Свържи се с нас

Новини

Габрово почете 24 май (снимки)

Published

on

Денят на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май бе почетен тържествено и в Габрово.

Празничният ден започна в 09.30 часа в Храма „Успение на Пресвета Богородица“, където габровски свещеници отслужиха молебен.

След църковната служба, от православния храм литийното шествие се отправи към паметника на Васил Априлов, където официалните лица и граждани, уважили Празника, поднесоха венци и цветя.

Шествието на габровските преподаватели, ученици, студенти, детски градини, просветни и културни дейци, институции и граждани започна малко след 10.00 часа.

Мащабната демонстрация на просветните и образователни институции Габрово започна от бул.“Априлов“, премина през площад „Възраждане“, където беше разположена официалната трибуна с гости, и завърши на улица „Скобелевска“.

Светлият български празник беше открит от заместник – кмета на Габрово Невена Минева. „Днес отбелязваме най-светлия български празник! Ден на българската азбука, просвета и култура, на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Той ни връща през вековете към делото на светите братя Кирил и Методий, но и на редица други знайни и незнайни български книжовници, просветители и будители, поддържали пламъка на националното ни съзнание и успели да опазят духовните ни корени от забрава, за да може векове по-късно Иван Вазов да възкликне: И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четата!“, заяви пред присъстващи Минева.

В своето слово тя акцентира още, че Габрово е мястото, от което започва модерното светско образование, подчертавайки приноса на габровци, посветили живота и отдали сърцето си на духовното извисяване на българите, които превръщат нашия град в люлка на образованието и духовността. Невена Минева каза още, че Габрово е синоним на новаторствто, прогрес и находчивост, а доказателство за това са редицата съвременни будители, работили и творили в името на това, че любовта към образованието не е само възрожденска ценност, но тя е и настояще, и бъдеще.

В обръщението си с дълбока признателност заместник-кметът поздрави всички, работещи в просветните и образователни институции в Габрово, като им пожела вяра в духовните ценности, здраве, решимост и единство, за да бъде съхранен българския дух, образование и култура.

Гости на празника бяха областният управител на Габрово Ралица Манолова и заместникът ѝ Ивелин Стоянов, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, заместник-кметовете на Габрово Николай Меразчиев и Мария Йозова, ректорът на Технически университет – Габрово Илия Железаров, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, общински съветници, директорите на културни и образователни институции и др.

Първи пред официалната трибуна преминаха малчуганите и училите от детските градини, следвани от професионалните гимназии и училища, и Техническия университет. Денят Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май завърши с Празничен концерт на ДФА „Габровче“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица