ще завърши с бяганията на 600 и 800 метра.

С това обаче лекоатлетическият уикенд в Габрово не приключва. Напротив, в неделния следобед ще започне още по-интересната част с XV-то издание на турнира за юноши, девойки, мъже и жени „Никола Вълчанов“.

За пръв път надпреварата, организирана от местния клуб „Тот атлет“, Община Габрово и БФЛА, ще се проведе на новоизградената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“.

Всички предходни издания на турнира се състояха върху шамотната настилка на стадион „Априлов“. Това е и причината за сериозния интерес към предстоящото издание на проявата. Рекордните 217 състезатели в различните възрасти са подали заявки за надпреварата.

Рекорден е и броят на клубовете – 45. Най-много състезатели са заявили СКЛА „Михаил Желев“ (Сливен), СК „Атлетик“ (София) и КЛАСА (София). За първи път турнирът ще бъде и с международно участие. В Габрово ще пристигнат 26 атлети от Украйна. Всичко това вероятно ще превърне „Никола Вълчанов“ в един от най-силните турнири у нас за сезона.

Дисциплините в състезанието са 100, 200, 400, 800 метра, 400 метра с препятствия, скок дължина, троен скок, тласкане на гюле, мятане на диск и хвърляне на копие.

Наградният фонд на турнира е в размер на 6 750 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица