Свържи се с нас

Новини

Удължават КОВИД мерките в област Габрово, с леки облекчения

Published

on

Проектното предложение на новата Заповед бе представено, гласувано и прието, днес, 14 октомври, на проведено редовно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД-19 в региона, състояло се в сградата на Община Габрово.

Тъй като област Габрово продължава да поддържа високи нива на заболеваемост между 690 и 700 души на 100 000 население, Щабът реши да удължи допълнителните временни протиепидемични мерки, които бяха в сила от 4 октомври до 17 октомври, но с леки облекчения.

Заповедта се очаква да влезе в сила от 18 октомври до 30 октомври след подписване от главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Промени има по няколко точки – провеждането на всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито, ще могат да се провеждат без публика, а не само на включените спортни събития в годишния държавен спортен календар, както беше досега.

Спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси ще отворят врати, но само за индивидуални спортове, при заетост от 30% и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

От понеделник, в област Габрово, врати ще отворят отново и фитнес центровете при капацитет от 30% заетост на всяко помещение, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала.

Посещенията на малолетни и непълнолетни лица в големите търговски вериги – тип МОЛ ще се извършват само в присъствието на техен родител, настойник или друго упълномощена пълнолетно лице.

Променя се и броят на клиентите в търговските обекти – от 1 човек на 8 кв. м. на 1 човек на 3 кв. м. Ротационният принцип на обучение отново се завърта и първата седмица присъствено ще учат класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12, а дистанционно – 5, 6, 9, 10 и 11 клас. Втората седмица съответно се разменят.

Щабът въвежда и ново предложение – мерките могат да не се прилагат в обектите и те да работят на 100%, но при две условия: цялостно ваксиниран или преболедувал КОВИД-19 персонал и допускане само на ваксинирани, преболедували или представящи отрицателни резултати от PCR или бърз антигенен тест посетители.

Всички други допълнителни временни противоепидемични мерки, които бяха издадени със заповед на директора на РЗИ – Габрово от 4 октомври до 17 октомври, остават непроменени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица