Свържи се с нас

Любопитно

Велопоход „С колело за добро“ в Габрово

Published

on

В последната събота на месец юни Община Габрово кани всички малки и големи любители-колоездачи на велопоход. Спортното събитие се организира по повод 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите и има за цел да привлече интереса на младите хора към спорта като алтернатива на рисковото поведение, информираха от администрацията на кмета.

Инициативата няма състезателен характер, а определеното трасе е подходящо за всички възрасти – деца, родители, баби и дядовци. За да се включите в колопохода е необходимо да имате велосипед, каска и добро настроение.

Старт-финалът е на пл. „Възраждане“. Трасето преминава по: ул. „Скобелевска“ – ул. „Брянска“ – ул. „Хр. Смирненски“ – десен завой по ул. „Орловска“ – десен завой по ул. „Доктор Никола Василиади“ – ляв завой при Дом на хумора и сатирата по ул. „Брянска“ – ул. „Скобелевска“ – финал на площад “Възраждане”.

Тези, които нямат възможност да се явят на старт-линията, могат да се присъединят от всяка точка на трасето. Участниците ще бъдат водени от пилотна полицейска кола, а в края на колоната ще се движи обозначен служебен автомобил.

С цел недопускане на инциденти, по улиците, включени в трасето, ще бъде създадена временна организация на движение. Начало на велопохода ще дадат спортистите от колоездачен клуб „Янтра-Исполин“ заедно със своя треньор Даниел Петров. С участието си в събитието те подкрепят всички, които припознават спорта като начин на живот, и заедно с тях ще покажат на останалите, че да караш колело с приятели е едно от най-забавните занимания.

А след финала на велопохода, на пл. „Възраждане“, ще започне състезание по майсторско каране на колело по трасе с препятствия. То ще се проведе в три възрастови групи: 7 – 10 години; 11 – 15 години; 16 – 20 години, като най-добрите във всяка категория ще получат страхотни вело награди!

Желаещите да се включат в спортните събития могат да заявят участие, като се регистрират оттук.

Защо е необходимо да се регистрирате предварително? Защото регистрацията Ви дава възможност да спечелите атрактивни награди! Ще ги получите лично в деня на събитието, на пл. „Възраждане“, след 12.00 часа. Побързайте!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Габровска група популяризира планинския туризъм у нас

Published

on

Нова фейсбук група популяризира планинския туризъм, показвайки красотата на българската природа. Неин администратор е габровецът Светломир Христов, който е запален планинар и който организира безплатни преходи из ненагледните планински райони у нас.

Името, което носи групата, е „На Планина с Бат Свет“. Тя е мястото, където може да бъде получена информация за предстоящи или изминали летни, или предстоящи зимни планински преходи.

Функционира от близо половин година, а интересът към нея се покачва с всеки изминал ден. Членовете ѝ към момента наброяват над 11 500 души.

Всичко, което се случва около организацията на преходите, е на доброволни и приятелски начала. Един избира маршрута, друг къде да се нощува, а трети организира транспорта от определен град, тъй като в групата членуват хора, обичащи планината, от цяла България.

Ядрото на групата се състои от около 10-15 човека, които са сред редовните, превърнали планинарството в свое любимо хоби. С всеки изминал преход обаче техният брой се увеличава.

„Местата, които се посещават, са спиращи дъха, както зиме, така и лете. Имаме си обаче и някои изисквания“, разказа пред „Габрово Нюз“ Светломир Христов. Туристическата застраховка е задължителна за всеки, като изключения не се правят, поясни още той.

Всички други неща, като екипировка спрямо сезона, слънцезащита, удобни обувки и добро настроение са по подразбиране.

„Ако имате желанието да се запознаете с млади и позитивни хора, да споделите хубави мигове из българските планини с тях, не губите време, а се запишете за следващия преход!“, сподели още Светломир Христов.

Ако и Вие желаете да станете част от новото социално пространство за планински туризъм на България можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

За 14-ти и 15-ти август е обявяван код „Пирин“. Ще бъде направен един любим преход в този район: Хижа „Безбог“ – Попово Езеро – вр. Джано 2668 м. – Хижа „Безбог“. Повече информация за прехода можете да намерите в групата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Започна „Приеми ме на село – Възраждане“

Published

on

Започна осмото издание на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. Този път тя носи името „Възраждане“ и има мисия. Да вдъхне живот на две красиви, но притихнали габровски села – Солари и Свинарски дол.

Петнадесет са младежите, които участват в първата смяна на лагера. От тях се очаква много работа и креативни идеи. Предстоят ремонти на автобусните спирки, изграждане на компостери, почистване на селските чешми и екопътеката към Иванилския водопад, която ще се превърне в едно артистично и вълшебно място.

Младежите са от цяла България – Стара Загора, София, Пловдив, Монтана, Габрово, Троян. Повечето от тях са студенти. Споделят, че са научили за „Приеми ме на село“ от социалните мрежи и от репортажите по телевизията. Сторило им се интересно – напълно противоположно на принудителното онлайн общуване и изолацията. И хванали автобуса, влака и… един мотор до Габрово.

С младежите работят четирима ментори. Калоян Минчев е майстор-дърворезбар и на него са поверени всички онези моменти, в които участниците ще трябва да чуят гласа на дървото и да го преобразят. Деян Боев е скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна и отговаря за дейностите, свързани с рисуване на спирки и надписване на указателни табели.

Борислав Драгиев от „Водните духчета“, които познаваме от възраждането на не една чешма в региона, е отговорник по чешмите, а илюзионистът Йордан Белев ще внесе опита си от телевизионния формат „Фермата“ в строително-ремонтните дейности по спирките.

На помощ идват и силните плещи на младите хора от Терапевтичен център „Св. Илия“, които още в първия работен ден се доказаха като сплотен и силен отбор и между другата работа пренесоха и дървата на един от жителите на Солари. Той пък им се отблагодари с торта!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“

Published

on

Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на нашия пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

Начело в генералното класиране застана екипажът на „Топ Рент-а-кар“ от Варна – Милен Маринов, зад волана с „Фолксваген“ ID.3, и навигатор Радослав Маринов. Отборни победители станаха екипажите на инспектората към Столична община. Бяха връчени купи за най-добър дамски тандем и за автомобили – хибриди.

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“.

Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да стимулират клиентите, когато избират нов автомобил, да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания.

Събитието се организира от Спортен клуб „Интерспийд нова генерация“, Съюз на българските автомобилисти и Автомобилна федерация на България.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“.

През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица