Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост

Published

on

България няма да реши нито един генерален проблем през Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в студиото на „Денят на живо“ по Нова Нюз. Според него документът е подготвен хаотично, без стратегически цели и с неясна посока. А служебното правителство няма как само за месец да промени нещо генерално и да навакса пропуснатото.

„С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България. Няма как да имаме зелен преход, без да имаме енергиен преход. Имаме огромен проблем с въглищните централи. От 12 години се знае, че той ще възникне, но правителството го замиташе под килима. С какво ще се заменим Мариците. Това трябваше да е фокусът на правителството и тези огромни средства, които идват по Плана, можеха да помогнат за този безболезнен енергиен преход“, коментира Витанов. Евродепутатът отбеляза, че няма стратегически план и за развитието на туризма.

„В България туризмът носи 10 процента от брутния вътрешен продукт, но ние нямаме една мярка, която да е свързана с него“, каза Витанов и добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма нито ред и за т.нар „зелен транспорт“.

Според Петър Витанов не могат да се очакват чудеса само за месец, защото няма как да се направят корекции в стратегически документ, който би трябвало да се подготвя много по-дълго време. „Планът не беше подготвен своевременно и служебното правителство няма много ходове. Ако не бъде внесен юли, следва септември, което ще е пагубно за България“, каза още Витанов. Социалистът прогнозира, че един от най-важните сектори в икономиката ни – туризмът вече няма да е същият.

„За съжаление туризмът няма да се върне в същия вид. Този, който познавахме до момента – на много хора, струпани в едно пространство, с много услуги на едно място, няма да е възможен занапред“, каза Витанов и добави, че хората се страхуват за здравето си след ковид-епидемията. „На преден план излиза друг вид туризъм – балнео, спа, здравен. Ние смятаме, че нашата държава, като член на Европейския съюз, има много предимства. Да се съревноваваш с Турция, Гърция, Хърватия не е целесъобразно предвид факта, че те имат и по-голяма морска ивица, и по-дълъг сезон. Ние обаче имаме предимство в термалните и минерални извори“, смята Витанов.

И още един аргумент защо българският туризъм трябва да се развива в тази посока – 92 български общини имат условия да го правят.

Витанов припомни и предложението след ковид-кризата да бъде направена програма за ваучери в Европа, които да бъдат финансирани от Европейския съюз и да са предназначени за хора над 60 години.

„Ако Европа стимулира тази програма и помогне на възрастните хора да се възстановяват, това може да даде допълнителен тласък на туризма, ще налее допълнителни средства на икономиката и бизнеса“, коментира Витанов.

По повод отчета на служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че то не надвишава своите правомощия, защото в обществото се е създала голяма нетърпимост към корупцията и са необходими разкрития за това, което се е случвало през изминалите години. Западната преса също следи под лупа случващото се в София, а публикациите за страната ни евродепутатът нарече „убийствени“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица