Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова – едно голямо сърце и безкомпромисен боец

Published

on

Кристина Сидорова е на 39 г. Кореняк габровка, както се казва. Ако за габровци обаче казват, че са стиснати, това изобщо не се отнася за Кристина. Тя не умее да пести нито от емоции, нито от приятелства, съчувствие и подкрепа. Готова е да тръгне веднага, ако някой някъде се нуждае от нея.

Кристина е слънчев човек. Някъде бяха написали за нея, че е усмивката на парламентарната група на БСП. Тя наистина е винаги засмяна и с това заразява и тези край себе си. Когато трябва да отстоява позиции обаче, усмивката отстъпва и Кристина Сидорова влиза в ролята на боец. Прави го категорично. Безкомпромисна е, когато защитава интересите на своя избирателен район и то се видя през изминалите четири години.

На 4 април Кристина Сидорова влиза в битка за новия Парламент. За себе си казва, че е момичето от Габрово, избрало да живее в България. Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч с немски и английски език, след това Техническия университет в София и магистратура в Техническия университет в Габрово. Член е на БСП от 1995 г., била е председател на Левицата в Габрово, общински съветник, а последните четири години народен представител.

Едно нещо бележи мандата ѝ в 44 Парламент – срещите с хората.

„Моето най-силно предимство в тази кампания е, че съм от Габрово, че веднъж седмично съм в Севлиево, Дряново или Трявна, познавам местните хора и знам болките им.

Не съм изморена да работя за жителите на моята област. И ще продължа да го правя – със сърце и уважение към всеки, както досега“, споделя кандидатът за народен представител на БСП, който е с преференция 102.

На 15 септември вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година в с. Добромирка. Същия ден вицепрезидентът се разходи в селото, в чието кметство има родово дърво, а в основите му се оказа снимка на нейния свекър. Покрай разходката из селските улици, госпожа Йотова се разговори с жители на селото. Един от тях я посрещна в дома си си. Споменът от това тя поставила в рамка, която изпрати по Кристина Сидорова.
В с. Добромирка отчаянието тегне от години. Селото е най-безводното в севлиевска община, а миналото лято местните бяха близо месец само на водоноски. Пред Кристина Сидорова споделят, че след идването през есента на вицепрезидентът Илияна Йотова започнало да се говори и за дълго чакания ремонт на над 60-годишния водопровод, по който идва водата към селото им.
От родното по-вкусно няма. На пазара в Трявна производители искат подкрепа за земеделската си продукцията и настояват държавата да защити родното производство. Производителите са сред потърпевшите от ограниченията покрай коронавируса. Пазарите бяха затваряни няколко пъти, тонове продукция остана по полето и в складовете, а в големите търговски вериги се продават предимно вносни продукти.
Децата – радост, грижа и бъдеще. БСП предлага социална подкрепа за работещите млади семейства като се намали на 9% ДДС за храни и лекарства, а лекарствата за всички деца до 14 години да бъдат безплатни – мярка, която западни държави прилагат успешно от години.
102 луковици на нарциси раздава за първа пролет Кристина Сидорова в на габровци, „за да ни е цветно и топло, въпреки снежинките навън“ и защото „надеждата идва с пролетта“
Да засадиш дърво…в случая е праскова
Въпреки ниското доверие към Парламента, през изминалите 4 години Кристина работи с душа и сърце, неуморно и с мисъл за гражданите на област Габрово, което ѝ печели уважението и симпатии на колегите ѝ
В мандата на 44 Народно събрание Кристина Сидорова участва в работата по 28 законопроекта, има направени 42 предложения по законопроекти между първото и второто им четене, още 40 пъти е предлагала решения по законопроекти и декларации, отправила е 139 питания към представители на изпълнителната власт в рамките на седмичния парламентарен контрол
„Отстояваме каузи със сърцата си“, казва Кристина за своите колеги жени парламентаристки. Каузите родили приятелства, а който познава Кристина знае как силно тя цени приятелите си.
Нашата най-важна задача е да върнем надеждата на хората, че държавата може да се развива по нов начин, че може да има управление с грижа за хората – честно и открито, при спазване на законите и правилата е обединителната нишка на кандидатите от листата на БСП за Габровски избирателен район.
Екипът винаги е по-силен, смята Кристина, на снимката: кандидатите на „БСП за България“ в 7-ми Габровски избирателен район
Кристина и синът ѝ Андрей с президента Румен Радев на Националния празник на България

*Парламентарни избори 2021. Публикация съгласно договор за информационно обслужване. „БСП за България“ е с номер 4 в интегралната бюлетина, Кристина Сидорова е с преференция 102. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Нови имена в Почетната книга „Дарования и постижения“

Published

on

На тържествена церемония, по случай Празника на Габрово – 17 май, бяха отличени 19 дванадесетокласници от четири габровски училища, постигнали през настоящата учебна година успехи в областта на науката, изкуството и спорта, както и техните преподаватели, чиито имена ще бъдат вписани в Почетната книга на града „Дарования и постижения“.

Събитието се състоя вчера, 17 май, в Ритуалната зала на Община Габрово, в която кметът Таня Христова връчи на свидетелствата и наградите.

Церемонията бе уважена от вр. ид. областен управител на Габрово Мария Пенева, общински съветници от комисията по образование, началника на Регионалното управление на образованието г-н Георги Маринов, експерти от дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, директори на училища, учители, родители.

В словото си кметът заяви, че Габрово е място на будителите, превърнали града ни в люлка на светското образование, в което се вижда достойната следа на нашето Опълчение във Възраждането на българската Свобода, предприемчивостта на индустриалците, традициите в дарителството и грижата за другите, самоотвержения труд на габровските лекари, медицински сестри и успехите на местните учители.

„Вие, млади хора, които вписваме в Почетната книга на Община Габрово „Дарования и постижения“, безспорно ще поемете своя път в най-добрите университети и ще се реализирате в най-добрите компании. Ще пътешествате. Ще покорявате света. Ще изкачвате върхове. С нетърпение очаквам вашите по-нататъшни успехи! Да видим докъде може да стигне габровската кръв и дух!“, обърна се към отличените ученици Таня Христова.

Тя ги призова никога да не забравят началото на своя път. „Ще се радваме Габрово да остане част от него, независимо дали ще бъде дух или територия. Гордеем се с Вас! Благодарим ви, че ви има и от сърце ви желаем успех“, заяви още габровският кмет.

Книгата „Дарования и постижения“ се попълва от 1994 г. В нея се съхраняват имената на учениците, които през учебната година са се отличили в олимпиади, международни и национални състезания в областта на спорта, науката, изкуствата, технологиите.

Вечерта на Празничния за Габрово 17 май завърши с прекрасен концерт на площад „Възраждане“. Но както и Карнавалът тази година ще е различен – ще се движи публиката, а не шествието, така и концертът бе в нов за нашия град формат.

Пяха не хористите от хор „Музикална лаборатория за човека“, а публиката. Под диригентството на маестро Йордан Камджалов габровци станаха на крака и изпълниха емблематични български песни като „Хубава си, моя горо“, „Де е България“, „Високи, сини планини“, „Изгреяла е месечинка“ и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово ще си сътрудничи с грузинския Кутаиси

Published

on

Днес, 18 май, на виртуална церемония състояла се в Интерактивния музей на индустрията, кметът на Габрово Таня Христова, подписа Споразумение за сътрудничество с грузинския си колега Йосеф Хахалеишвили, кмет на град Кутаиси.

Двете страни се договориха да работят за промотиране на историята, културата и изкуството, споделяне на опит в областите на образованието, младежта, бизнеса, здравеопазването и устойчивото градско развитие.

На събитието присъстваха посланикът на Грузия в София Нейно Превъзходителство г-жа Тамара Лилуашвили и бившият народен представител Кристина Сидорова, която бе председател на групата за приятелство на България с Грузия в 44 Народно събрание, в компанията на младите посланици на Грузия за един ден – учениците Филип Терзийски и Юлияна Герчева.

Кутаиси е град в Грузия, административен център на регион Имерети, разположен на река Риони. Официално е признат за град през 1811 г., но по-рано (730, 980-1072 години) се споменава сред най-важните градове на Грузия.

С население от 186 хиляди (2002) Кутаиси е вторият индустриален и културен град в страната с много предприятия за тежка, лека и хранителна промишленост, културни институции, университет, театри, галерии. Документалната му история започва от III г. сл. Н. Е., но старите автори са го смятали за столица на древното царство Колхида, съществувало от 13 до 1 век преди Христа.

Колхида е била проспериращо и влиятелно кралство, но днес е по – известна със своята роля в гръцката легенда за Язон и аргонавтите. Според историята, Язон получил заповед от чичо си да върне Златното руно от земята на Колхида. През VIII- XIX век Кутаиси е бил център на Западно Джорджийското царство, а през 1810 – 1917 г. става част от Руската империя. През средновековието градът се свързва с името на грузинския цар Давид Агмашенебели, а в по – ново време с произведенията на Акаки Церетели, Закария Палияшвили и Коте Марджанишвили.

Основните забележителности на Кутаиси и околностите са – руините на катедралата Баграти, манастира Гелати, замъка Гегути, пещерата и природния резерват Сатапля, спа курорта Цкалтубо.

Фотографска изложба, представяща забележителностите на Кутаиси, е разположена на оградата на Интерактивния музей на индустрията и може да бъде разгледана в рамките на месец.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей Етър отличи дарителите си за 2020 година

Published

on

В деня на музеите 18 май бяха връчени свидетелствата на дарители на РЕМО „Етър“ през 2020 година. Всеки от тях има важен принос за съхранение на културни ценности, които представят миналото, заяви директорът проф. д-р Светла Димитрова, която поздрави екипа си по повод празника.

„За музеите XVIII век беше белязан с ключовата дума „колекция“. XIX век беляза музеите с ключовата дума „научни изследвания. Към всичко това през XX век стана ясно, че един музей може да бъде място за развитие на стопанска дейност. XXI век ще направи музеите място за творчество, в което публиката да може да съпреживява и така да разбере оставеното от предишните поколения. Да се работи в музей е предимство. Това е институция на паметта и всеки, който професионално е свързан с нея помага за съхранението ѝ.

Днес за мен е изключително удоволствие да видя при нас семействата на хора от екипа и колеги, които сега не работят в музея, но имат свой принос в развитието му. Особено важно е, че на този ден при нас има дарители, които са отделили част от нещо лично и са го подарили на музея, за да се съхрани за бъдещите поколения.

Честит празник на всички, бъдете здрави и ни вярвайте! Няма да допуснем и няма да направим нещо, което да противоречи на завета на Лазар Донков, създател на музей „Етър“ и на онова, което предишните поколения са направили за тази институция.“

????????????????????????????????????

Ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ в музея Светлозар Тодоров представи пред екипа поздравителния адрес на Българския национален комитет към Международната асоциация на музеите (ИКОМ). В текста се отчита трудния период, през който преминава музейната общност и се изразява убеждение, че пандемията е провокация за решителни действия по отношение на дигитализацията на културното наследство и създаването на нов опит на културно разпространение.

В поздравителния адрес, подписан от проф. д-р Мила Сантова, председател на Българския национален комитет на ИКОМ, се казва още: „Това е решаващ момент за нашите общества и ние призоваваме музеите да ръководят промяната. Дойде време да преосмислим връзката си с общностите, на които служим, да експериментираме с нови модели на културен опит и да потвърдим силно съществената стойност на музеите в изграждането на справедливо и устойчиво бъдеще.

През 2020 г., въпреки ограниченията, наложени от цифровия формат, дейностите на музеите достигнаха до над 83 000 000 потребители в социалните мрежи само за деня на 18 май!“

Светлозар Тодоров припомни за времето на първото затваряне на музей „Етър“ за посетители през 2020 г., акцентирайки, че това се е оказало огромно предизвикателство. Първите действия бяха насочени към опазване здравето на служителите. Тодоров припомни, че кризата е станала провокация за преосмисляне на работата. Той сравни екипа на музей „Етър“ с екип на състезател от Формула 1.

„Действията на всеки трябваше да се насочат към търсене на ясен резултат и забавянето, дори за няколко секунди, можеше да коства успешното постигане на общия резултат. Желая да сте здрави, за да подобряваме резултатите си всяка година и да сме конкурентни във всяко едно отношение.“, каза още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица