Свържи се с нас

Новини

Връчиха наградите от конкурса, иницииран от фондация „Радетел“

Published

on

С историческа конференция в актовата зала на Националната Априловска гимназия приключи третият ученическия конкурс, посветен на благодетелите на българската просвета. Инициативата се реализира по идея и с финансовата подкрепа на фондация „Радетел“.

В тазгодишното издание на конкурса се включиха гимназията домакин на събитието, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“. Темата отново е свързана с просветната история и духовното наследство на региона: „Габровските училища – история, патрони, дарители“.

Авторите на отличените исторически доклади, исторически есета и презентации представиха в резюме своите разработки. Директорът на Националната Априловска гимназия Елвира Христова поздрави участниците и гостите като подчерта, че заключителната етап на конкурса е част от традиционните Априлови дни на културата през месец май и това придава особена тържественост на събитието.

Г-жа Христова постави акцент върху ролята на първите габровски меценати и радетели за просвета през Възраждането – замогналите се търговци в Одеса и Букурещ, които разхерметизират нашия свят и го отварят за света на другите народи.

Снежана Рачевиц, член на борда на директорите на фондация „Радетел“, поздрави участниците от името на организацията и нейния основател д-р Елена Сербинова, която тази година не можа да присъства на награждаването поради пандемичната обстановка.

Д-р Сербинова, която живее със семейството си в Калифорния, е правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и дългогодишен председател на Одеското българско настоятелство. Д-р Сербинова никога не е прекъсвала връзката си с Габрово и не спира да търси информация, факти, и документи за Рашеевия род.

Основната цел на създадената през 2019 година фондация „Радетел“ е да подкрепя младите хора да изучават историята на образованието и културата в родния си град, в училището, в семейството, да научават повече за хората, които са допринесли за развитието българската просветна традиция.

Фондацията изрази специална благодарност и на ръководителите на младите изследователи Илияна Кожухарова, Цветанка Генчева, Мариана Стефанова, Димитър Димитров, Пенка Петрова, Силвия Стоянова, Веселин Лазаров, Надежда Найденова, Силвия Самсиева, на Националния музей на образованието, който оказа подкрепа при някои от разработките и се включи в журирането, и Иван Христов (член на журито).

Наградените в трите категории и техните ръководители получиха грамоти и благодарствени дипломи, на които наред с Априлов стоят портретите на неговите душеприказчици Николай Христофорович Палаузов, Васил Рашеев и Иван Рашеев.

Портретите на последните трима, рисувани по поръчка на Иван Рашеев и реставрирани от фондация „Радетел“, са предадени на гимназията от художествена галерия „Христо Цокев“, за да може техния дух и родолюбиво дело да подкрепят и стимулират труда на поколенията Априлови следовници.

Участници и гости имаха изключителното удоволствие да се наслаждават на вдъхновеното изпълнение на талантливата пианистка Любомира Ангелова – възпитаник на гимназията и на музикален клуб „Весела“.

Наградените участници:

Категория „Исторически доклади“
1. Не се присъжда
2. Мартин Колев, ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2. Десислава Ангелова, Национална Априловска гимназия
3. Кристияна Савова, Национална Априловска гимназия

Категория „Исторически есета“
1.Стефан Георгиев, Национална Априловска гимназия
2.Беатрис Ватева, ПТГ „Д-р Никола Василиади“
3.Пламена Коларова, Национална Априловска гимназия поощрителна награда Виктория Бурдиняшка, Национална Априловска гимназия

Категория „Презентации“
1.Христиан Атанасов, Национална Априловска гимназия
2.Виктория Богданова, Национална Априловска гимназия
3.Илина Таскова, Национална Априловска гимназия

Новини

Безплатни кръщенета на деца в Габрово

Published

on

На 1 юни, сряда, ще бъде извършено безплатно кръщаване на деца, родени в Габровска духовна околия.

Новината за „Габрово Нюз“ съобщи архиерейският наместник отец Руслан Личев.

Мястото, където ще се въвеждат деца до 18 години в християнството, е в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

За повече информация и предварително записване относно приемането на Първото тайнство можете да посетите църквата „Успение на Пресвета Богородица“ до 29 май.

Свето Кръщение е първото от седемте тайнства на Църквата, в което човек приема Божието благословение. Кръщенето е един от най-светлите празници в живота на всяко християнско семейство.

Изборът на Кръстник или Кръстница е от голямо значение, защото те стават негови духовни родители. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря.

Зареди още

Крими

Кола се озова на мантинелата на изхода на Габрово (снимки + видео)

Published

on

Лек автомобил „Пежо“ самокатастрофира на изхода на Габрово в посока Велико Търново. Пътният инцидент е станал на прав участък днес, 24 май, около 15.00 часа, в района на изоставената бензиностанция, научи „Габрово Нюз“.

Френският автомобил се озовал върху самата мантинела, отсичайки по пътя си няколко стоманени колчета на крайпътното съоръжение. Той се е движил от кръговото кръстовище пред „СТС“-а в посока към Велико Търново.

Лекият автомобил е бил управляван от младо момиче, а заедно с нея в превозното средство е имало и момче. За щастие и двамата са невредими и не са пострадали при катастрофата.

По сведения на „Габрово Нюз“ девойката, която не е имала особено голям стаж зад волана, е шофирала плътно в дясно на пътното платно, като по неизвестни засега причини е навлязла в банкета, след което се качила върху мантинелата.

Колата е преминала близо 50-на метра по съоръжението, което в едната си част е силно повредено и деформирано, след което е спряла.

На мястото на катастрофата се отзова екип на пътна полиция, който взе отношение по настъпилия инцидент, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети местопроизшествието минути след настъпването му.

По непотвърдена информация пробата за алкохол е отрицателна. Настъпилите материални щети по катастрофиралия автомобил са значителни.

Пътнотранспортното произшествие е посетено и обслужено по административен път от екип на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица