Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова – едно голямо сърце и безкомпромисен боец

Published

on

Кристина Сидорова е на 39 г. Кореняк габровка, както се казва. Ако за габровци обаче казват, че са стиснати, това изобщо не се отнася за Кристина. Тя не умее да пести нито от емоции, нито от приятелства, съчувствие и подкрепа. Готова е да тръгне веднага, ако някой някъде се нуждае от нея.

Кристина е слънчев човек. Някъде бяха написали за нея, че е усмивката на парламентарната група на БСП. Тя наистина е винаги засмяна и с това заразява и тези край себе си. Когато трябва да отстоява позиции обаче, усмивката отстъпва и Кристина Сидорова влиза в ролята на боец. Прави го категорично. Безкомпромисна е, когато защитава интересите на своя избирателен район и то се видя през изминалите четири години.

На 4 април Кристина Сидорова влиза в битка за новия Парламент. За себе си казва, че е момичето от Габрово, избрало да живее в България. Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч с немски и английски език, след това Техническия университет в София и магистратура в Техническия университет в Габрово. Член е на БСП от 1995 г., била е председател на Левицата в Габрово, общински съветник, а последните четири години народен представител.

Едно нещо бележи мандата ѝ в 44 Парламент – срещите с хората.

„Моето най-силно предимство в тази кампания е, че съм от Габрово, че веднъж седмично съм в Севлиево, Дряново или Трявна, познавам местните хора и знам болките им.

Не съм изморена да работя за жителите на моята област. И ще продължа да го правя – със сърце и уважение към всеки, както досега“, споделя кандидатът за народен представител на БСП, който е с преференция 102.

На 15 септември вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година в с. Добромирка. Същия ден вицепрезидентът се разходи в селото, в чието кметство има родово дърво, а в основите му се оказа снимка на нейния свекър. Покрай разходката из селските улици, госпожа Йотова се разговори с жители на селото. Един от тях я посрещна в дома си си. Споменът от това тя поставила в рамка, която изпрати по Кристина Сидорова.
В с. Добромирка отчаянието тегне от години. Селото е най-безводното в севлиевска община, а миналото лято местните бяха близо месец само на водоноски. Пред Кристина Сидорова споделят, че след идването през есента на вицепрезидентът Илияна Йотова започнало да се говори и за дълго чакания ремонт на над 60-годишния водопровод, по който идва водата към селото им.
От родното по-вкусно няма. На пазара в Трявна производители искат подкрепа за земеделската си продукцията и настояват държавата да защити родното производство. Производителите са сред потърпевшите от ограниченията покрай коронавируса. Пазарите бяха затваряни няколко пъти, тонове продукция остана по полето и в складовете, а в големите търговски вериги се продават предимно вносни продукти.
Децата – радост, грижа и бъдеще. БСП предлага социална подкрепа за работещите млади семейства като се намали на 9% ДДС за храни и лекарства, а лекарствата за всички деца до 14 години да бъдат безплатни – мярка, която западни държави прилагат успешно от години.
102 луковици на нарциси раздава за първа пролет Кристина Сидорова в на габровци, „за да ни е цветно и топло, въпреки снежинките навън“ и защото „надеждата идва с пролетта“
Да засадиш дърво…в случая е праскова
Въпреки ниското доверие към Парламента, през изминалите 4 години Кристина работи с душа и сърце, неуморно и с мисъл за гражданите на област Габрово, което ѝ печели уважението и симпатии на колегите ѝ
В мандата на 44 Народно събрание Кристина Сидорова участва в работата по 28 законопроекта, има направени 42 предложения по законопроекти между първото и второто им четене, още 40 пъти е предлагала решения по законопроекти и декларации, отправила е 139 питания към представители на изпълнителната власт в рамките на седмичния парламентарен контрол
„Отстояваме каузи със сърцата си“, казва Кристина за своите колеги жени парламентаристки. Каузите родили приятелства, а който познава Кристина знае как силно тя цени приятелите си.
Нашата най-важна задача е да върнем надеждата на хората, че държавата може да се развива по нов начин, че може да има управление с грижа за хората – честно и открито, при спазване на законите и правилата е обединителната нишка на кандидатите от листата на БСП за Габровски избирателен район.
Екипът винаги е по-силен, смята Кристина, на снимката: кандидатите на „БСП за България“ в 7-ми Габровски избирателен район
Кристина и синът ѝ Андрей с президента Румен Радев на Националния празник на България

*Парламентарни избори 2021. Публикация съгласно договор за информационно обслужване. „БСП за България“ е с номер 4 в интегралната бюлетина, Кристина Сидорова е с преференция 102. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

38 аптеки сключиха договор със Здравната каса в Габрово

Published

on

В област Габрово 38 аптеки подписаха индивидуални договори с Районната здравноосигурителна каса за отпускане на частично или напълно платени лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Те са разположени във всички общини на областта и осигуряват достъпно снабдяване с лекарства на хронично болните пациенти.

На територията на община Габрово, сключилите договор аптеки са 23, в Севлиево – 9, в Дряново – 2 и в община Трявна –  4 ( 3 от тях в гр. Трявна и 1 в Плачковци). Сключени са договори с всички аптеки, които са пожелали да работят с НЗОК.

Рецепти за скъпоструващите лекарства, заплащани от здравната каса по трите вида протоколи – ІА, IB и IC ще бъдат изпълнявани от повечето аптеки подписали договор. Пациентите с диабет могат да получават аналогови инсулини в 32 аптеки, а тест-ленти – в 27.

Аптеките, от които здравноосигурените пациенти могат да получават предписаните им сензори за продължително измерване на нивото на глюкоза са 24. Лекарствата за хормонална терапия при онкологични заболявания отпускат 30 аптеки.

Хронично болните, които получават безплатни или частично платени лекарства могат да изберат най-удобната за тях аптека, сключила договор с Районната здравна каса, за осигуряване на необходимите им за месеца лекарства.

Аптеките, които са пожелали да отпускат лекарствените продукти за домашно лечение, предписвани при диагностициран КОВИД-19 и заплащани напълно или частично от НЗОК са 28 и също са в четирите общини на областта.

От РЗОК напомнят, че лекарствата за домашно лечение на хронични заболявания вече се отпускат по електронни рецепти и електронни рецептурни книжки, които не трябва да се заверяват. Не е необходимо здравноосигурените лица да си закупуват хартиени рецептурни книжки.

В РЗОК Габрово е на разположение списък на аптеките сключили договор с посочени адреси, телефони и видовете лекарства, които отпускат. Тази информация може да се намери и на сайта на НЗОК /www.nhif.bg/ в рубриката „електронни услуги” – „търсене на договорни партньори и дейности”, а в същата рубрика функционира и удобна електронна справка за търсене на лекарства, заплащани от НЗОК.

Онлайн справка за аптеките: https://services.nhif.bg/references/lists/pharmacies.xhtml;jsessionid=FEC8EDA85C8EAC888BC605C7BC312924

Онлайн справка за лекарства: https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Лъхащ на алкохол шофьор отказа кръвен тест

Published

on

Шофьорската книжка на 46-годишен мъж от Казанлък беше отнета от габровските катаджии, след като го спипаха пиян зад волана.

Наквасеният водач бил заловен в сряда, около 21.30 часа, на бул.“Стефан Караджа“ в Габрово, където екип на полицията забелязал и веднага отбил за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил „Волво С40“, управляван от 46-годишния.

От водача се носели силни миризми на алкохол, навяващи на мисълта, че е имало употреба, което наложило неговото незабавно тестване.

След като надул дрегера, дисплеят на техническото средство отчел 1.29 промила в количеството издишан въздух.

Мъжът отказал кръвна проба, но това не попречило да бъде санкциониран. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна проведе срещи за стопанисването на общинските гори

Published

on

През изминалата седмица кметът на община Трявна Силвия Кръстева инициира две работни срещи, във връзка със състоянието на общинско дружество “Здравец” ЕООД и стопанисването на общинските горски територии. Въпросът нееднократно е бил поставян за решаване от местната власт, но на този етап категоричен отговор за последващо действие няма.

След провеждането на първата среща между кмета на Трявна, бившия управител на “Здравец” ЕООД инж. Тони Тодорова, общински съветници и представители на счетоводната кантора на дружеството, непосредствено след това бе инициирана втора работна среща между Силвия Кръстева и общински съветници.

Общинско дружество “Здравец” ЕООД е еднолично дружество с ограничена отговорност и е създадено с Решение на Общински съвет-Трявна от 31 май 2004 год. Собственик на капиталовите средства е Община Трявна, а правата на собственика на капитала се упражняват от ОбС-Трявна.

Предметът на дейност е дърводобив (след изпълнение на изискванията на закона), залесяване, строителни дейности, стопанисване на спортни обекти и други, незабранени от закона дейности. За управител е назначен инж. Тони Тодорова. След подготвено предложение, в началото на 2021 г., през месец февруари, ОбС-Трявна приема Решение, с което задължава управителя на общинско дружество “Здравец”ЕООД в седемдневен срок да подаде молба до Габровски окръжен съд за откриване на производство по обявяване в несъстоятелност. Инж. Тодорова е освободена от временното изпълнение на длъжността управител, но не и от отговорност.

Кой и как оттук нататък ще стопанисва общинските гори на територията на Община Трявна, кметът г-жа Силвия Кръстева постави отново на дневен ред. “Ще изпаднем в една ситуация, в която няма да има кой да подава отчетите, справката декларация по ДДС всеки месец, няма да получим никакъв годишен финансов отчет… Възложила съм на адвоката на Общината да проучи възможността при внесен годишен отчет от счетоводната кантора ние да го внесем в Общинския съвет и един от принципала, от общинския съвет, да го внесе в търговския регистър, за да изпълним задълженията си!”, коментира по време на работната среща Силвия Кръстева и увери, че прокуратурата отново ще бъде уведомена на основание чл. 155, т. 3 от Търговския закон.

На този етап уведомлението вече е подадено от местната власт и се очаква развитие на процедурата по казуса “Здравец” ЕООД.

При така развилата се ситуация около “Здравец” ЕООД, вариантите за стопанисване на общинските горски територии са създаване на ново общинско дружество по ЗОС, отдаване на горите на ТП “Държавно горско стопанство Плачковци”, създаване на общинско предприятие или създаване на структурно звено в общинска администрация.

Последното бе гласувано от ОбС-Трявна, но не бе съгласувано съответно финансиране за него. Така, на последната работна среща, присъстващите обсъдиха основно плюсовете и минусите на другите възможности за стопанисване на горските територии с цел обединяване около решение за внасяне на предстоящо предложение от страна на местното ръководство.

“Ако звеното отпада като вариант, остава създаването на предприятие или отдаване на горското стопанство в Плачковци. Ако е общинско предприятие, може би, ще е най-добрият вариант, но общинско предприятие без да има с какво да го издържаме и без назначаването на лице, отговарящо на изискванията, няма как да се случи. Притеснява, че няма да успеем да намерим лицензиран човек, който да отговаря на всички условия!” споделиха Татяна Рачева – Общински съветник в ОбС – Трявна и кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, която допълни “Мнението си съм изразявала още предходния мандат като Председател на ОбС-Трявна и то е категорично, и не съм го променяла”.

“На този етап е най-удачно общинските гори да бъдат предоставени на горското стопанство в Плачковци, за срок не повече от 2 години. При всички положения при създаването на едно общинско предприятие или структура в общината, специално за структурата в Общината, ще трябва да се дофинансира тази структура, което трябва да бъде ясно разчетено и с всичко останало считам, че ще бъде трудно!”, коментираха отдаването на общинските гори за стопанисване от ТП “Държавно горско стопанство Плачковци” г-жа Силвия Кръстева и г-жа Татяна Рачева.

„Нашата позиция многократно също е изразявана, че по-скоро не сме съгласни да бъдат дадени на горското, а да се търси вариант за звено или за предприятие по ЗОС, което ни се струва по-удачния вариант. Би могло да бъде назначено на първо време, за да видим дали би било ефективно и печелившо и за да няма отношение минималната работна заплата да се наеме само един лицензиран лесовъд, който да уреди план за сеч!”, изказа своята позиция, по време на работната среща Боян Грозев, след което излезе с писмена такава, че би подкрепил предоставянето на общинските гори за управление от горското стопанство в Плачковци.

След проведените работни срещи, кметът на Община Трявна пое ангажимент да направи справка колко би струвало създаването и функционирането на едно общинско предприятие по ЗОС, с данните от която да запознае съответно общинските съветници. Оказва се, че е необходим значителен финансов ресурс годишно при прогнозни цени от 45 лв./куб. м за продажба на 1 500 куб. м дървесина, а при управлението на общинските горски територии от ТП “Държавно горско стопанство Плачковци” не се предвиждат разходи за община Трявна.

“За възлагане на управлението проведох разговор с Директора на ТП “Държавно горско стопанство Плачковци”. Тъй като, съгласно приетата от Народното събрание структура Министерство на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието, както и свързаните с преструктурирането други промени, предложението до ОбС-Трявна ще бъде внесено през м. февруари!”, посочва още в официалното си писмо до общинските съветници кметът на Община Трявна.

Ако подобен договор бъде сключен между двете страни, то при планиран обем в утвърдения горскостопански план годишно по 1 500 куб. м стояща маса с клони и при средна продажна цена за 2022 год. от 45 лв./ куб. м, чистите приходи за Община Трявна биха били в размер на 23 625 лв. годишно.

Едновременно биха се извършвали и дейности по опазване на горите без разходи от общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица