Свържи се с нас

Новини

„Съчетаваме успешно съвременните технологии и алтернативните методи на лечение“

Мирослав Кралев, кинезитерапевт в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово.

Published

on

Мирослав Кралев – кинезитерапевт в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово: Съчетаваме успешно съвременните технологии и алтернативните методи на лечение!

През 2003 г. – завършва Медицински колеж – гр. Плевен, специалност „Рехабилитация”
През 2007 г. – завършва Русенски университет „Ангел Кънчев”, специалност „Кинезитерапия”. Работил като рехабилитатор в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” – Севлиево, както и като кинезитерапевт и мениджър отделение „Физикална и рехабилитационна медицина“ в МБАЛ „Акта Медика”. От юни 2020 г. е част от екипа на отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово. В работата си прилага различни алтернативни терапевтични методи в името на бързото възстановяване на пациента.

– Как се насочихте към алтернативните лечебни методи и от колко време ги прилагате във Вашата практика?
– Първо избрах рехабилитацията, защото като здравна специалност, която се използва с терапевтична и профилактична цел в сложния процес на възстановяване на човешкото здраве, сама по себе си е широкообхватна. Или поне така си мислех, докато не започнах да я практикувам. С течение на времето видях, че тя всъщност не е достатъчна. Нещо сякаш липсваше, нещо не достигаше, за да постигнем с пациентите онзи оздравителен ефект, който търсехме. Така се насочих към алтернативната или комплементарната медицина, която отлично се вписва и се използва съвместно с конвенционалната медицина. Това ни помага много – първо в поставянето на диагноза, и после – в лечението на пациента. Така картината е завършена и процесът цялостен. А откога ги прилагам в моята практика – вече повече от 10 години. И съм изключително доволен, че в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ имаме възможност да комбинираме различни терапии в името на здравето на пациентите. Отделението по ФМР разполага от една страна с най-съвременна техника и възстановителният ни център е оборудван съобразно последните новости в нашата сфера, а от друга страна – екипът е подготвен професионално за прилагането и на т.нар. нетрадиционни терапевтични методи. При наличието на тези предпоставки добрите резултати не закъсняват.

– Представете накратко какви нетрадиционни терапевтични методи прилагате за лечение на Вашите пациенти?
– Тук прилагаме юмейхотерапия, кинезиотейпинг, акупунктура и аурикулотерапия, вендузотерапия и лечебен (класически) масаж. Всички тези алтернативни методи са безболезнени и се прилагат при лечението или подпомагането на оздравителния процес на широк кръг заболявания – неврологични, на опорно-двигателния апарат, спортни травми и много други. Кръгът на тяхното полезно действие наистина е много широк.

– Да започнем с юмейхотерапията – какво представлява тя и за лечението на какви заболявания се използва?
– Юмейхомасажът е лечебна практика, при която чрез мануални действия върху човешкото тяло се цели премахване на болката – остра или хронична, както и цялостно подобряване на здравето. Известен е още като „Източен специален божествен масаж“ и се състои от 100 похвата. Юмейхото дава добър и бърз ефект при много заболявания на опорно-двигателния апарат. Особено подходящ е при обща скованост на тялото, предизвикана от застоял начин на живот, физически и емоционален стрес, при депресивни състояния, храносмилателни проблеми, болки в кръста и гърба, ишиас, при дископатия и дискови хернии, плексит, невралгия, мигрена, ошипяване и още много други. Според дълбочината на здравословния проблем, положителният ефект се проявява най-често между втория и петия сеанс, всеки от които е с продължителност от 40 до 60 минути.

– А какво представлява кинезиотейпингът?
– Кинезиотейпингът е рехабилитационна техника, при която по тялото на пациента се залепват специални еластични ленти. Разработена е в Япония през 70-те години на ХХ век с цел облекчаване на болката и подобряване на лечението на меките тъкани. Изключително популярен е в спортните среди, включително и у нас, като профилактично средство или за лечение на различни спортни травми. Но този метод е изключително ефективен не само при спортни наранявания, а и за много различни състояния. Например при болка и скованост в областта на раменния пояс, при радикулит, при всякакви разтяжения, навяхвания, усуквания, при гръбначни болки, при разкъсване на мускулни влакна, при проблеми и травми на менискуса и др. Лентите са удобни, незабележими под дрехите, не съдържат медикаменти и са безопасни за носене както от млади, така и от по-възрастни хора. С тях благоприятно се подпомага процесът на по-бързото тъканно регенериране.

– Прилагате също акупунктура и аурикулотерапия, разяснете ги?
– Акупунктурата е един от най-старите методи за лечение и в превод от латински означава „бода с игла“. Това е техника, при която чрез поставяне на тънки игли на определени точки по кожата се постига ефект в дълбочина. Както при всички лечебни практики в китайската медицина, и тук целта е да се хармонизира жизнената енергия в организма и да се възстанови нарушеното равновесие. Доказала през вековете своята ефективност, акупунктурата е разпространена в цял свят, развива се непрекъснато и вече има разработени електро-, лазеро-, магнито-, ултразвукова акупунктура и много други. Що се отнася до аурикулотерапията, тя е метод, при който чрез третиране на определени точки на ухото се въздейства върху различни органи и зони в целия ни организъм. Ухото е микросистема, върху която се отразяват всички състояния и заболявания на организма ни. Когато в организма ни се развива някакво заболяване, върху ухото се проявяват специфични реакции – болка, промяна в цвета на кожата, образуване на люспи, пъпки, разширени кръвоносни съдове с различен цвят и т.н. Например ако човек има косми в ушите, това е знак за намалена функция на половата система, проблеми с бъбреците и т.н. Тези реакции се забелязват много преди видимата проява на болестта, т.е. още докато тя е в ранен стадий. И всъщност ухото е мястото, където специалистите могат да прилагат ранно лечение на болестите. По време на процедурата по аурикулотерапия се беседва с пациента, като след оглед на ушната мида и регистриране къде по ухото има болка, се определя и мястото на болестта. Самата терапия може да бъде в три варианта. При първия се поставят пластири със залепени за тях семена, които да активират съответната точка на ухото. Това е най-„мекият“ метод за въздействие и при него е необходимо 2-3 пъти на ден да се прилагат притискащи масажни движения, за да се стимулира зоната. Вторият метод включва поставяне на пластири със залепени за тях микроигли, които веднъж положени върху точките и зоните, не се стимулират допълнително. При третия метод терапевтът стимулира избраните места, като поставя акупунктурните игли за кратко и след това ги отстранява.

– При какви заболявания се прилагат акупунктурата и аурикулотерапията?
– И тук спектърът на благоприятно въздействие е изключително широк – при заболявания на периферната и на вегетативната нервна система, алергии, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт, на опорно-двигателната система, при ендокринни заболявания, разстройства в хормоналния цикъл, някои очни заболявания и др. Списъкът наистина е дълъг.

– А при кои заболявания или проблеми бихте препоръчали вендузотерапия?
– Лечението с вендузи се препоръчва при кашлица и бронхит, но и при травми и схващания, както и при болки в ставите. Обикновено се правят между 6 и 10 процедури, като продължителността на въздействие на вендузите може да е от няколко секунди до около 7-8 минути. Това е подпомагаща терапия, която оказва и релаксиращ ефект – намалява безсънието, стреса, препоръчва се и като метод за разреждане на пристъпите на мигрена. Терапията води до намаляване на болката и отпускане на мускулатурата, което е причината да се прилага при спортисти, които целят бързо възстановяване. Повечето хора я описват като отпускаща и сгряваща, не е болезнена, но при пациенти с по-нисък праг на болка е възможен лек дискомфорт. Важно е да отбележим, че вендузотерапията е противопоказана за пациенти с високо кръвно налягане, кръвоизливи, кожни раздразнения и разширени вени. Не се прилага и при бременни жени.

– Какво трябва да знаят пациентите преди да дойдат при вас? Трябва ли например да са диагностицирани?
– Не е задължително да дойдат с поставена предварително диагноза, защото ние винаги правим обстоен преглед и можем на място да диагностицираме. Но така или иначе болшинството пациенти идват при нас с поставена диагноза от личния лекар или от специалист, който ги е насочил към нас. Дори и диагнозата да не е съвсем точна и диференциална, ние правим преглед, потвърждаваме и я детайлизираме, а ако не сме сигурни, може да изпратим пациента за конкретизиране при друг специалист или на образна диагностика.

– Вие тук прилагате успешно съвременните технологии и древните методи?
– Да, те са напълно съвместими и когато се прилагат съчетани, резултатът е чудесен!

– Вероятно някои от читателите ще подходят скептично към това интервю и към ползата от прилагането на нетрадиционните лечебни практики. Какво ще им кажете?
– Ще отговоря, че методите за лечение на т.нар. „алтернативна медицина“ са абсолютно безвредни и безболезнени, не увреждат други органи и системи и имат гарантиран оздравителен ефект, възстановяват общия енергиен баланс на организма. Съвременната медицина преоткри уникалните възможности на алтернативната медицина и тя вече е основен лечебен метод във всички развити държави.

– Вашето послание към читателите?
– Не чакайте, когато Ви заболи някъде, болката да премине с времето. Потърсете съвет и медицинска помощ. Затова ни е дадена възможността да усещаме болка – за да разберем, че нещо с тялото ни не е както трябва. Бъдете здрави! И бъдете добри, защото, както е казал един български писател и майстор на късия разказ „Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце!“

Подробна информация относно дейностите, услугите и условията, които предлага болницата, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица