Свържи се с нас

Новини

Продължават срещите на кандидатите за народни представители на „БСП за България“ в общините от областта

Published

on

По-малките общини и техните проблеми за привличане на инвестиции, корупцията при одобряването на проекти с европейски средства, демографските проблеми и възможностите за тяхното решаване – това бяха основните теми на срещата в община Дряново.

Кандидатите за народни представили отговаряха на конкретни въпроси, поставени от хората в препълнената зала. Дискусията водеше Десислава Симеонова, кандидат за народен представител от Дряново, учител по география в Американския колеж във Велико Търново, преподавател във Великотърновския университет. Деси е родена през 1994 г., но вече завършва докторантурата си в университета, активно работи като общински съветник в Община Дряново и има ясни позиции за проблемите в сферата на образованието.

„Пандемията“, причинена от досегашното управление може да се спре само, ако се обедини лявото пространство. Няма инвестиции, защото се закриват училища, защото няма подготвени кадри за бизнеса и достатъчно ефективни програми, които да го подпомагат в случай на криза“ – каза Бойка Ломбарди, представител на гражданската квота, – „тук съм, за да подкрепя младите и да помогна с опит и съвет.“

Младост и енергия към екипа на коалиция „БСП за България“ прибави и четвъртата в листата Диляна Митева, завършила Медицинския колеж в Пловдив, специалист в областта на здравеопазването и социалните дейности: „Представител съм на град Трявна и нашите две общини често се съревновават, но аз съм човек, който вярва в обединението. Благодаря ви, че сте тук, защото заедно ще постигнем това обединение, а ние имаме една цел – по-добро бъдеще за малкия град. Всеки наш избор е важен, но изборът сега има особено значение, той може да промени посоката на бъдещето.“

Двадесет и осем годишният Валери Митов, завършил Бизнес информатика с английски език в Пловдивския университет, добре познава проблемите в частния бизнес – сам управлява фирма за организиране на събития. Валери започва политическата си кариера като председател на Младежкото обединение на БСП в Габрово и вече е председател на Областния съвет на БСП. Второто му място в листата на коалицията показва амбицията на БСП да създава възможности за реализация на младите хора на политическата сцена. „Трябва да подобрим резултата, постигнат през април, това е залог, който ще реши промяната на националните политики, които определят и развитието на общините“.

Водачът на листата Крум Дончев предизвика аплодисменти в залата с финалните си думи: „Чест е да съм тук, сред вас и да водим този разговор. Мога да говоря много за всеки един от тези млади хора в листата, но най- важното е, това, което ни обединява – лявата идея, и най-важното – това, което утре ще кажем на децата си, знанието, което ще им предадем. В тази листа сме се събрали няколко поколения – опита и мъдростта на по-възрастните, които представлява госпожа Бойка Ломбарди, енергията и заряда на младите. Тук са и представителите на коалиционните партньори, на които разчитаме. Млади хора, достойни хора, честни – те са вашите потомци, гордейте се с тях. Не е време за разделяне, време е да се обединим, както винаги го е правила нацията ни в трудни моменти.“

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Любопитно

Почти всяко домакинство в региона има достъп до интернет

Published

on

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 г. в област Габрово показват, че 83.7% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 83.5% за страната.

За областта е отбелязан ръст от 6.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 4.6 пункта. По този показател област Габрово се нарежда на второ място в рамките на Северен централен район.

През 2021 г. 74.6% от лицата в област Габрово, на възраст между 16 и 17 навършени години, използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 78.8%, при 69.4% за жените, като при мъжете относителния дял е по-висок от средните за страната с 3.7процентни пункта, а при жените е по-нисък с 3.4 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 92.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 72.5% от лицата със средно образование. В сравнение с 2020 г. по този показател намалява относителният дял на лицата с висше и основно и по-ниско образование съответно с 0.9 процентни пункта и със 7.3 процентни пункта.

Данните за 2021 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 69.8% за област Бургас и 21.3% за област Кюстендил. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 89.8% за област Шумен и 53.6% – за област Пазарджик.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за областите Перник и Ловеч 79.6% за област Ямбол.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2021 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичните институции през последните 12 месеца е 20.2% при 26.6% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Силистра -28.6%, докато в област Разград – 10.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Благоевград е с най-висок относителен дял в страната – 43.8%.

В сравнение с 2020 г. делът на лицата в област Габрово, използващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 3.1 процентни пункта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците не се отплатиха на 29-годишен шофьор

Published

on

29-годишен водач остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да управлява дрогиран.

Случаят е от Трявна. Снощи, около 20.40 часа, на ул.“Ангел Кънчев“ екип на полицията спрял за проверка “Ланчия Делта“.

Водачът – 29-годишен тревненец, бил тестван за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултат за употреба на матамфетамин.

Мъжът дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица