Свържи се с нас

Новини

„ГЕРБ се опита да пришие служебното правителство и президента Радев към режима на Лукашенко“

Published

on

Депутатите от ГЕРБ са се опитали да вкарат и текстове за България като част от резолюция на Европейския парламент срещу Беларус и режима на Лукашенко. Този ход обаче е бил париран като напълно несъстоятелен.

Това съобщи в предаването „12 плюс 3“ на програма „Хоризонт“ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„В момента ГЕРБ се опитват да пришият действията на президента Радев и назначеното от него правителество към режима на Лукашенко в Беларус. Опитват се да го направят през резолюция, свързана с Беларус. Тези хора са готови да нарушат международния имидж на нашата страна, само и само да извлекат някакви дивиденти. Разбира се, в Европейския парламент това буди само недоумение и смях, и този опит беше осуетен“, каза Петър Витанов, който уточни, че предложеният от групата на ЕНП текст е бил свързан с промяната в службите за сигурност. Витанов коментира и американските санкции по закона „Магнитски“.

Според него американската страна е давала многократно знаци, какви действия смята да предприеме.

„Това не е спорадичен акт. Това бяха серия от сигнали, започвайки с подкрепа за протестите, преминавайки през позицията на двамата американски сенатори и сега от най-високо равнище официализиране на това, което всички в България знаят – изключително високите нива на корупция“, каза още Витанов. „Актът на американското министерство на финансите е безпрецедентен по мащаб и ни нарежда до Латинска Америка и Африка“.

Що се отнася до мерките, които трябва да бъдат взети у нас, Витанов е категоричен, че държавата трябва да се предпази от последващи санкции, но и всички действия трябва да са подчинени на върховенството на закона.

„Трябва да сме изключително внимателни, когато говорим за списъци. Много е важно държавата да изгради един санитарен кордон, да предпази публичиния сектор от работа с дискредитирани частни компании. Когато става въпрос за частни стопански субекти, правителството трябва да е изключително внимателно. В момента то се ползва с огромно доверие на хората, защото в него те виждат надежда за промяна. Това доверие обаче е изключително крехко и може да ерозира, ако не се действа по закон и Конституция“, коментира още евродепутатът.

Петър Витанов призова за по-решителни мерки и от страна на Европейския съюз, но подчерта, че те не трябва да минават през „наказание за гражданите“. Според него до момента Европа е била твърде пасивна.

„Задължение занапред на Европейския съюз е най-малкото да освети това, което се случва в България и това, което ние от много години говорим“, каза Витанов и отправи остра критика към Европейската народна партия, която години наред си „затваря очите пред тези безчинства“.

„Аз не искам българските граждани да стават обект на санкции като спиране на европейските фондове. Но Европейският съюз дължи истината на българските и европейските данъкоплатци“, каза още Витанов. По повод кадровите промени, които прави служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че ГЕРБ драматизират ситуацията с ясен политически мотив.

„Нека бъдем откровени става въпрос за висши политически постове, които са се напълнили с герберски калинки“, коментира Витанов.

Той обаче уточни, че в случая с пенсионирането на проф. Кантарджиев, който е изявен специалист в своята област, това не е така и служебният кабинет може да търпи критика за това свое решение.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ще работи и по екологичен проект

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово ще работи и по проект, свързан с екологията.

Министерството на околната среда и водите предоставя безвъзмездна финансова помощ по процедура за подбор на проектни предложения, BGENVIRONMENT-3.001 „Малка грантова схема кръгова икономика“ по Резултат 3: „Подобрено използване на ресурсите на общинско ниво (кръгова экономика)“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство, Норвежки финансов механизъм /ФМ на ЕИП 2014-2021/.

Утвърдено е проектно предложение “Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението”.

Бенефициент и координатор на проекта е Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Партньори на училището са Фондация „Институт за културно наследство“ – София, Професионална гимназия по туризъм „Доктор Васил Берон“ – Велико Търново, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Професор Асен Златаров“ – Шумен, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ – Пирдоп, Сдружение „BrainLop AS“- Браншова Асоциация Полимери – София.

Проектът е на стойност 318 340,61 лева. Традиционни за професионалната гимназия са проектите по програма Еразъм+, свързани с мобилности на ученици в Германия и Португалия. От тази година училището е и партньор на неправителствена организация от Франция и училища в сферата на туризма от Словения и Литва по проект за развитие на дигиталните способности на учителите по професионални дисциплини.

Настоящит проект ще обогати порфолието на училището и ще е принос към експертизата на педагогическата колегия в област, актуална за съвременното обучение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов: Да си габровец е символ на достойнство, чест, морал и борбеност

Published

on

КП „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Габрово.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Затварят за ремонт „Хаинбоаз“. Проходът „Шипка“ ще поеме трафика на коли

Published

on

Очаква се Проходът на Републиката да бъде затворен за около две седмици заради ремонтни дейности по обезопасяването му. Това вероятно ще се случи в първата половина на месец юли.

Алтернативните маршрути по време на затварянето предвиждат леките автомобили да се придвижват през прохода “Шипка”, а тежкотоварните – през Рижкия проход и през прохода “Котел- Омуртаг”, информира великотърновския „Янтра ДНЕС“.

Все още няма точна дата за затварянето на прохода Хаинбоаз, но вероятно ще е през първата половина на юли, заяви пред изданието инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново.

Вече са монтирани и предупредителни табели по пътя „Русе – Свиленград”.

Цялата статия на автора Весела Байчева можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица