Свържи се с нас

Новини

Иво Христов: Пандемията не бива да се ползва като параван за компромиси

Published

on

„Пандемията от КОВИД-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка на лекарства и ваксини, недостига на производствен капацитет и проблемите с достъпа до данни. Затова подкрепям призива на докладчика Марк Ботенга за нуждата от конкретни мерки, които да осигурят справедлив и надежден достъп до медицински продукти“.

Това становище изрази в свое изказване по време на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В рамките на вчерашния дневен ред на комисията бе обсъдено нейното становище относно Фармацевтичната стратегия за Европа.

Стратегията бе приета от Европейската комисия в края на месец ноември 2020 г., като тя има за цел да гарантира на пациентите иновативни и финансово достъпни лекарства, както и да окаже подкрепа на конкурентоспособността, капацитета за иновации и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС.

Иво Христов каза още: „Предложението на Европейската комисия, целящо съобразяване на научноизследователските приоритети с нуждите на пациентите и здравните системи, е стъпка в правилната посока. Приветствам в тази връзка всяка инициатива в посока подобряване на терапевтичните възможности за педиатрични ракови заболявания. Имаме нужда от стабилна и иновативна фармацевтична индустрия като щит срещу бъдещи здравни кризи и извънредни ситуации от подобен мащаб“. „Пандемията обаче не бива да се използва като параван за негласни компромиси с публичния интерес, особено с интереса на пациентите“, категоричен е Христов.

По думите му, планираните инвестиции в производствен капацитет на територията на Съюза трябва да вървят ръка за ръка с поддържането на високи регулаторни стандарти по отношение на лекарствата, които се допускат до европейския пазар, както и с ясно разпределение на отговорността в случаите на пострадали пациенти и ощетен обществен интерес.

„Прозрачността при ценообразуването трябва да залегне като приоритет; да затворим възможностите за спекула с лекарства между различните страни в Съюза“, смята българският евродепутат.

Иво Христов изрази мнение, че осигуряването на достъпност до лекарствени продукти за всички европейски граждани трябва да бъде водещ принцип в стратегията.

“За съжаление, определянето на единна цена на ваксините за всички държави членки оказа именно обратния на търсения ефект – държавите от Централна и Източна Европа, сред които и България, се оказаха губещи от тази политика“, каза още Христов.

„Убеден съм, че успехът на фармацевтичната стратегия зависи от два фактора – да се отчитат особеностите на здравните системи на държавите членки и да се даде ясен приоритет на обществения интерес и солидарността над корпоративните залози.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Крими

Откриха растения марихуана в дома на напушен водач от Габрово

Published

on

В хода на полицейска акция по линия „Наркотици“ е задържан 39-годишен осъждан жител на Габрово.

Вчера, 23 юни, около 08.50 часа, в района на село Враниловци служители на габровската полиция спрели за проверка лек автомобил „Нисан Кабстар“. По надлежния ред било установено, че водачът управлявал автомобила след употреба на марихуана.

При последвалите допълнителни действия в жилището, обитавано от мъжа, криминалистите установили, че е засадил и отглежда растения от рода на конопа, с тегло 167 грама, както и че в ниша, специално пригодена за поддържане на температура и вентилация, държи зелена суха листна маса с общо тегло 156 грама.

При направения полеви наркотест иззетата листна маса реагирала на марихуана. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.343б, чл.354а и чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Помещение за заводско столово хранене се отдава под наем

Published

on

„Подемкран“ АД отдава помещение за заводско столово хранене.

За контакти: +359888866032.

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Корупцията в България остава невидима за Брюксел

Published

on

Корупцията, която e завладяла България, остава невидима за Брюксел. Твърде дълго Комисията си затваряше очите, когато премиери от Европейската народна партия злоупотребяваха с власт. Това каза Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на разискванията в ЕП относно доклада на Комисията за върховенството на закона за 2020 г.

„Европейските граждани очакват от нас да защитаваме техните права и свободи, както и демокрацията – тогава, когато е поставена в риск. Възможно ли е да го направим в ситуация, в която все по-често виждаме  докъде водят конюнктурните съображения на едно политическо семейство, овладяло най-високите постове в Европейския съюз?“, попита Витанов.

Той обърна внимание и на факта, че Комисията е останала безучастна към случващото се както в България, така и в други държави от Източна Европа.

„Комисията твърде дълго си затваряше очите, когато премиери от ЕНП тежко злоупотребяваха с властта, обграждаха се с олигархични кръгове, които купуваха с европейски средства”, добави Петър Витанов.

Petar VITANOV in the EP

Според него част от европейците нямат чувството, че в страните им има върховенство на закона. Петър Витанов призова и за по-решителни действия от страна на Брюксел.

„В резултат днес върховенството на закона е мираж не само в една страна-членка. Случаят с България е емблематичен. Докато Комисията описваше или по-скоро прикриваше ситуацуята с витиевати фрази и характерни брюкселски клишета, САЩ наложи най-големият пакет санкции, за един ден, по закона Магнитски, на български бизнесмени. Причината – корупция. Онази, която остана невидима тук, в Брюксел. Затова въпросът ми към Комисията е: след 12 години управление на ГЕРБ и ЕНП в България, кого са корумпирали тези бизнесмени? Надявам се най-после да видим отговора в следващия доклад за България“, завърши Витанов.

Евродепутатите се обединяват около идеята за постоянен и всеобхватен механизъм, който да включва ясни препоръки в бъдещите доклади. Настояват също така за по-специфични за държавите-членки препоръки, които да включват както крайни срокове за изпълнение, така и ясни критерии.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица