Свържи се с нас

Новини

8 национални приоритета на „Изправи се! Мутри вън!“

Published

on

Ние, от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, продължаваме борбата срещу корупционния модел на Герб. Като основна част от промяната, нашата цел е по-скоростен начин на живот и по-висок стандарт на обикновените хора в България.

В 46-тото НС започваме ударно работа в следните 8 направления:

1. Повишаване на доходите на българските граждани
Целта на коалицията ни е минималната работна заплата да стане поне 1250 лв., и то до края на следващия мандат, за да спрем да бъдем страната на работещите бедни. Също така основен приоритет на нашата формация „Изправи се! Мутри вън!“ е преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., за да водят достоен живот възрастните хора. По такъв начин ще се вдигне както минималната пенсия, така и пенсията на всеки български пенсионер.

2. Продължаване на ревизията
В следващия парламент, ние от „Изправи се! Мутри вън!“ ще продължим ревизията с нова, подобрена версия на Комисията по ревизията. Тя ще обхване не само секторите с най-голям теч на средства, но и секторите с най-големи аномалии. Също така, ще настояваме за преосноваване на неработещите институции (ВСС, КЕВР, РИОСВ, КЗК, ББР, Автомагистрали, ДКК).

3. Защита на обикновените хора от колектори, ЧСИ, монополи
Сред основните ни приоритети е защита на обикновените хора от свръхправомощията на банки, колекторски фирми, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и от монополи. Ще сменим състава на КЕВР, защото не защитава интересите на потребителите на ток, вода и парно, а цените на парното и водата ще се определят по нов начин, който ще бъде в полза на потребителите.

4. Подкрепа за малките фирми
Подкрепата за бизнеса е сред основните приоритети на коалицията ни, а мерките са изработени от екип икономисти, сред които е и водачът на 7-ми МИР – Габрово, Георги Табаков. Те включват вдигане на границата за задължителна ДДС регистрация от 50 000 лв. на 180 000 лв., значително намаляване на патентния данък, отменяне на данък „уикенд” и необлагане с данъци на реинвестираната в България печалба. С цел подпомагане на развитието на малки български бизнеси ще бъде намален данък печалба за ЕТ от 15% на 10% и ще бъде предвидена помощ от 3000 до 6000 лв. еднократно за всички малки фирми, които досега не са получили нищо по време на Ковид-кризата.

5. Съдебна реформа
Ние от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ сме наясно с нуждата на България от истинска, дълбока съдебна реформа. Първата стъпка е законното отстраняване от длъжност на сегашния главен прокурор и закриването на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура.

6. Зелена България
Ние от „Изправи се! Мутри вън!“ заставаме зад каузата за чиста околна среда, спиране изсичането на горите, презастрояването на морския бряг, дюни, паркове, за по-чист въздух, без внос на боклук от трети страни, спиране източването на язовири. Коалицията ни е категорична, че тази тема е недооценена в България, а е от изключително голямо значение за бъдещето ни.

7. Качествено и достъпно здравеопазване
Пандемията доказа, че качественото и достъпно здравеопазване е от изключителна важност за просперитета на българския народ. От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме реформа в здравеопазването, така че пациентът да е в центъра на здравната система. Също така, заставаме зад исканията за достойни възнаграждения и условия на труд на медицинските специалисти.

8. Борба с демографската криза
От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме подкрепа за младите семейства и децата. Програмата ни включва еднократна помощ при раждане на първо дете – 2000 лв., второ дете – 3000 лв. и трето дете – 4000 лв. Предвиждаме увеличаване на майчинството през втората година на 60 % от заплатата, но не по-малко от минималната работна заплата. За тези приоритети ще търсим активно подкрепата на останалите политически формации на промяната.

„ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ номер 8 на машината и в интегралната бюлетина.

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица