Свържи се с нас

Новини

Николай Сираков: Доказахме, че дясна партия може да води добра социална политика

Published

on

Г-н Сираков, преди 4 години, когато бяхте избран за народен представител, казахте, че за Вас ще бъде предизвикателство да следвате Вашите житейски принципи в голямата политика. Успяхте ли да се справите с това предизвикателство?
– Както състезателят тренира себе си преди да се впусне в състезанието, така и политикът трябва да развива своите морални принципи, преди да се впусне в политиката. Защото тя е изключително токсична среда и може лесно да те погълне. Но даваш ли най-доброто от себе си за доброто на другите, си в състояние да трансформираш предизвикателствата във възможности. Чувствам се все по-уверен и стабилен в тази практика.

Кои са важните успехи, които постигнахте през мандата?
– През последните четири години доказахме не само, че можем да увеличим доходите на хората и семействата им, но и да ги запазим по време на криза. Помагахме на изпадналите в тежка ситуация и ги подкрепяхме колкото беше необходимо. Търсихме и намирахме решения за хората с увреждания, пенсионерите, заетите и незаетите в пазара на труда. Трите закона, законът за личната помощ, законът за хората с увреждания и за социалните услуги поставиха ново начало за удовлетворяване на потребностите в тази сфера. Разбира се те ще търпят във времето своите по-фини настройки, но остават една стабилна основа.

По отношение на пенсионната политика, минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст се увеличи близо два пъти в сравнение с началото на мандата.

Прагът на максималната пенсия се увеличи на 1440 лв. Всички пенсии, отпуснати до края на 2020 година, се осъвременяват с 5%. Беше променено законодателството, свързано с втория пенсионен стълб, за да се защитят интересите на пенсионерите при получаване на втора пенсия и да им се даде възможност за прехвърлянето им към НОИ.

Прилагат се и адекватни и навременни мерки, свързани с пандемичната ситуация, като допълнителните 50 лв. на всички пенсионери всеки месец за времето на извънредната обстановка, както и еднократното отпускането на 120 лв. на лица с пенсии от 300 до 370 лв.

Изпълнихме ангажимента и за 50% ръст на средната работна заплата. През последното тримесечие на миналата година вече беше 1505 лв., докато през 2017г. беше 1001 лв.

Минималната работна заплата нарасна с 41%, учителските заплати се увеличиха два пъти.

Бяха приети набор от различни мерки, насочени към запазването на бизнесите и наетите лица, както и се даде възможност на работещите да се грижат за децата си, по време на дистанционното обучение.

Доказахме, че в динамично време, в трудна пандемична обстановка водим добра ни социална политика, въпреки че сме дясна партия. Това се случи благодарение на добрите резултати, на разумната и балансирана финансова политика, която провеждаше ПП ГЕРБ през последните години.

Брутният вътрешен продукт нараства, имаме финансова стабилност и добри условия за инвестиции.

Какви са следващите ангажименти, които поемате пред избирателите?
– Като член на Социалната комисия в Народното събрание по време на предишния мандат, смятам да насоча усилията си към тази сфера.

Предвиждаме да регламентираме достатъчно възможности за гъвкаво работно време и съчетаване на професионалния и личния живот в изцяло нови Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта. Предстои ни да изготвим Кодекс за социална закрила и да направим качествена промяна на подкрепата за семейства и деца. С това по-фокусирано ще подпомагаме семействата.

Предвидили сме подпомагане на около 25 000 родители да се върнат на работа, като разширим програмите за детегледачки и детски кътове на работното място. Подкрепата, която досега родителите получаваха за деца в първи и осми клас като мярка срещу отпадането от училище в този най-рисков период, вече ще се получава от родителите на всички първокласници и осмокласници, а не както беше досега с подоходен критерий.

Ще продължим реформата и развитието на социалните услуги и най-вече на интегрираните здравно-социални услуги за възрастни. Ще бъдат изградени 400 услуги за 15 000 възрастни и хора с увреждания.

Ще обвържем социалната помощ с пазара на труда, ще я направим по-ефективна и ще намалим видовете бедност. Заложили сме минималната заплата в края на мандата да бъде поне 500 евро (1000 лв.), а средната поне 1000 евро (2000 лв.), както и ежегодна актуализация на пенсиите на над 2 милиона пенсионери.

За да е ефективна работата в социалната сфера, приоритет ще бъде и подобряване условията на труд и възнаграждения на социалните работници.

И разбира се най-важният ангажимент, който поемам е работа, работа, работа!

Кой е урокът от изминалите години в политиката като кмет, председател на общински съвет, областен управител, народен представител, който няма да забравите?
– Не се опитвай да управляваш хората, а ги вдъхновявай. Те сами знаят какво да направят, а ти само им служи.

Какво бихте искали да кажете на габровци и на жителите на областта?
– Радвайте се на успеха на другите, бъдете щастливи, когато другите са щастливи, помагайте на хората в беда, а тези, които не вършат добри дела, отминавайте с безразличие!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП ГЕРБ, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП ГЕРБ е с номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица