Свържи се с нас

Новини

Мирослав Кралев: Сколиозата е лечима, но трябва да се открие навреме

Published

on

rbthdr

От 14 до 18 ноември 2022 г. МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово организира Седмица за безплатни прегледи и диагностика на гръбначни изкривявания при деца и възрастни. По този повод разговаряме с Мирослав Кралев – кинезитерапевт и старши рехабилитатор в отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болничното заведение.

Г-н Кралев, споделете повече подробности за предстоящата инициатива?

Кампанията ще се проведе следващата седмица – през периода 14-18 ноември, всеки ден от 10.00 ч. до 16.00 ч. Прегледите ще се извършват тук, в сградата на болницата, като пациентите трябва да си запишат предварително час за посещение на тел. 066/990090.

Към кого е насочена кампанията?

Казано накратко – към всички. Няма възрастово ограничение – при нас могат да дойдат за преглед и консултация както деца и ученици, така и хора в зряла възраст, тъй като гръбначните изкривявания засягат пациенти от всички възрастови групи. От възможността да се консултират със специалист могат да се възползват както пациенти с установено вече гръбначно изкривяване, така и такива, които имат съмнения. Прегледите са напълно безплатни.

Най-често срещаната гръбначна деформация в детска възраст е сколиозата, какво трябва да знаят родителите на подрастващите?

Сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб, характерно за периода на растеж, което засяга приблизително три на всеки 100 деца. Обикновено се проявява между 10 и 15-годишна възраст, като засяга по-често момичетата, отколкото момчетата. В болшинството от случаите причината за това заболяване остава неизяснена.

Друг вид гръбначно изкривяване е увеличаване на извивката в горната част на гръбначния стълб или т.нар. кифоза, която води до образуването на гърбица. Както сколиозата, така и кифозата води силни болки в раменете, врата и гръбнака, скованост и затруднено финкциониране на вътрешните органи. Предпоставки за развитието на това заболяване са изгърбената, неправилна стойка на тялото, неправилната позиция на седене, обездвижването и др.

Наблюдението от страна на родителите е изключително важно и при забелязване на необичайно изкривяване е необходимо да се проведе консултация със специалист. В повечето случаи изкривяването на гръбначния стълб е леко и не изисква лечение, но пък веднъж установено, се налага да бъде системно проследявано. Навременната консултация е много важна, тъй като сколиозата може да прогресира бързо, а усложненията влошават изключително тежко начина на живот.

Кои са най-честите симптоми, при чиято поява трябва да се потърси консултация със специалист?

В процеса на растеж на децата, родителите могат да наблюдават разположението на рамената – те трябва да са на едно ниво, на таза – дали не е наклонен или изнесен на една страна, на хълбоците – те също трябва да са на едно ниво, каква е формата на гръдния кош и има ли промяна в походката на детето. Най-сигурното проследяване си остава годишният профилактичен преглед при специалист.

Да поговорим за проблемите, свързани с гръбначните изкривявания, при възрастните пациенти?

При възрастните пациенти до изкривяване на гръбначния стълб могат да доведат някои заболявания като например остеопороза, ревматоиден артрит, дегенеративен артрит на гръбначния стълб, злокачествени или доброкачествени образувания на гръбначните прешлени, различни травми или заболявания на костната система, както и някои професии.

Често кифозата остава дълго време недиагностицирана, а тя води до силни болки в гърба, чувство на умора, скованост и постепенна поява на гърбица. Невзетите навременни мерки категорично водят до влошаване качеството на живот на пациента. Ето защо е важно и възрастните да се отнасят сериозно и с ангажираност към профилактичните прегледи.

Пациентите, които ще направят своя профилактичен преглед при Вас, ще могат ли да разчитат  да получат и съответната терапия при евентуално установяване на проблем?

При установяване на необходимост, на всеки пациент ще бъде препоръчано последващо лечение – извънболнично или болнично по съответната клинична пътека, както и цялостно проследяване.

Препоръката ми към всички е да не пропускат възможността да направят своя безплатен профилактичен преглед, защото всяко навременно открито заболяване може да бъде лечимо.

Пълна информация за дейностите, услугите и условията, които МБАЛ „Св. Иван Рилски“ предлага, може да намерите тук

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица