Свържи се с нас

Новини

Качественото образование – основен приоритет за икономическо и социално развитие

Published

on

Като представител на учителското съсловие как бихте коментирали развитието на средното образование в България?
– За реформата в образованието ни напоследък се говори много, но за да е успешна една реформа, трябва да има цялостна визия каква е целта, какъв е пътят и в крайна сметка – какъв ще бъде резултатът. Радващо е, че образованието все повече се осъзнава като приоритет и все повече се възприема идеята, че именно то е двигателят и основата на цялостното ни икономическо и социално развитие.

За съжаление обаче, създава се усещането, че липсва цялостна визия и всичко, което се прави, е „на парче“. За мен най-големият проблем е, че качеството на нашето образование спада главоломно. За това си има и причини – на първо място това са делегираните бюджети и тази порочна практика „парите следват ученика“, която дава усещането за недосегаемост в учениците.

Притеснително за мен е, че образованието ни не отговаря на съвременните изисквания на обществото и често е силно закостеняло и архаично, което рефлектира върху мотивацията и заинтересоваността на учениците. Не е достатъчно силна връзката образование-бизнес и именно това трябва да бъде един от основните приоритети занапред. В учебните програми в момента има недомислици, като мога да отчета като сериозен проблем липсата на приемственост и свързаност между отделните предмети, а също и в отделните години по предмет, затова и в нашата платформа е предвидена пълната им ревизия, за да стане учебното съдържание в програмите адекватно на времето си.

В програмата на БСП темата за образованието е сериозно засегната, кои според Вас са трите най-важни точки от нея, които трябва да променят към по-добро образователната система?
– Нашата програма е добре премислена и балансирана, като основният акцент в крайна сметка е повишаване на качеството на образованието. Основният ни приоритет в сектор „Образование“ е на изхода от образователната система да имаме добре подготвени, грамотни, социално ангажирани хора, които успешно да направят избор, продължавайки образованието си, и впоследствие да се реализират на пазара на труда. Смятаме, че от огромна важност е промяна в модела на финансиране, който към момента дава превес на големите училища и тези в областните центрове, но поставя в неизгодно положение училищата от по-малките общини и населените места, където най-силно се проявява демографският срив.

Предлагаме също и устойчив ръст на разходите за образование и повишаване на трудовите възнаграждения. Във висшето образование предлагаме подобряване на модела на финансиране на висшите училища, съобразено с обществените потребности от специалисти, а също и увеличаване на финансирането на университетите, които се утвърждават като научни и изследователски центрове.

Може би това, което ще има най-позитивен и дълготраен ефект върху развитието както на образованието, така и на бизнеса, е, че в нашата програма присъства изготвянето на национална карта „Образование-икономика“, която има за цел да планира кадрите, подготвяни от професионалното и висшето образование, така че да отговарят дългосрочно на потребностите на икономиката и пазара на труда по региони, което, особено за изоставащите региони на страната ни, е от особена важност. Предвиждаме също и утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила с определени квалификации и специалности, а държавата да поема таксите за обучение на студентите по приоритетните специалности в рамките на държавната поръчка.

Какви са перспективите пред образованието в Габровска област?
– Абсолютно ясно е, че демографската криза в страната оказва силно влияние върху образованието, а област Габрово, като една от областите с най-влошени показатели, е силно засегната. Нашата област има най-висока средна възраст на населението – 48,6 години, като, за съжаление, отвъд цифрите и статистическите показатели, се оформят големите проблеми, идващи от тази влошена демографска картина – все по-малко като брой ще бъдат хората, които могат да се реализират на пазара на труда, все по-малко ще бъдат тези, върху които ще се стовари икономическата тежест, респективно – все по-малко са децата. При тези условия много училища и детски градини са принудени да се борят за своето оцеляване. Както по-горе споменах, сегашният модел на финансиране на образователните институции притиска малките училища и тези от по-малките общини, което неминуемо води до факта, че в един или друг момент, заради липсата на деца, те са изправени пред вероятността да бъдат закрити. Именно това е и причината да настояваме за промяна на този модел.

Габровска област е един от индустриалните центрове на страната и категорично трябва да се акцентира върху професионалното образование. Със сигурност нашите усилия трябва да бъдат насочени към ранна професионална ориентация на учениците, финансови стимули за бизнеса за прием на ученици за стаж в реална работна среда, изграждане на кариерен план на учениците от професионалните училища и осъществяване на контакта между бизнеса и бъдещите кадри. Постигането на качествено обучение в реални условия и изграждането на подготвени висококвалифицирани кадри ще има благоприятно отражение както върху образователната сфера, така и върху бизнеса.

Г-жо Симеонова, очертайте няколко проблема в Дряново и какъв би бил Вашият подход за решаването им?
– Дряновска община е най-малката в областта, а градът ни, подобно на всички малки градове в България, неминуемо се сблъсква с проблеми като обезлюдяване, застаряване на населението, липса на добре платени работни места, по-малко инвеститори и т.н. Това е реалността, за съжаление, и това са проблеми, върху които без целенасочена държавна политика за решаването им трудно можем да се справим. През последните две години голяма част от ресурсите ни като община бяха насочени към подобряване на средата и инфраструктурата както в града, така и в селата, но все още стоят проблеми като липса на водопровод към някои от селата, лошото състояние на републиканските пътища и др. От особена важност за нас, а също и за цялата област, е рехабилитацията на пътя Дряново-Трявна, което ще направи достъпа до двете общини много по-лесен и удобен. Смятам, че Дряново също има потенциала да се утвърди като туристически център, тъй като и в нашия край има множество забележителности, а това след себе си ще доведе до цялостно подобрение на ситуацията в нашата община.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Кирил Петков: Искам България на една скорост

Published

on

„ПП-ДБ“ засадиха първите 12 дървета от Европейската гора в Трявна.

Председателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков и кандидати за народни представители от листата на коалиция „ПП-ДБ“ в Габрово засадиха днес 12 дървета в района на комплекс „Бръшлян“ в Трявна. Фиданките бяха дарени на туристическо дружество „Планинец“.

Така беше сложено началото на Европейската гора в Трявна. Всяко от засадените дървета са символ на един от градовете, попаднали в класацията за 12-те най-добри места за живеене в Европа.

Като, например, кестенът, който е официалното дърво на Женева. Или акацията, смятана за най-старото дърво в Париж. Кленът (или познат още като Явор) е най-често срещаното дърво в Амстердам – цели 25 641 от този вид растат там.

Във Виена от няколко години залагат на вертикалното озеленяване – пълзящи растения завземат спирки, стени и подлези. Но най-често срещана там си остава липата. Така както е брезата в Берн. Или брястът в Копенхаген.

В Трявна бяха засадени още бук от Лондон. Калина от Мюнхен. Габър от Цюрих. Чинар от Франкфурт. Европейски смърч от Брюксел. Лириодендрон от Дюселдорф.

По-късно Кирил Петков и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ разговаряха с граждани в Трявна.

В Габрово към тях се присъединиха лидерът на Демократична България Христо Иванов и адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

„Искам България на 1 скорост“, това заяви Кирил Петков на среща с представители на бизнеса в областта. Така той обобщи програмата на коалиция „ПП-ДБ“, според която регионите в страната трябва догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години – поравно в Северна и Южна България.

“Няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство, няма малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза. За това те ще бъдат наш основен приоритет в управленската ни програма”, заяви още Кирил Петков.

Днес след обед Кирил Петков ще се срещна и с гражданите на Севлиево – от 17 часа в залата на Парти зона „Кулинар“. В разговора ще участват още Велислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП-ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков. Цените на газа, водният проблем на Севлиево и проектът за завод за боклука във Върбовка са сред основните теми на срещата. Всички граждани на областта са поканени.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Досега тунелът под Шипка е обект на политически упражнения, а не на държавни решения

Published

on

„Мнозина са се упражнявали по темата за тунела под „Шипка“, аз няма да го направя“, заяви Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в Габровско. Стойнев, който от 15 години работи в ресорите икономиката и енергетиката на национално ниво, подчерта че стратегически инфраструктурни проекти и свързаността на регионите, са били изместени от тактическо слагане на плочки и асфалтиране.

„Принципно тунелът под Шипка трябва да влезе в стратегическите инвестиционни планове, подчертавам – на държавата“, коментира Стойнев. Това е и позицията на БСП. То ще даде много бърза връзка между икономически активни региони от двете страни на Стара планина. Това е важно за българските производители в секторите промишленост и земеделие, за търговците, освен за граждански нужди.

„За съжаление тунелът под Шипка е обект на политически упражнения, а не на управленски решения“, смята Стойнев.

„За да не съм голословен, ще кажа, че тунелът под Шипка стои на етап „проектиране“ вече 10 години, но не е приоритет за държавата. Преди време бяха водени разговори от ГЕРБ с китайска компания за изграждането му. Истината е, че те не доведоха до интерес от тяхна страна – преговарящите китайци не можеха да повярват, че една европейска страна не може сама да се справи с подобна инфраструктура“, каза още Стойнев в интервю за Българска свободна телевизия.

Драгомир Стойнев не неглижира изграждането на новия Околовръстен път в контекста на строителството на тунела, но изрази притеснение, че има и друга причина за бавенето. Според него смяната на плочки, тръби и асфалт е по-лесно, бързо и видимо, а и дава много повече възможности за злоупотреби и кражби. асфалт много повече се краде. А „ремонтите на ремонта“ след 2-3 години са практика, която дава възможност за порочно отклоняване на средства.

На въпрос за възможността за изграждане на язовир в Бяла за решаване на безводието в севлиевския край, Стойнев се ангажира с поставянето на въпроса в мандата на редовен кабинет. Той припомни, че последният строен язовир е от мандата на БСП – яз. Цанков камък.

Според него държавата трябва да инвестира в национални инфраструктурни проекти, защото те освен решаване на конкретен проблем водят до заетост, до икономически ползи, по-висока добавена стойност, насърчават инвестициите.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Костадинов: По въвеждане на еврото в България продължава да се работи задкулисно

Published

on

Служебното правителство продължава да работи задкулисно по въвеждане на еврото в България. Същото е изготвило проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Проектът е разпространен между институции и браншови организации.

Държавата ни е заплашена от фалит, а служебното правителство на президента Радев продължава политиката на предходните служебни и редовни кабинети. На фона на продължаващата инфлационна буря, която удря по джоба на всеки българин, правителството продължава да хаби държавен ресурс, за да води българските граждани към финансов колапс.

Притеснителен е фактът, че въпреки че правителството официално заяви, че се отказва да въведе единната европейска валута от 1 януари 2024 г., днес то продължава задкулисно да действа за унищожаването на българския лев.

Все още Министерството на финансите не е изготвило официален анализ за всички възможни рискове от въвеждане на еврото в страната ни и очевидно поставя с приоритет написването на закони за унищожаването на българския лева и финансовата ни свобода.

С това министерството нарушава собствените си нормативни изисквания, според които този анализ е задължителен. Припомняме, че Хърватия изработи такъв анализ още през 2018 г. – цели 5 години преди да приемат еврото!

Докато „Възраждане“ организира подписка за свикване на референдум, в която до момента са се подписали 467 000 български граждани, Министерството на финансите задкулистно изработва проект на закон за въвеждане на еврото. В оставащия срок до края на подписката броят на българските граждани, които са я подкрепили, ще надхвърли 500 000.

Защо управляващите бързат и искат да изпреварят свикването на референдум със закон?

Така изготвеният проектозакон е опасен за финансовата стабилност на България и най-вече за парите на българите.

Вътре в него не е написано при какъв курс би било въведено еврото. Нещо повече, вместо яснота и сигурност за курса използва следната формулировка
Чл. 6. Официалният валутен курс на лева към еврото е неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото, определен в Регламент (EО) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 г. относно валутните курсове към еврото на валутите на държавите-членки, които приемат еврото (ОВ, L 359/1 от 31 декември 1998 г.).

Припомняме, че само преди дни служебният министър на финансите коментира, че била възможна промяна на курса лев – евро. Управляващата политическа класа отдавна не държи на фиксирания курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Припомняме как ГЕРБ тайно прокара „гъвкаво решение“ за курса в закона за БНБ през януари 2020 г. Очевидно най-важното за правителствата, управлявали в последните години, е как да приспят общественото мнение по въпроса.

Тази промяна в курса, подкрепена със закон, ще е поредното и безпощадно ограбване на българските граждани и стопяване на спестяванията им.

Свидетели сме на пълно пренебрегване на базисни принципи на демокрацията и на това, че за пореден път едно неизбрано, а назначено правителство, поставя под съмнение финансовата ни стабилност. Припомняме, че служебното правителство на Асен Василев, отново назначено от президента, с решението си също придвижи страната ни по-близо до еврозоната.

Очевидно е, че някой задкулисно нарушава макроикономическата рамка от последните 25 години и консенсуса за стабилността на валутния курс и валутния борд.

В проектозакона има и десетки други тревожни текстове. Той не предвижда конкретни и надеждни мерки за защита на потребителите от спекула, свързана с повишаване на цените при въвеждане на еврото. За сметка на това обаче, предвижда се с въвеждане на еврото да се променят всички трудови договори в страната. Смяна на лева с евро ще наложи хиляди, вероятно милиони, промени и вписвания в Търговския регистър. Ще се изисква повсеместно преизчисляване на капитала на търговските дружества и преизчисляване на притежаваните дялове и акции от левова стойност в евро, с възможно закръгляване и промяна в стойностите. Това са само няколко бегли примера. Нека всеки прочете и се замисли за хаоса и допълнителните разходи, които очакват милионите български граждани и фирми.

В името на прозрачност и за да предизвикаме реална дискусия, нека всички българи да видят какво ни очаква. Тук сега публикуваме скандалния (и много опасен!) документ.

Настояваме работата по този закон незабавно да бъде преустановена и да се проведе реална публична дискусия, а не скрити обсъждания по министерства и ведомства. Българска народна банка да вземе отношение по въпроса за запазване на българския лев и на фиксирания курс от 1.95583 лв за едно евро. Миналата седмица БНБ вече определи действията на Министерството на финансите като безотговорни и некомпетентни. Същата оценка ли е валидна сега?

„Възраждане“ продължава да провежда подписка за свикване на референдум и такъв ще има, за да се произнесе българският народ, а не неизбрано, а назначено правителство да взима решения вместо българските граждани.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината! Избери свободата! Възраждане е с номер 3 в бюлетината! Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Възраждане“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Възраждане“ е под номер 3 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица