Свържи се с нас

Любопитно

30 години от водната стихия, сполетяла Габрово

Published

on

 Снимка на ул. „Брянска“ с щетите, нанесени на сградите от наводнението през 1991 г.

Днес, 6 юли, се навършват 30 години от голямото наводнение в Габрово през 1991 г. В паметния 6 юли 1991 г. след продължителни и проливни дъждове, водите на река Янтра преливат, отнасяйки крайбрежни алеи, наводняват близките сгради, повреждат мостове и инфраструктура. Пострадват и производствени цехове на предприятия, културни институции, търговски обекти и други сгради, някои от които са паметници на културата от местно значение.

Снимка от междублоково пространство в района на Шиваров мост от наводнението на 6 юли 1991 г.

Тогава и сградата на Държавен архив – Габрово на ул. „Орловска“ е обилно наводнена, като равнището на водата достига 80 см на първия етаж. В резултат на това много ценни документи от периода преди и малко след Освобождението са повредени. В запазено в Държавен архив – Габрово писмо от Временния изпълнителен комитет на Градски народен съвет, адресиран до Министерски съвет, четем за мащаба на причинените щети, възлизащи на над 150 млн. лева: частично разрушени мостове над реките Янтра, Паничарка, Еловица, Синкевица и др., фрагментирани подпорни стени, разрушена пътна настилка в района, прекъснато енергоподаване, затлачена канализационна мрежа, наводнени 18 предприятия, сред които Вълнено-текстилен комбинат „Георги Генев“, „Васил Коларов“(дн. „МАК“ АД), „Еловица“, Буря“, „Капитан дядо Никола” и т.н. Наводнението от 6 юли нанася щети и на много паметници на културата, като най-значими са нанесени върху Музей „Дом на хумора и сатирата”, Вариететн театър, Етнографски комлекс на открито „Етър” (днес РЕМО „Етър“), Баев мост, както и на 599 жилищни сгради по течението на река Янтра, от които 50 са негодни за живеене.

Снимка от щети върху Падалския мост до Дом на хумора и сатирата, причинени от наводнението на 6 юли 1991 г.

Поискана е финансова и хуманитарна помощ от Министерски съвет, включително безлихвени заеми за засегнатите граждани, фирми, както и средства за реставрация на ключови обекти от историческо значение. Писмо, изпратено от Фонд „Хуманитарна помощ за България“ – гр. Абтвил, Швейцария свидетелства за оказана подкрепа на социални заведения, сред които „Дом майка и дете“, „Дом на инвалида“, „Домашен социален патронаж“ и 9 клуба на пенсионера.

Снимка на Баев мост и бушуващите води на р. Янтра по време на наводнението през 1991 г.

30 години след опустошителното природно бедствие в Габрово не са забравени хората, оказали навременна помощ за възстановяването на града, като: тогавашния председател на Временния Изпълнителен комитет на Градски народен съвет Георги Георгиев, началника на Републиканския щаб на Гражданска отбрана полк. Николов, инженерни подразделения на аварийния спасителен батальон за Северна България, Български червен кръст, – Габрово, общински служители, сред които Стефан Джаджев, арх. Васил Кметов, Димитър Лазаров, Тодор Минчев, Иван Дамянов, инж. Велина Ракова, инж. Нела Рачевиц, инж. Юлия Ковачева и др. Благодарност е изказана и на десетки граждани, включили се в спасителните акции.

Снимка на Баев мост в Габрово и щетите, нанесени от наводнението през 1991 г.

В историята на нашия град обаче има и други наводнения, не по-малко катастрофални от това преди 30 години. Както пише краеведът Илия Габровски „..река Янтра е истинска благодат за Габрово…обаче Янтра понякога се бунтувала, негодувла в буйните от придошли води, излизала от коритото и причинявала на града не малко пакости..”.

Писмо от председателя на Временния изпълнителен комитет (ВрИК) на Общински народен съвет – Габрово до Димитър Попов – министър – председател на България (1990 – 1991), с информация за щетите, нанесени от наводнението на 6 юли 1991 г.

Най-старото документирано водно бедствие , нанесло щети и взело жертви е от 16 юли 1858 г., за което има сведения във в. „Цариградски вестник”, бр. 385 от 19 юли 1858 г. Изследователят на габровката история, д-р Петър Цончев, обаче отбелязва с своя труд „Из общественото и културното минало на Габрово” за голямо наводнение през май 1788 г. Отново Илия Габровски пише, че вестниците от епохата преди Освобождението отбелязват и други големи наводнения: на 18 май 1859 г., май 1860 г. август 1871 г. Най-опустошителното наводнение след Осовбождението станало на 27 май 1897 г., като придошли едновременно Янтра и Синкевица.

Снимка на Баев мост по време на наводнението в Габрово през 1991 г.

Загубите били огромни: къщи, добитък и човешки жертви. Последвали по-малки наводнения през 1906 г., 1924 г., 1938, 1939 г и 1944 г. За разлика от тези наводнения, за които има малко информация и още по-малко снимки, водната стихия от 1991 г.е запечатана в стотици фотографии, борбата с последиците е добре документирана, а споменът за нея е още много жив в паметта на габровци. Хубавото е, че не повторен ужасът от 1897 г. и няма загинали хора.

Снимка на жители на Габрово, разчистващи щетите, нанесени от наводнението през 1991 г.

През настоящата 2021 г. – годината, през която се навършват 30 години от опустошителното природно действие, Държавен архив – Габрово изготви списък, съдържащ документи и снимки, които свидетелстват за мащабите на стихията – сред тях протоколи на Временния изпълнителен комитет, писма и телеграми, журналистически информации, снимки и др.

Снимка на Начално училище „Васил Левски“ по време на наводнението в Габрово през 1991 г.

Те се съхраняват във фондовете на Община Габрово, на Държавен архив – Габрово, в личните фондове на фотографа Георги Рачев и журналиста Христо Байданов, в частични постъпления и др. Подбраните документи са дигитализирани и публично достъпни в Информационната система на Държавна агенция „Архиви“.

 Снимка на Падалски мост в Габрово и щетите, нанесени от наводнението през 1991 г.

Автор: Венета Георгиева – главен ескперт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Любопитно

Рибарник „Кметовци“ открива новия сезон на 1 май

Published

on

На 1 май Рибарник „Кметовци“ отваря врати за Вашите празници, чествания, събития или срещи с приятели на открито всеки уикенд, почивни или празнични дни.

Сред събитията, които любимото място за отдих и забавление в природата ще приеме през настоящия сезон, са „Вечер на руската музика с Борислав Недев“, която ще се проведе на 6 юли. В разгара на лятото, на 20 юли, там ще се проведе десетото юбилейно издание на Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува“, със специалното участие на Пепи Христозова. В края на лятото Рибарник „Кметовци“ ще посрещне тематична сръбска вечер, за която ще пристигне Слободан Величкович-Коби.

За Вашия специален ден, за вашите лични или фирмени празници, тържества, рождени дни, другарски срещи, фолклорни събори и фестивали, коктейли и други мероприятия на открито сред природата, Рибарник „Кметовци“ Ви предлага изнесени ритуали и декорация на зеленото пространство по Ваш вкус.

Любезните домакини могат да съдействат за кетъринг, хотелско настаняване, шатри, оформяне на сцена, дансинг, DJ, фотограф.

Работното време в всяка събота и неделя, празнични и почивни дни. През останалото време – с предварителна заявка! Телефони за контакт: 0888 000 965.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица