Свържи се с нас

Новини

Връчиха наградите от конкурса, иницииран от фондация „Радетел“

Published

on

С историческа конференция в актовата зала на Националната Априловска гимназия приключи третият ученическия конкурс, посветен на благодетелите на българската просвета. Инициативата се реализира по идея и с финансовата подкрепа на фондация „Радетел“.

В тазгодишното издание на конкурса се включиха гимназията домакин на събитието, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“. Темата отново е свързана с просветната история и духовното наследство на региона: „Габровските училища – история, патрони, дарители“.

Авторите на отличените исторически доклади, исторически есета и презентации представиха в резюме своите разработки. Директорът на Националната Априловска гимназия Елвира Христова поздрави участниците и гостите като подчерта, че заключителната етап на конкурса е част от традиционните Априлови дни на културата през месец май и това придава особена тържественост на събитието.

Г-жа Христова постави акцент върху ролята на първите габровски меценати и радетели за просвета през Възраждането – замогналите се търговци в Одеса и Букурещ, които разхерметизират нашия свят и го отварят за света на другите народи.

Снежана Рачевиц, член на борда на директорите на фондация „Радетел“, поздрави участниците от името на организацията и нейния основател д-р Елена Сербинова, която тази година не можа да присъства на награждаването поради пандемичната обстановка.

Д-р Сербинова, която живее със семейството си в Калифорния, е правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и дългогодишен председател на Одеското българско настоятелство. Д-р Сербинова никога не е прекъсвала връзката си с Габрово и не спира да търси информация, факти, и документи за Рашеевия род.

Основната цел на създадената през 2019 година фондация „Радетел“ е да подкрепя младите хора да изучават историята на образованието и културата в родния си град, в училището, в семейството, да научават повече за хората, които са допринесли за развитието българската просветна традиция.

Фондацията изрази специална благодарност и на ръководителите на младите изследователи Илияна Кожухарова, Цветанка Генчева, Мариана Стефанова, Димитър Димитров, Пенка Петрова, Силвия Стоянова, Веселин Лазаров, Надежда Найденова, Силвия Самсиева, на Националния музей на образованието, който оказа подкрепа при някои от разработките и се включи в журирането, и Иван Христов (член на журито).

Наградените в трите категории и техните ръководители получиха грамоти и благодарствени дипломи, на които наред с Априлов стоят портретите на неговите душеприказчици Николай Христофорович Палаузов, Васил Рашеев и Иван Рашеев.

Портретите на последните трима, рисувани по поръчка на Иван Рашеев и реставрирани от фондация „Радетел“, са предадени на гимназията от художествена галерия „Христо Цокев“, за да може техния дух и родолюбиво дело да подкрепят и стимулират труда на поколенията Априлови следовници.

Участници и гости имаха изключителното удоволствие да се наслаждават на вдъхновеното изпълнение на талантливата пианистка Любомира Ангелова – възпитаник на гимназията и на музикален клуб „Весела“.

Наградените участници:

Категория „Исторически доклади“
1. Не се присъжда
2. Мартин Колев, ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2. Десислава Ангелова, Национална Априловска гимназия
3. Кристияна Савова, Национална Априловска гимназия

Категория „Исторически есета“
1.Стефан Георгиев, Национална Априловска гимназия
2.Беатрис Ватева, ПТГ „Д-р Никола Василиади“
3.Пламена Коларова, Национална Априловска гимназия поощрителна награда Виктория Бурдиняшка, Национална Априловска гимназия

Категория „Презентации“
1.Христиан Атанасов, Национална Априловска гимназия
2.Виктория Богданова, Национална Априловска гимназия
3.Илина Таскова, Национална Априловска гимназия

Любопитно

Къде габровци в миналото са търсели прохлада от жегата?

Published

on

Високите летни температури подлагат на изпитание дори жителите на планински райони като габровския. Затова прохладата се търси навсякъде, дори и в центъра на града.

Любимо място на жителите на Габрово е градинката пред емблематичната кафе-сладкарница „Глинените гърнета”.

В момента тя е в ремонт, но старите фотоси „помнят” как мястото е било любимо на поколения габровци.

Дали на сладка приказка в сладкарницата или под сенките на големите дървета, видимо е, че освен прохлада и отмора, една от любимите градски градинки е била място и за естетическа наслада с произведения на ХГ „Христо Цокев”.

Представените снимки са от 1982 г. и 1991 г. и се съхраняват във фондове 817 и 1347 в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Upstream Voices“ с награди от „Петнадесет лалета“

Published

on

В Хисаря се проведе деветото издание на Националния младежки конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета“. Негови организатори бяха сдружение „Петнадесет лалета“, НЧ „Иван Вазов-1904“, Община Хисаря, със съдействието и подкрепата на много спонсори и фирми.

Тази година първият етап от конкурса беше реализиран онлайн, с предварително изпратен видеозапис на изпълнителите. След оценка и селекция на журито, с председател Мими Иванова – популярна и любима естрадна звезда на цели поколения българи, до присъствен етап на състезанието бяха допуснати по 10 певци, във всяка група – индивидуални изпълнители, общо 92, 14 дуета и триа, 16 вокални формации от 49 вокал- ни школи в страната.

От Вокална формация „Upstream Voices“, с вокален педагог Ценка Горалова, бяха одобрени 4 изпълнители: Ива Христова, Александър Дончев, трио „А Д И“ и Катерина Василева. Талантливата Ива Христова се завърна с първа награда, златен медал и диплом във втора възрастова група, направление „15 лалета“.

С блестящото си изпълнение на песента „It don’t mean a thing“, съвременна джаз версия на популярен хит на Дюк Елингтън, младата певица впечатли професионалното жури, в което бяха поканени още и Развигор Попов – композитор и аранжьор, автор на най-популярните песни на Мими Иванова, Здравко Петров – музикален редактор в БНР, Надя Тончева – музикален педагог и джаз, поп и рок изпълнителка, Владимир Димов – поп и рок певец, преподавател в МА „Панчо Владигеров“, Петър Алексиев – музикант, композитор и аранжьор – 4 кратен носител на Grahd Prix в направление „Ние и песента“.

Ива развълнува персонално Мими и Развигор и на гала-концерта, като ѝ връчиха специалната им награда – книгата на Развигор Попов „Ау , от глад умирам‘‘, покана за участие в международен фестивал и запис в ANP Music Production – студиото на Петър Алексиев и Алекс Нушев.

В първа група в направление „15 лалета“ достойно се представи деветгодишният Александър Дончев с популярния хит на Орлин Павлов „Още малко‘‘, из нашумелия сериал „Скъпи наследници“.

Той се класира на трето място и получи бронзов медал и диплом. За първия етап на конкурса Алекс изпрати атрактивен видеозапис на „Ночной хулиган‘‘, песен из репертоара на Дима Билан. Трио „А Д И“, в състав: Антония Пенева, Далия Ковачева и Инес Метева бяха отличени с втора награда, диплом и медал в направление „15 лалета“, за емоционалното си представяне на песента „Grande amore“ из репертоара на италианското трио „IL Volo“.

В първия етап на конкурса талантливите момичета от Севлиево и Габрово участваха с песента „Хиляди“, популярен хит на Рут Колева.

В пета възрастова група в направление „15 лалета“, участва осемнайсетгодишната Катерина Василева от Габрово. Младата певица се обучава в школата на Ценка Горалова от две години и за кратко време натрупа много опит и богат репертоар.

Талантливата габровка се класира на второ място, получи диплом и сребърен медал за силното си певческо присъствие с песента „Hurts“, акустичната версия на Емили Санде. Конкурсните дни и гала – концертът се проведоха на откритата сцена на Летния театър в Хисаря.

По решение на организаторите и по покана на Иван Димов в алтернативно жури за 4-та възрастова група участва и г-жа Ценка Горалова – Гъбенска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровска група популяризира планинския туризъм у нас

Published

on

Нова фейсбук група популяризира планинския туризъм, показвайки красотата на българската природа. Неин администратор е габровецът Светломир Христов, който е запален планинар и който организира безплатни преходи из ненагледните планински райони у нас.

Името, което носи групата, е „На Планина с Бат Свет“. Тя е мястото, където може да бъде получена информация за предстоящи или изминали летни, или предстоящи зимни планински преходи.

Функционира от близо половин година, а интересът към нея се покачва с всеки изминал ден. Членовете ѝ към момента наброяват над 11 500 души.

Всичко, което се случва около организацията на преходите, е на доброволни и приятелски начала. Един избира маршрута, друг къде да се нощува, а трети организира транспорта от определен град, тъй като в групата членуват хора, обичащи планината, от цяла България.

Ядрото на групата се състои от около 10-15 човека, които са сред редовните, превърнали планинарството в свое любимо хоби. С всеки изминал преход обаче техният брой се увеличава.

„Местата, които се посещават, са спиращи дъха, както зиме, така и лете. Имаме си обаче и някои изисквания“, разказа пред „Габрово Нюз“ Светломир Христов. Туристическата застраховка е задължителна за всеки, като изключения не се правят, поясни още той.

Всички други неща, като екипировка спрямо сезона, слънцезащита, удобни обувки и добро настроение са по подразбиране.

„Ако имате желанието да се запознаете с млади и позитивни хора, да споделите хубави мигове из българските планини с тях, не губите време, а се запишете за следващия преход!“, сподели още Светломир Христов.

Ако и Вие желаете да станете част от новото социално пространство за планински туризъм на България можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

За 14-ти и 15-ти август е обявяван код „Пирин“. Ще бъде направен един любим преход в този район: Хижа „Безбог“ – Попово Езеро – вр. Джано 2668 м. – Хижа „Безбог“. Повече информация за прехода можете да намерите в групата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица