Свържи се с нас

Новини

Николай Сираков: Доказахме, че дясна партия може да води добра социална политика

Published

on

Г-н Сираков, преди 4 години, когато бяхте избран за народен представител, казахте, че за Вас ще бъде предизвикателство да следвате Вашите житейски принципи в голямата политика. Успяхте ли да се справите с това предизвикателство?
– Както състезателят тренира себе си преди да се впусне в състезанието, така и политикът трябва да развива своите морални принципи, преди да се впусне в политиката. Защото тя е изключително токсична среда и може лесно да те погълне. Но даваш ли най-доброто от себе си за доброто на другите, си в състояние да трансформираш предизвикателствата във възможности. Чувствам се все по-уверен и стабилен в тази практика.

Кои са важните успехи, които постигнахте през мандата?
– През последните четири години доказахме не само, че можем да увеличим доходите на хората и семействата им, но и да ги запазим по време на криза. Помагахме на изпадналите в тежка ситуация и ги подкрепяхме колкото беше необходимо. Търсихме и намирахме решения за хората с увреждания, пенсионерите, заетите и незаетите в пазара на труда. Трите закона, законът за личната помощ, законът за хората с увреждания и за социалните услуги поставиха ново начало за удовлетворяване на потребностите в тази сфера. Разбира се те ще търпят във времето своите по-фини настройки, но остават една стабилна основа.

По отношение на пенсионната политика, минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст се увеличи близо два пъти в сравнение с началото на мандата.

Прагът на максималната пенсия се увеличи на 1440 лв. Всички пенсии, отпуснати до края на 2020 година, се осъвременяват с 5%. Беше променено законодателството, свързано с втория пенсионен стълб, за да се защитят интересите на пенсионерите при получаване на втора пенсия и да им се даде възможност за прехвърлянето им към НОИ.

Прилагат се и адекватни и навременни мерки, свързани с пандемичната ситуация, като допълнителните 50 лв. на всички пенсионери всеки месец за времето на извънредната обстановка, както и еднократното отпускането на 120 лв. на лица с пенсии от 300 до 370 лв.

Изпълнихме ангажимента и за 50% ръст на средната работна заплата. През последното тримесечие на миналата година вече беше 1505 лв., докато през 2017г. беше 1001 лв.

Минималната работна заплата нарасна с 41%, учителските заплати се увеличиха два пъти.

Бяха приети набор от различни мерки, насочени към запазването на бизнесите и наетите лица, както и се даде възможност на работещите да се грижат за децата си, по време на дистанционното обучение.

Доказахме, че в динамично време, в трудна пандемична обстановка водим добра ни социална политика, въпреки че сме дясна партия. Това се случи благодарение на добрите резултати, на разумната и балансирана финансова политика, която провеждаше ПП ГЕРБ през последните години.

Брутният вътрешен продукт нараства, имаме финансова стабилност и добри условия за инвестиции.

Какви са следващите ангажименти, които поемате пред избирателите?
– Като член на Социалната комисия в Народното събрание по време на предишния мандат, смятам да насоча усилията си към тази сфера.

Предвиждаме да регламентираме достатъчно възможности за гъвкаво работно време и съчетаване на професионалния и личния живот в изцяло нови Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта. Предстои ни да изготвим Кодекс за социална закрила и да направим качествена промяна на подкрепата за семейства и деца. С това по-фокусирано ще подпомагаме семействата.

Предвидили сме подпомагане на около 25 000 родители да се върнат на работа, като разширим програмите за детегледачки и детски кътове на работното място. Подкрепата, която досега родителите получаваха за деца в първи и осми клас като мярка срещу отпадането от училище в този най-рисков период, вече ще се получава от родителите на всички първокласници и осмокласници, а не както беше досега с подоходен критерий.

Ще продължим реформата и развитието на социалните услуги и най-вече на интегрираните здравно-социални услуги за възрастни. Ще бъдат изградени 400 услуги за 15 000 възрастни и хора с увреждания.

Ще обвържем социалната помощ с пазара на труда, ще я направим по-ефективна и ще намалим видовете бедност. Заложили сме минималната заплата в края на мандата да бъде поне 500 евро (1000 лв.), а средната поне 1000 евро (2000 лв.), както и ежегодна актуализация на пенсиите на над 2 милиона пенсионери.

За да е ефективна работата в социалната сфера, приоритет ще бъде и подобряване условията на труд и възнаграждения на социалните работници.

И разбира се най-важният ангажимент, който поемам е работа, работа, работа!

Кой е урокът от изминалите години в политиката като кмет, председател на общински съвет, областен управител, народен представител, който няма да забравите?
– Не се опитвай да управляваш хората, а ги вдъхновявай. Те сами знаят какво да направят, а ти само им служи.

Какво бихте искали да кажете на габровци и на жителите на областта?
– Радвайте се на успеха на другите, бъдете щастливи, когато другите са щастливи, помагайте на хората в беда, а тези, които не вършат добри дела, отминавайте с безразличие!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП ГЕРБ, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП ГЕРБ е с номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Засякоха габровец, подкарал на метадон кола по улиците на града

Published

on

Полицията установи 39-годишен габровец, управляващ лек автомобил под въздействието на забранени от Закона упойващи вещества.

Проверката за дрога на водача била направена в сряда сутринта, 28 февруари, около 08.15 часа на ул.“Генерал Николов“.

Тогава полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено Клио“, зад волана на който бил габровецът.

Униформените служители извършили проверка на шофьора, при която констатирали, че той управлявал колата след употреба на веществото „метадон“.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха на полицаи изработени от тях мартенички

Published

on

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха изработени от тях мартенички на служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Малчуганите бяха на посещение днес. Те бяха посрещнати от директора – старши комисар Илиян Иванов и униформени служители.

Децата поздравиха полицаите със стихотворения и им пожелаха здраве и много професионални успехи.

С радост и вълнение се качиха в патрулен автомобил и имаха възможност да научат малко повече за полицейската професия.

Малчуганите получиха като подарък светолоотразителни мечета, лакомства и мартенички.

Зареди още

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1879 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица