Свържи се с нас

Новини

Таня Христова: Продължаваме подкрепата за образованието и младите

Published

on

Подкрепата за образованието винаги е била приоритет, защото има отношение към най-ценния капитал на един град. След като бяха санирани сградите на всички училища и детски градини, продължихме инвестициите в тях и в дворовете на общинските училища. Благоустроихме дворните пространства на СУ „Отец Паисий”, детските градини „Първи юни” и „Младост”, и детска ясла „Първи юни”. Обновихме сградата и дворното пространство на детска градина „Дъга“ в село Яворец. Инвестирахме в термопомпи за детска градина „Първи юни”, до края на 2023 г. ще бъде осигурено алтернативно отопление на детска градина „Слънце”. Радвам се, че през последните години в Габрово се създават все повече СТЕМ кабинети и се надявам, че този процес ще допринесе за по-добра мотивация както на ученици, така и на учители.

Още в началото на този мандат заявихме важността на това да работим повече в подкрепа на младите хора, да им даваме повече възможност за изява и участие в живота на Габрово, да чуваме техния глас. За тази цел започнахме реализация на проект за създаване на младежки център в Габрово, който включва ремонт на съществуващата сграда на Летния театър и превръщането му в младежко пространство. Множество са инициативите на младите хора през този период, като ще си позволя да акцентирам на създаването на младежки фестивал „Срещу течението – реките на града“, който с двете си издания се утвърждава като изключително успешно младежко събитие.

Продължаваме с подкрепата за младите:

  • Модернизиране на материално-техническата база в образователните институции, внедряване на ВЕИ, повишаване на енергийната ефективност в сградите
  • Насърчаване на спортната активност чрез изграждане на спортни площадки в дворните пространства на учебни и детски заведения; спортен салон в ОУ „Неофит Рилски“ и ремонт на закрит басейн в СУ „Отец Паисий“
  • Прилагане на иновативни и интерактивни форми на обучение STEAM, които успешно подготвят децата и младежите за професиите на бъдещето; създаване на устойчиви модели за професионална ориентация
  • Изграждане на зона за екстремни вело/скейт спортове в близост до р. Янтра
  • Изграждане на Младежки център в бившия Летен театър
  • Засилване на връзката между бизнес, образование и местна власт; Разработване на програма за подкрепа на млади таланти, които да бъдат привличани към Габрово
  • Програми за извънкласни активности за свободното време на децата и младите хора; Съхраняване на обичаи, традиции и ценности – „Приеми ме на село“; иновационни лагери, предприемачески инициативи, спортни събития, обмени с чуждестранни партньори и др.
  • Организиране на младежки фестивал „Срещу течението – реките на града“
  • Създаване на Център за дигитални умения и иновации в сградата на бивше училище „Радион Умников“
  • Благоустрояване на зоната около Астрономическа Обсерватория и Планетариум

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за общински съветници и за кметове, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „ГЕРБ“ е под номер 7 в бюлетината за гласуване. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Полицията конфискува джип и мотор по Баловете в Габрово

Published

on

Джип и мотоциклет бяха иззети от полицията по време на изминалите абитуриентски балове в Габрово. Причината за това е, че водачите им бяха установени да ги управляват под въздействието на алкохол и наркотици. Пътните нарушители бяха лишени от шофьорските си книжки.

Първият от тях бил хванат в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май. Около 11.30 часа, автопатрулен екип спрял за полицейска проверка лек автомобил „Джип Гранд Чероки“, управляван от 31-годишен габровец.

Водачът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за марихуана. Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет.

По случая образувано бързо производство.

На 25 май, малко след полунощ, отново в Габрово полицаи отбили за проверка мотоциклет „Хонда Шадоу“, управляван от 52-годишен жител на Белослав. На място била извършена проверка за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2.01 промила.

Мъжът, чийто превозно средство било също било отнето, дал кръв за химически анализ.

Зареди още

Крими

Задържаха севлиевец, убил майка си

Published

on

Извършител на тежко криминално престъпление бе задържан за по-малко от два часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигнал за деянието, извършено в Севлиево, бил получен на 23 май в 12:43 часа чрез спешния телефон 112.

На място незабавно били насочени полицейски екипи и екип на ЦСМП – Севлиево. На адреса било установено тялото на 61-годишна жена, която била без жизнени показатели. Медиците констатирали смъртта ѝ.

В резултат на проведените незабавни заградителни и издирвателни мероприятия в парка „Черничките“ в Севлиево бил задържан извършителят на деянието. Това бил 36-годишен местен жител, син на починалата жена.

Мъжът е криминално проявен. На местопроизшествието бил извършен оглед в присъствието на съдебен лекар, при който били установени множество прорезни и прободни рани в областта на шията и гърдите на жената.

Действията по разследването са били проведени от криминалисти на РУ Севлиево и ОДМВР Габрово, под наблюдението на Окръжната прокуратура – Габрово.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Габрово.

Зареди още

Новини

КП „Левицата“ ще представи листата си за народни представители

Published

on

КП „Левицата“ ще представи кандидатите си за народни представители в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите избори на 9 юни.

Това ще се случи на събитие, организирано на 28 май, вторник, от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Водач на кандидат – депутатската листа е адв. Иванка Баева.

Очаква се специално за представянето да пристигне Татяна Дончева, водач на КП „Левицата“ във Велико Търново.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „Левицата“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. КП „Левицата“ е под номер 19 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица