Свържи се с нас

Новини

Бойка Трифонова-Ломбарди: Боря се хората да живеят по-добре!

Published

on

Бойка Трифонова-Ломбарди, кандидат за народен представител от „БСП за България“: „Аз не се боря срещу никого персонално. Боря се габровци, севлиевци, дряновци и тревненци да живеят по-добре.“

Г-жо, Ломбарди, бихте ли се очертали с няколко по-едри щрихи за тези, които не Ви познават?
– Дряновка, българка, прекарала почти половината си живот в Италия. Филолог, потопен в прагматизма на бизнеса, но с непреодолим устрем към изкуство. От малка обичам да рисувам и да си съчинявам. Никога не съм членувала в партии и никога преди не съм участвала в политически битки. За първи път ми е сега. Много мразя несправедливостта, непокорна съм, бунтарка и оттам ми идва прякора „Бойка бойната“.

– Вашият баща Трифон Пангелов е познато име в областта – 17 години е бил председател на Окръжния съвет. Какво би казал, ако Ви видеше сега в листата на БСП за България?
– Да, баща ми 17 години беше начело на Габровки окръг и смея да кажа, че и четирите общини в през това време бяха в икономически и духовен апогей. Но в това си качество той беше по-скоро администратор, отколкото партиец, и често пътуваше из Европа, за да търси добрия пример и опит, за да бъде успешен на този пост. Баща ми беше скромен човек, не говореше много, но беше много деен, твърд и решителен. От малък е останал сирак, без баща, и израстването си го е постигнал с труд, амбиция и воля. Във Варна завършва корабостроително инженерство и там се запознава с майка ми, която учи за акушерка. Майка му, която е останала на 37 години вдовица, го вика да се върне в Дряново да помага на семейството. Тогава той започва работа като инженер във Вагонния завод, после става главен инженер и заместник директор. Там е работела и майка му Бонка, на която съм кръстена, една от първите кранистки в завода. Аз и братовчедка ми Тоня често ходехме при баба в завода да гледаме как работи на крана. Когато бях на 6 години семейството ни замина за Габрово, защото баща ми стана директор на Телферния завод. Мисля, че вероятно би бил горд от решението ми да бъда в листата на БСП.

– Какво си спомняте най-ярко от дряновските години?
– Мило ми е като се връщам назад в спомените си…Дори баба ми, Бонка, която беше много суров човек и аз и братовчедката ми Тоня сме изяли доста шамари от нея, ми е като светъл лъч. Иска ми се сега да кажа, че тази отрудена жена, която до края на живота си се дообразоваше, е имала една единствена мечта – да изучи децата си и да ги изгради като хора..Докрай си остана много критична към баща ми и леля ми Блага, към всички нас..Имаше твърди принципи и беше безкомпромисна..Тя е родила своите деца в къщата, която се намира сега във вътрешния дом на Николай, Тотка и Янтра Джагарови. Може да се каже, че израснах в Родилния дом, където майка ми беше акушерка. Казвала ми е, че заедно с д-р Тодор Тодоров и екипът от акушерките Мария Ставрева и Донка Кънчева, и санитарката Катя, са изродили над 4000 дряновски бебета. Тук искам да вметна, че домът, в които живее сега семейството на д-р Тодоров, е граден от него и моя дядо по майчина линия. Там живяхме известно време, после д-р Тодоров изкупи дела на дядо ми. Спомням си с радост моите детски игри с Тотка и Янтра Джагарови, с Бонка Блажева, все деца на хора, работещи във Вагонния завод.

– Племенникът Ви Трифон Панчев, син на сестра Ви Марияна, след като стана кмет на Дряново цитира дядо си Трифон, на когото е кръстен. Каква беше връзката между тях?
– Връзката между двата Трифоновци беше много силна. Племенникът ми, също като дядо си, от малък не обича много да говори, а повече слуша. От него е взел това – нещата като се кажат и обещаят- да се случат. Спомням си веднъж баща ми каза: „Трифоне, Трифоне, в теб ми е надеждата един ден да тръгнеш по моя път. Като те гледам имаш характер да се бориш и да побеждаваш.“ Моят племенник има много добро и чувствително сърце, но пък без него как би могъл да разбира хората и да усеща болките им. Трифон се е заел с трудната задача да помогне на града, в който са неговите корени, и го прави сърцато, но това няма как да се случи с магическа пръчка. Трябва време и ресурси, а натрупаните през годините проблеми като в повечето български градове, са твърде много. „

– Защо , след като досега не сте се обвързвали с партии и не сте участвали в избори, сега сте в листата за народни представители на „БСП за България“?
– Участвам, защото в България водите са твърде мътни напоследък, а както се пее в песента „дряновските булки мътна вода газят“. Бях и на протестите, и децата ми бяха с техни приятели и видях, че този протест е на разбунтувалия се български народ. Хората се измориха властта да изстисква живителните сокове от живота им и да им отнема перспективата да живеят в собствената си родината. Защото дългото управление на ГЕРБ изяде голяма част от червените кръвни телца на България. Герб насади страх у хората, но те започнаха да се освобождават от него и да говорят на висок глас и да искат генерална промяна. Но какво се случи в краткото НС– едни нови партии, яхнали протеста, се обявиха за единствените протестъри. И казаха, че единствената партия, която през последните 4 години води истинската битка с Герб, е част от статуквото. Но да си спомним, че БСП поиска оставката на главния прокурор,парламентарната й група беше първа, когато прокуратурата нахлу в президентството.. Беше първа на площада, за да изрази своя протест, своето неодобрение и гняв.И в НС изразяваше също тези позиции, искаше оставка. Внася няколко пъти вот на недоверие към това правителство и то по теми, които очевидно доказват своята правота – корупция, съдебна система, здравеопазване. Три месеца ПГ беше извън НС пак в знак на протест срещу политиката на ГЕРБ. Всичко това ме ядоса много и се включих в листата на БСП за България, защото искам истинска промяна в България, а без БСП тя няма как да се случи.

– А как приемате програмата на БСП за управление на държавата?
– Това, от което разбирам, предвид дългите ми години в бизнеса, е в областта на икономиката, инвестициите, фискалната политика, социалната сфера и подкрепям в тези части програмата на БСП, а там където не съм компетентна, не мога да съдя или подкрепям. Там ще си кажат думата други хора – според експертизата си. Няма всезнаещи хора, всеки си тежи на мястото. Но какво ми прави впечатление – точно новите партии, без ‚Да България“, в 60 % от програмите си, са преписали от програмата на БСП. Ако прочетете като мен програмите ми – ще го установите със сигурност.

– От години управляващите говорят за създаване на индустриална зона между Габрово и Севлиево, която да върне региона към темпове на ускорено икономическо развитие, защо тази идея така и не видя бял свят и смятате ли, че тя е работещо решение?
– Да, от няколко години се говори за тази идея, но за сега е само идея в развитие. Естествено това няма как да стане само с говорене. Необходима е дългосрочна стратегия, която да обхваща целия икономически, социален и културен живот в региона. Изготвяне на анализи, програми, търсене на партньори, финансови инструменти и. н. Това е много мащабен проект, за който е необходимо по-дълго и по-широко обсъждане. И това не трябва да бъде решавано по партийни централи в „ тъмните стаички” на партийното его. Трябва да има разширяване на икономическия диапазон и политики. Едва когато се изгради една дългосрочна визия, тази индустриална зона може да е работеща и върне региона към по-ускорено икономическо развитие.

– Говорейки за инвестиции в човешки капитал, откъде смятате, че трябва да се започне – от обучение и квалификация на работниците, или от повишаване на трудовите възнаграждения, и кое би дало по-добър резултат?
– Инвестициите в човешки капитал е обект на икономически анализ за дълъг период. От няколко години се възвърнаха добрите практики на анализиране на инвестициите в хора, чрез образование и обучение. Безспорно е, че когато предприемачът инвестира в оборудване, той трябва да инвестира и в формирането на човешки капитал( например чрез финансиране на конкретна схема на обучение). Ползите от това са нарастване на трудовата производителност, редуциране на нуждата за понасяне на разходи, което пък води до директно увеличаване възможността за благоденствие. Колкото по-рано бъде осъществена инвестицията, толкова по-дълго могат да се инкасират потенциални ползи. Естествено, в тази насока не бива да се пренебрегват и социалните стимули – допълнително пенсионно осигуряване, здравноосигурителни пакети, застраховка „ Живот” … Провеждането на обучение въздейства мотивиращо на персонала. С предприемането на инвестиции в човешки капитал се постига по-висока производителност, по-висока конкурентноспособност, поддържане на компетентността на ниво технологични иновации, по-висок оборот и т.н.А с това идват и по-високите трудови възнаграждения.

– Защо последните години чуждите инвестиции в региона спряха да се реализират?
– Несъмнено резкият спад на чужди инвестиции в региона буди притеснения, а в последната година и половина в условията на Пандемия, изцяло липсват. Естествено има причини за тази липса. Ще си позволя да ги изредя, така както аз ги виждам. На първо място – липсата на реформи в инвестиционната и бизнес среда, за което са необходими добре обмислени и последователни реформи с дългосрочна визия. На второ място -демографският проблем. Нашият регион е един от трите с най-бързо намаляващо и остаряващо население ( младото население мигрира в големите градове и чужбина). После идва ред на лошото образование, а от там и липсата на квалифицирана работна ръка, както и незадоволителното ниво на административното обслужване и липсата на прозрачност, наличието на високи нива на корупция, създава усещането за несигурност. Колкото по-перспективна е бизнес средата, колкото по-ефективно и прозрачно функционират институциите и има данъчна и финансова стабилност, толкова по- привлекателен ще бъде регионът ни за сериозните инвестиции.

– Как се чувствате сред съотборниците си в листата на БСП за България?
– Когато се събрахме за първи път цялата листа заявих, че се чувствам като тяхната Мика Зайкова. Казвам го с усмивка и с уважение към бившия народен представител и заявявам, че съм в пълен комфорт сред тези млади хора. Водачът Крум Дончев е сериозен човек, изключително почтен и отговорен. Подготвен да представлява гражданите от Габровска област в Народното събрание и да се бори се и отстоява интересите им Той не е човек на празните думи и обещания, а човек на действиет, който печели доверие . За тези, у които името на Крум Дончев поражда асоциацията „ парашутист“, ще кажа, че както в БСП, така и в другите партии, много от депутатите в предишни мандати на НС и сега също не са местни. Но като си спомня за направеното разликата не е по линията наш-чужд, а по линията компетентност, отговорност, уважение към хората и респект пред закона. Ще припомня, че Крум Дончев има над 20 години опит и експертиза в транспортно-логистичния сектор, външен консултант в 43 -то Народно събрание към Парламентарната комисия по транспорт и далекосъобщения. Високо образован човек – магистър по автомобилен спорт и мениджмънт в НСА, владеещ отлично английски, италиански и сръбски език. И най-важното – той е преминал през цялата стълба на растеж в кариерата- от техническа поддръжка, през организиране на автопарка, експедиция и финанси, международен мениджмънт, проследяване и анализ на очаквани резултати. А колкото до останалите млади хора в листата, всеки от тях си тежи на мястото, което е избрал за свое кариерно развитие. Действени, борбени, амбициозни, неомърсени и те като водача от политическите нрави у нас.

– По отношение на инвестициите, за които говорихте преди, как виждате връзката между народните представители и местната власт?
– Вярвам, че инвестициите се случват по-лесно в общините, където местната власт работи заедно с народните представители и браншовите организации на бизнеса. Добрите отношения на народния представител в даден регион с местната власт са изключително важни, защото когато са заедно, може да се постигнат много по-добри резултати.

– И за финал на нашия разговор искам да Ви върна към началото му и да попитам кои думи на баща Ви Трифон Пангелов искате да кажете на бъдещите габровски народни представители?
– Ще цитирам по памет думите на баща ми, когато в Габрово регистрирах първата си фирма. Той ми каза: „Бойке, запомни, че най-важното нещо, най-ценната инвестиция на един ръководител, работодател, управленец са хората. Другото може да върви и с кредити от банката, но без мотивирани и подготвени хората нищо не става. Затова трябва да уважаваш работниците си, навреме да им плащаш заплатите и да им помагаш в трудните дни.“ Хората, които ме познават като техен работодател знаят, че аз никога не забравих бащините думи. В тежки за бизнеса ми дни съм вземала кредити от банката, за да платя работниците .

– А какво искате да кажете на опонентите си?
– Желая им успех в битката за 46-я Български парламент. Аз не се боря срещу никого персонално. Боря се габровци, севлиевци, дряновци и тревненци да живеят по-добре!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица