Свържи се с нас

Новини

Е-спортове в bwin – нов портал за онлайн забавление

Published

on

Един от най-бързо развиващите се спортове днес е именно е-спортът, а като особено млада дисциплина – приблизително на около 30 години, може да се похвали с доста впечатляващи успехи. Мнозина може да не са чували за него, но сме сигурни, че сте се докосвали до самата платформа. Ако си мислите, че грешим, нека ви попитаме дали някога сте играли компютърни или конзолни игри, без значение кога, положителният отговор се брои за познаване на електронните спортове.

Анализаторите го посочват като следващата налагаща се дисциплина, а ако разгледаме ревюто на bwin тук – www.efirbet.com/bwin/ откриваме и наличието на именно тази дисциплина, а не трябва да забравяме, че този букмейкър разполага и с най-добрата платформа за електронни спортове, както и детайлна статистика за всяко едно събитие. Как електронните игри се превърнаха в спорт?

За целта имахме нужда само от малко по-бързи компютри, интернет връзка и достатъчно ентусиасти, които да помогнат за изграждането на индустрия, която скоро ще се бори за стойност от милиарди долари. Впрочем зрителите са около половин милиард в момента. Опитайте се да помислите за друга дисциплина, която в рамките на 30 години е имала точно такъв зрителски интерес. Футболът например е създаден в началото на миналия век.

Как се случват тези турнири? Обикновено в интернет можем да открием стриймове за голяма част от тях, а заглавията са доста популярни. Ще открием сериозни двубои между отбори в дисциплини като Counter-Strike:GO, League of Legends, Dota II, FIFA и някои от любимите и добре познати бойни игри на дуели. Впрочем не трябва да забравяме, че висотата тук достигна до такава степен, че дори беше създадена специална платформа за безплатен стрийм в лицето на Twitch. Същата много напомня на YouTube, но форматът там е малко по-различен, но определено ще даде необходимото забавление.

С привличането на такава аудитория е логично да се появят спонсорите и рекламодателите, а малко след тях дойдоха и букмейкърите. Последните често признават, че са очаквали някакъв интерес, но не и толкова висок от самото начало. Електронните спортове се оказа любими на последните две поколения и дори сега, когато имаме спортно господство на стария континент, доста от почитателите се интересуват повече от успехите на електронните атлети.

Впрочем дори прогнозите са съобразени с всяка една игра. Почитателите на CS:GO знаят, че двубоите се решават на няколко карти, прогнозите са насочени към тях, но освен това ще открием и присъствието на номинация за най-ценен играч, както и още много други. Дори и да не сте запознати или за първи път да се сблъсквате с някое заглавие, препоръчваме да гледате напълно безплатно мачовете, при това с коментарно студио, като там експертите обясняват всичко, което се случва пред нас.

Най-важното е, че атмосферата е развлекателна, а ако вникнем в самите срещи, обикновено в рамките на 20-40 минути стават повече обрати, отколкото ще открием във всяко едно друго спортно събитие. Точно това пък привлича почитателите да обръщат повече внимание на секцията, а като цяло всеки ден има срещи, при това с отбори от цял свят. След като вече посочихме, че има спонсори, не е трудно да се досетим, че повечето играчи се състезават за парични награди. В това отношение не трябва да пропускаме и Иван Иванов, който се смята и за един от най-успешните родни играчи във въпросната платформа. Може да го откриете из дебрите на Dota II, като българинът се оказва доста добър стратег.

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Община Габрово внедрява стандарта ISO 50001

Пита гражданите за енергията и климата.

Published

on

Община Габрово ще прилага система за управление на енергията в общинския сграден фонд по международния стандарт ISO 50001, съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

Традиционно стандартът намира приложение в индустриалните процеси и адаптирането му в общинската администрация е пилотнo. Процедурата по получаване на сертификата е във финален етап.

Внедряването му ще подобри контрола над 29 общински сгради и ще подпомогне изпълнението на законодателните и регулаторните изисквания.

Инициативата е в рамките на проект за ообновена, еко, ефективна и активна администрация, който бе изпълнен в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Разработката цели да бъдат въведени иновативни методи за координация в администрацията за дейности в сферата на енергийния преход. Създаден е нов организационен пакет от документи, сред който е Иновационна стратегия за управление на енергията.

Към нея са разработени правила за използване на енергийните ресурси, административен кодекс за устойчива мобилност и кодекс за комуникация с гражданите в сферата на устойчивата енергия.

Основен компонент в проекта е платформата за набиране на предложения от гражданите – т. нар. Градска лаборатория за идеи (Urban Living Lab), за съвместно планиране с акцент върху климата и енергията.

Целта е да сe приложат иновации в градски условия, които са припознати от различни заинтересовани страни (граждани, бизнес, научни и академични среди, публичен сектор).

Идеи вече се приемат чрез онлайн формата в сайта на Община Габрово и регулярно ще бъдат оценявани, обсъждани и реализирани според възможностите, допълват още от администрацията на кмета.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица