Свържи се с нас

Новини

Държавен архив – Габрово бе обявен за Екип на годината

Published

on

На 9 юни за тринадесети пореден път архивната система отбеляза Международния ден на архивите, тази година под мотото „В подкрепа на архивите“. Това е надсловът на организираната от Международния съвет на архивите Международна седмица на архивите (7–11 юни 2021 г.).

Държавна агенция „Архиви“ е представена във всички елементи от програмата, както и в специално създадена карта на събитията – с отличаване на читател, дарител и приятел на архивите, и награждаване на „Служител на годината“ и „Екип на годината“ за 2020 г.

С отличителния знак „Екип на 2020 г.“ бе удостоен Държавен архив – Габрово – за принос за придобиването на документите на значими за българската история личности и организации и за принос за подобряване имиджа на агенцията с получени награди и отличия от реализираните дейности и инициативи.

С дейностите си в тези направления, младият екип на Габровския архив заслужено спечели отличието след пряко гласуване от всички служители в Агенцията. Това е повод за радост, професионално удовлетворение и мотивация за бъдещи успешни дейности.

Още един повод за габровска гордост е и наградата в категория „Дарител на архивите за 2020 г.“ Отличието за „Дарение в полза на ДАА за 2020 г.“ бе присъдено на доц. Алипи Найденов – за дарените от него документи в Държавен архив – Габрово за формиране на фонд на негово име.

Те са създадени от активната му музикална и обществена дейност, като хоров и оркестров диригент и музикален педагог. Родом от Габрово, той е личност от национално значение с изключителен принос в развитието на българската музикална култура. Предоставените документални материали са изключително ценни и разнообразни по тематика и съдържание и обогатяват архивното наследство в областта на музикалния живот. По негово изрично желание, документите му ще се съхраняват в родния му град.

В тържествена обстановка, на 9 юни, доц. д-р Михаил Груев-председател на Държавна агенция „Архиви“, обяви годишните награди за читател, дарител и приятел на архивите за 2020 г. Представители на наградения Габровски екип, в лицето на Цветомира Койчева – началник-отдел и Венета Георгиева – главен експерт, присъстваха на тържеството.

След церемонията те посетиха в домашна обстановка наградения дарител, за да го поздравят и да му връчат отличието.

Празникът продължава и на 10 юни, когато Държавен архив – Габрово ще награди своите читател, дарител и приятел на архивите и с интересна програма.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Условна присъда за мъж, погубил жена си при катастрофа

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 21 юни т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, осъди мъж от севлиевското село Душево, на лишаване от свобода – условно, и лишаване от правоуправление за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна мъжа, с инициали Н.Б., за виновен в това, че на 17 юли 2020 г., на пътя между селата Душево и Сенник, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на возещата се на предна дясна седалка негова съпруга, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Видно от доказателствата по делото Н.Б. управлявал автомобила със скорост от 116 км/ч, като изгубил контрол над превозното средство и същото излязло извън пътното платно. При инцидента пострадалата получила тежки травми, довели до смъртта й на 6 август 2020 г.

За извършеното престъпление и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ предл. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 и чл. 58а, ал. 1 от НК Н.Б. бе осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на същото бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година. С оглед доказателства по делото съдът оправда подсъдимия по повдигнатото му с обвинителния акт обвинение за по-тежко престъпление по чл. 343 ал. 1 б.“в“ пр. 1, вр. чл. 342 ал. 1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, при условията на чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ще работи и по екологичен проект

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово ще работи и по проект, свързан с екологията.

Министерството на околната среда и водите предоставя безвъзмездна финансова помощ по процедура за подбор на проектни предложения, BGENVIRONMENT-3.001 „Малка грантова схема кръгова икономика“ по Резултат 3: „Подобрено използване на ресурсите на общинско ниво (кръгова экономика)“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство, Норвежки финансов механизъм /ФМ на ЕИП 2014-2021/.

Утвърдено е проектно предложение “Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението”.

Бенефициент и координатор на проекта е Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Партньори на училището са Фондация „Институт за културно наследство“ – София, Професионална гимназия по туризъм „Доктор Васил Берон“ – Велико Търново, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Професор Асен Златаров“ – Шумен, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ – Пирдоп, Сдружение „BrainLop AS“- Браншова Асоциация Полимери – София.

Проектът е на стойност 318 340,61 лева. Традиционни за професионалната гимназия са проектите по програма Еразъм+, свързани с мобилности на ученици в Германия и Португалия. От тази година училището е и партньор на неправителствена организация от Франция и училища в сферата на туризма от Словения и Литва по проект за развитие на дигиталните способности на учителите по професионални дисциплини.

Настоящит проект ще обогати порфолието на училището и ще е принос към експертизата на педагогическата колегия в област, актуална за съвременното обучение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов: Да си габровец е символ на достойнство, чест, морал и борбеност

Published

on

КП „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Габрово.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица