Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов: Гражданите трябва да знаят къде отиват парите от пътни такси, които плащат

Published

on

Преговарящите от Съвета и Европейския парламент постигнаха политическо споразумение относно ревизираните правила за таксуване на пътищата (директива Евровинетка) за справяне с емисиите на парникови газове и други въздействия върху околната среда, задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура. Единственият български представител в преговорите беше Петър Витанов, лидер на групата на българските социалисти в Европейския парламент.

Един от най-важните елементи на постигнатото споразумение е задължението за всяка държава-членка да публикува информация, която трябва да бъде предоставена и на Европейската комисия, не само за размера на приходите от събираните пътни такси, но и за тяхното използване и как то е позволило да изпълни целите за намаляване на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване от автомобилния транспорт.

Стимулирането на споделената и устойчива мобилност, изграждането на инфраструктура с алтернативни горива в съответствие, подобряването на пътната безопасност и безопасната инфраструктура са другите важни цели, които са заложени в споразумението. То ще даде възможност на европейските и българските граждани по прозрачен начин да се информират за използването на събирането на пътни такси.

„Щастлив съм, че късно тази нощ, заедно с Португалското председателство на Съвета и Европейската комисия успяхме да постигнем споразумение по отношение на Директива за заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури (позната като Евровинетка), по която работих като докладчик в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Така постигнатият компромис ще даде ясен сигнал и правна сигурност на производителите на превозни средства и превозвачите в рамките на следващото десетилетие“, заяви Петър Витанов.

Според Витанов приемането на тази директива е правилна стъпка в процеса на декарбонизация на транспорта и постигането на целите на Зелената сделка.

„С постигнатото споразумение поставяме началото на осемгодишен период на поетапно премахване на винетните такси за тежкотоварни превозни средства в рамките на основаната Трансевропейска транспортна мрежа и замяната им с тол такси. Същевременно винетната система се запазва по отношение на леките и лекотоварните превозни средства“, коментира още Витанов.

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде фиксиран процент от размера на годишната винетка, съответно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за 10 дневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка. Това процентно съотношение би следвало да гарантира по-справедлива цена на потребителите спрямо времето, през което използват съответната пътна инфраструктура.

Гарантира се и целенасочено разходване на таксите за задръствания, когато те са въведени. Те ще следва да използват за справяне с конкретни проблеми със задръстванията или за развитие на устойчив транспорт и мобилност като цяло.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

Преглед на падналите рога на благороден елен тази неделя на Градище

Published

on

Каним ви отново на Градище в неделя в 11.00 часа! Особено, ако се вълнувате от популацията на благороден елен в нашите ширини. Ще можете да се срещнете с представители на Държавно горско стопанство – Габрово, природолюбители и ловни специалисти, които ще направят преглед на падналите еленови рога.

Важно е да се отбележи, че това не са рога от убити животни, а естествено паднали и събрани от горите. Благородните елени сменят своята корона всяка година през месеците февруари и март.

Тя пораства отново бързо след това, но рогата могат да дадат много информация за здравето на елените, храната, до която имат достъп, възрастта им, броят им, че дори и понякога за тяхната съдба – срещали ли са се с хищници, спорили ли са с други мъжки и т.н.

Събитието ще се състои на поляната на Градище на 21 април, неделя, в 11.00 часа. Естествено то е безплатно и всички любители на чистия въздух и природата са добре дошли.

Прегледът е част от поредица събития „Горски срещи на Градище“, които се провеждат всяка неделя на любимата поляна. Те са организирани от Фондация „От БГ“ и са със свободен достъп, както и самата поляна.

Барчето на поляната също работи и предлага страхотен билков чай, лимонада, скара и бира, а следващото събитие от поредицата ще е на 28 април – ЗДРАВОсловно с Петя – арт терапия с рисуване!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица