Свържи се с нас

Новини

Георги Табаков отговори на блиц въпроси и представи приоритетите на „Изправи се! Мутри вън!“ за региона

Published

on

Георги Табаков, водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ с номер 8 в бюлетината, продължава своята кампанията с различни отговори на въпроси, пристигнали от социалните мрежи.

Предоставяме Ви обобщен отговор на въпроса „За кои приоритети, коалицията намира за най-наложително да се работи?“:

Сред дългосрочните проблеми, на които трябва да се търси решение, са:
Напускането на много от младите хора на региона – има по-дълбоки причини от единствено и само заплащането (: ”моята дъщеря също е в чужбина, а много искам да се върне… но затова трябва да си подредим страната”);
Свързаността с АМ „Хемус“ – да се преразгледат стратегическите планове и да се свържат Севлиево и Габрово с бърз път до АМ „Хемус“;
Снабдяването с питейна вода. Има селища, които имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Това се дължи на нерешаването на този проблем в последния 10-годишен период. Само в последните 2 години, са неясно похарчени над 700 млн. лева за съмнителни ремонти на язовири и съоръжения от Държавната консолидационна компания. Това трябва да се прекрати веднага и средствата ефективно да се насочат към разрешаване на проблемите с водоснабдяването на тези селища, особено на Севлиево!);
Лошите медицински услуги – да намерим начин, по който да възстановим закритите болници.

В средносрочен и краткосрочен план, приоритетите са няколко:
Пакет от икономически мерки за малките фирми (това е тема, много близко свързана с професионалната ми кауза), в това число – пакет от мерки за ИСТИНСКА подкрепа на туризма във вътрешността на страната (не само морски и ски туризъм , както е досега);
Намаляване на редица конкретни данъчни затруднения. Подготвил съм поне 4 промени в данъчните закони;
Повишаване на уменията на собствениците на фирми да правят бизнес чрез безплатни програми за обучение – особено умения за онлайн бизнес;
Възраждане и подкрепа на традиционни за региона производства (като текстил и машиностроене);

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Започва ремонт на реанимацията на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Published

on

„Започваме ремонт за разширяване на реанимацията в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево, за да отговорим на потребностите на пациентите от здравни грижи“, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков.

Към сега действащата реанимационна зала се приобщава още едно допълнително пространство от около 60 кв метра, където ще бъдат ситуирани още 4 напълно оборудвани реанимационни легла, с което общият им брой ще достигне 9 легла.

„Всички те ще са снабдени с кислородни точки и с цялата необходима апаратура по изискванията за реанимация. В момента се извършват ремонтните работи и до дни ще бъдат монтирани самите легла“, коментира още управителят на севлиевската болница.

Дейностите се финансират със средства на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ и се извършват със съдействието на Община Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПМГ-Габрово отново със златни отличия на престижни състезания по информатика

Published

on

Приближавайки своя половинвековен юбилей, Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово все по-категорично защитава престижа си на елитно профилирано училище в националния образователен контекст.

От 23 до 28 ноември се проведоха поредица от състезания по информатика – Международен турнир (с 381 състезатели от 20 държави), Балканска олимпиада и Национален есенен турнир. Габрово и габровска област бяха отлично представени от екипа на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 12 ученици и 4 ръководители.

В най-старшата А-група, за 11 и 12 клас, единственият златен медал за България на Международния турнир извоюва капитанът на националния отбор Мартин Копчев от 12 клас. Този габровец, възпитаник на гимназията от 5 клас, събра уникален букет от медали – злато, злато и злато от трите състезания в най-старшата група.

dav

Носител на златен медал бе и Михаил Михалев от 8 клас. Неговият резултат е 206 точки, а вторият в класирането има 101 точки.

„Възползваме се от възможността да отговорим на „конкурентите“, че в лицето на този наш ученик те трябва да виждат един нов и изключително силен съперник“, коментираха от ПМГ – Габрово.

Трети медалист в отбора бе Ясен Пенчев, ученик от 10 клас, който се състезава в по-горна възрастова група и решава задачите за 11-12 клас. Ясен извоюва бронзов медал на Международното състезание, загатвайки каква конкуренция ще бъде на „батковците“.

С грамоти за отлично и много добро представяне са почти половината от учениците на отбора на ПМГ – Габрово. Екипът ръководители с гордост представи резултатите и на другите ученици – Цветомир Бонев (12 клас), Борис Карабойков и Радослав Рачков (9 клас), Светослав Пенков и Ивайло Балтаджиев (8 клас), Денислав Манев, Николай Тихов и Вяра Пенчева (6 клас) и най-малкия – Петър Мурджев (5 клас).

Впечатляваща бе промяната на статуса на току-що завършилия ПМГ ученик – Добрин Башев. Броени месеци след абитуриентския бал, той вече е част от екипа на гимназията – Зорница Дженкова, Галя Неделчева, Донка Капралова. Нещо повече, той е и автор на задача за международния турнир, която организаторите оцениха като много трудна и интересна.

„Половин век образователна история не е много, но достатъчно да създадем традиции, които гарантират пълноценна реализация и са скромен принос към световната наука. Така както твори академик Иван Гюзелев!“, споделят още от габровската математическа гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа снимки от първия сняг в миналото

Published

on

Завалелият днес, 30 ноември, първи сняг за сезона бе повод Държавен архив – Габрово да представи любопитни снимки на снежнобелите габровски улици, уловени през 1984 г.

Кадрите се съхраняват от Държавен архив – Габрово във Фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване (1951-1990)“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица