Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов: Да върнем децата на Габрово!

Published

on

Да върнем децата на Габрово! Този призив отправи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, който посети нашия град.

Ще спрат ли инвестициите за България, ако ГЕРБ падне от власт?
– Категорично не! Ако ГЕРБ падне от власт, слънцето ще изгрее категорично и на другия ден. Хората могат да бъдат спокойни. В Габрово, макар че казват, че регионът е отличник по усвояване на европейски средства, все още не са създадени необходимите условия хората да останат в града. Има приказни дадености, много добра локация, има свързаност, има големите индустриални предприятия, има множество малки фирми, само че средствата, които под една или друга форма се усвояват, не стигат го гражданите. Отиват в джобовете и чекмеджетата на няколко човека и фирми. Затова смятам, че трябва да има друг тип управление – както на града, така и на национално равнище. За да може Габрово да се превърне в оня индустриален център, който е бил само преди 100 години.

Има ли промяна в град Габрово според Вас? Видима ли е тази промяна?
– Хубавата промяна е тогава, когато виждаш деца по улиците. Аз не видях деца. Не толкова, колкото ми се иска да видя. Промяната може да дойде тогава, когато има млади хора, които отглеждат децата си на територията на Габрово. Това, което трябва да бъде направено – тези хора да бъдат върнати тук. Иначе, по отношение на инфраструктура, градът се развива. Но градът се развива не благодарение на Бойко Борисов или ГЕРБ. Градът се развива, защото Европейският съюз отпуска средства, за да може по-бедните региони да достигнат по-богатите. Това не е някаква наша лична заслуга, това е част от политиката на ЕС. Друг е въпросът каква част от тези пари се оползотворяват ефективно и каква не. И аз смятам, че тук в Габрово може да бъде направено много повече.

Какви ще са акцентите в следващия Програмен период?
– Хубавото за България е, че средствата по Кохезионната политика, а именно – средствата, които целят сближаването между по-бедни и по-богати региони, остават. За България дори номинално средствата ще бъдат повече. Хубаво е, че в дух на солидарност е предвидено ЕС да изтегли общ дълг, а една огромна сума – 750 млрд. евро – ще отиде за възстановяване от КОВИД-последиците. ЕС има своите механизми, чрез които една по-бедна държава да навакса по-бързо. Въпросът защо България не го прави вече 12 години е съвсем различен. За мен това се дължи на некометентно, корумпирано управление. Когато се присъединявахме към ЕС, бяхме на едно равнище с Румъния. В момента в Румъния са с 30 % по-високи доходи. А България заслужава най-малко развитието на Румъния и се надявам в скоро време да влезем в правилния път.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица