Свържи се с нас

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-жа Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Култура

„Алея на книгата“ от днес до неделя в Габрово (Програма)

Published

on

Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е днес, 13 юни, от 17.30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията.

Тридесет минути по-рано може да се насладите на музикалния поздрав на Оркестър „Габрово“ към всички приятели на книгата. Веднага след това Ви каним на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни разсмее с нечувана досега история – тази на своя собствен живот.

В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

На 14 юни, отново в 17.30 часа, предстои среща-разговор с Ангел Иванов, който представя „БАБА-РАЗКАЗИ“. Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията.

В събота, 15 юни, е подготвена изненада за всички деца. В 11.00 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията Държавен куклен театър – Габрово ще представи „Зли вълшебства с весел край“, а веднага след него предстои среща-разговор с Радостина Николова и четвъртата част на „Приключенията на мотовете“.

По-късно в съботния ден Владислав Симеонов представя “Житейска хроника” от Владимир Иванов в Национален музей на образованието – Габрово, а в 17.30 ч, в двора на Интерактивния музей на индустрията, започва среща-разговор с Боян Боев, който ще представи две от своите творби – „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

Неделният ден, 16 юни, ще предложи още вълнуващи срещи за децата, като първата от тях е отново от Държавен куклен театър – Габрово, който в 11.00 ч. ще представи „Червената шапчица“, а след това ни очаква среща-разговор с Мая Бочева, която ще представи трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“.

Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията. „Алея на книгата“ се провежда за трети пореден път в града на новосветското образование, на будители и визионерите, оставили трайна следа в книжовното богатство на страната ни.

А публиката – от най-малките до възрастните, очакваща всяка среща с нови и различни автори с интерес и любопитство превръща събитието в традиция. В дните от 13 до 16 юни тазгодишното издание на „Алея на книгата“ ще събере представители на седемнадесет водещи български издателства, като шатрите им може да откриете на пешеходната улица „Радецка“.

Работното време на изложението от четвъртък до събота включително е от 10.00 до 19.00 ч., а в неделя – от 10.00 до 14.00 часа.

Зареди още

Култура

Архивът отличи своите „Читател“, „Приятел“ и „Дарител“ на годината

Published

on

На 9 юни се отбелязва Международния ден на архивите. Държавен архив – Габрово традиционно отличи своите своите „Читател”, „Приятел” и „Дарител” за изминалата година.

„Читател на Държавен архив – Габрово“ за изминалата година е Калоян Бойновски – с най-голям брой посещения – 36 и използвани архивни единици – 222. Темата, по която той работи е свързана с проучване на историята на образованието в Габровско.

В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово, тази година отново отличието се връчва на фирма „Перфект“ – Габрово – Десислава и Вълко Пингелови, които дигитализираха 30 киноленти, съхранявани в ОДА-Габрово, обработиха и добавиха озвучаване на част от филмите, които бяха без звук. Фирма „Перфект- ЕООД“ – Габрово са избрани и за Приятел на Държавна агенция „Архиви“ за 2023 г.

В категория „За дарение на 2023 г. с най-голяма историческа и обществена стойност“, екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на Делина Дисанска – директор на Дом на културата „Емануил Манолов“ и на Център за художествена самодейност, учител, зам.-директор, публицист. Създател на ученическа платформа „Уч.ком“, за творческо писане, съществувала 15 години, дала изява на десетки талантливи габровски деца.

„Колегата Венета Георгиева получи грамота, като част от Екип на годината на Държавна агенция „Архиви“, за участието й в екипа за реализиране на стратегическия и иновативен проект на ДА „Архиви“ „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“!

За празника подготвихме ретроспективна изложа с оригинални документи, посветена на 60-годишнината от завършване на величествената сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово“, съобщи началникът на отдел „Държавен архив“ – Габрово Цветомира Койчева – Програмата завърши с излъчване на филм, дигитализиран от нашите приятели от фирма „Перфект“.

Отбелязването на Международния ден на архивите споделиха нашите приятели и дарители Делина Дисанска, Илко Илиев, Николай Колев, Милка Пурел, Борис Контохов, Силвия Рангелова, бившите колеги Стефка Василева и Лушка Колева, фотографът и кореспондент Радослав Първанов.

Поздравления получихме от ръководството на ДА „Архиви“, от сродни институции, читатели и приятели, а нашата дарителка Милка Пурел подари на всички служители на Държавен архив – Габрово последната си и най-нова книга „Разкази за малки и големи”, допълни още Койчева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица