Свържи се с нас

Новини

Без официална церемония в Трявна за Деня на народните будители

Published

on

На 1 ноември честваме Денят на народните будители! Тогава почитаме паметта на книжовниците, просветителите и борците за Национално Освобождение и прекланяме глави пред тяхното дело и принос за развитието и съхраняването на духовните ни и културни ценности.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. 13 години по-късно, тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение 1 ноември да се отбелязва като Ден на народните будители. Предложението му е прието и през 1923 год. цар Борис III издава указ, с който празника започва официално да се чества в цялата страна до 1945 год., когато е отменен.

Традицията по неговото отбелязване се възобновява през 1922 год., със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание. Поради усложнената епидемиологична обстановка от КОВИД-19 в страната, тази година Община Трявна ще отбележи Деня на народните будители без официална церемония.

Ще бъдат поднесени само цветя от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и председателя на общински съвет – инж. Стефан Петров.

Ето и предвидената програма:
11:00 ч. поднасяне на цветя пред Барелефа на поп Йовчо пред родната му къща в Трявна
11.05 ч. поднасяне на цветя пред Барелефа на проф. Пенчо Н. Райков пред Райковата къща
11.15 ч. поднасяне на цветя пред Бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред СУ “Петко Р. Славейков” и поднасяне на цветя пред Паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд-Трявна
11.25 ч. поднасяне на цветя пред Паметника на Пенчо Славейков пред НЧ “Пенчо Славейков 1871”
11.35 ч. поднасяне на цветя пред Паметника на Ангел Кънчев

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица