Свържи се с нас

Новини

8 национални приоритета на „Изправи се! Мутри вън!“

Published

on

Ние, от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, продължаваме борбата срещу корупционния модел на Герб. Като основна част от промяната, нашата цел е по-скоростен начин на живот и по-висок стандарт на обикновените хора в България.

В 46-тото НС започваме ударно работа в следните 8 направления:

1. Повишаване на доходите на българските граждани
Целта на коалицията ни е минималната работна заплата да стане поне 1250 лв., и то до края на следващия мандат, за да спрем да бъдем страната на работещите бедни. Също така основен приоритет на нашата формация „Изправи се! Мутри вън!“ е преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., за да водят достоен живот възрастните хора. По такъв начин ще се вдигне както минималната пенсия, така и пенсията на всеки български пенсионер.

2. Продължаване на ревизията
В следващия парламент, ние от „Изправи се! Мутри вън!“ ще продължим ревизията с нова, подобрена версия на Комисията по ревизията. Тя ще обхване не само секторите с най-голям теч на средства, но и секторите с най-големи аномалии. Също така, ще настояваме за преосноваване на неработещите институции (ВСС, КЕВР, РИОСВ, КЗК, ББР, Автомагистрали, ДКК).

3. Защита на обикновените хора от колектори, ЧСИ, монополи
Сред основните ни приоритети е защита на обикновените хора от свръхправомощията на банки, колекторски фирми, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и от монополи. Ще сменим състава на КЕВР, защото не защитава интересите на потребителите на ток, вода и парно, а цените на парното и водата ще се определят по нов начин, който ще бъде в полза на потребителите.

4. Подкрепа за малките фирми
Подкрепата за бизнеса е сред основните приоритети на коалицията ни, а мерките са изработени от екип икономисти, сред които е и водачът на 7-ми МИР – Габрово, Георги Табаков. Те включват вдигане на границата за задължителна ДДС регистрация от 50 000 лв. на 180 000 лв., значително намаляване на патентния данък, отменяне на данък „уикенд” и необлагане с данъци на реинвестираната в България печалба. С цел подпомагане на развитието на малки български бизнеси ще бъде намален данък печалба за ЕТ от 15% на 10% и ще бъде предвидена помощ от 3000 до 6000 лв. еднократно за всички малки фирми, които досега не са получили нищо по време на Ковид-кризата.

5. Съдебна реформа
Ние от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ сме наясно с нуждата на България от истинска, дълбока съдебна реформа. Първата стъпка е законното отстраняване от длъжност на сегашния главен прокурор и закриването на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура.

6. Зелена България
Ние от „Изправи се! Мутри вън!“ заставаме зад каузата за чиста околна среда, спиране изсичането на горите, презастрояването на морския бряг, дюни, паркове, за по-чист въздух, без внос на боклук от трети страни, спиране източването на язовири. Коалицията ни е категорична, че тази тема е недооценена в България, а е от изключително голямо значение за бъдещето ни.

7. Качествено и достъпно здравеопазване
Пандемията доказа, че качественото и достъпно здравеопазване е от изключителна важност за просперитета на българския народ. От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме реформа в здравеопазването, така че пациентът да е в центъра на здравната система. Също така, заставаме зад исканията за достойни възнаграждения и условия на труд на медицинските специалисти.

8. Борба с демографската криза
От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме подкрепа за младите семейства и децата. Програмата ни включва еднократна помощ при раждане на първо дете – 2000 лв., второ дете – 3000 лв. и трето дете – 4000 лв. Предвиждаме увеличаване на майчинството през втората година на 60 % от заплатата, но не по-малко от минималната работна заплата. За тези приоритети ще търсим активно подкрепата на останалите политически формации на промяната.

„ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ номер 8 на машината и в интегралната бюлетина.

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица